Merchandising-sztuka układania towaru. Zarządzanie powierzchnią sklepową w tym ladą mięsną.
Merchandising-sztuka układania towaru. Zarządzanie powierzchnią sklepową w tym ladą mięsną.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Sprzedaż
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Do udziału w szkoleniu zapraszamy:
- Właścicieli sklepów
- Menangerów
- Kierowników sklepów, działów, stoisk.
- Sprzedawców.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji31-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Dzięki szkoleniu oraz pracy na sklepie wraz z klientami, uczestnicy poznają praktyczne zagadnienia związane z merchandisingiem mało formatowym:Bezpośredni kontakt z klientem i pracą na sklepie, pozwoli na przetestowanie przekazywanej wiedzy w praktyce.Dzięki szkoleniu, uczestnicy:
Nauczą się zwiększać szanse na zauważenie naszej oferty przez klienta.
Nauczą się, tworzenia efektywnej ekspozycji poszczególnych grup produktowych w tym mięsa.
Nauczą zwiększać efektywność sprzedażową produktów
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Dzięki szkoleniu, uczestnicy:Nauczyli się zwiększać szanse na zauważenie naszej oferty przez klienta. Nauczyli się, tworzenia efektywnej ekspozycji poszczególnych grup produktowych w tym mięsa. Nauczyli zwiększać efektywność sprzedażową produktów | Kryteria weryfikacji brak | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Nauczyli się zwiększać szanse na zauważenie naszej oferty przez klienta.
Nauczyli się, tworzenia efektywnej ekspozycji poszczególnych grup produktowych w tym mięsa.
Nauczyli zwiększać efektywność sprzedażową produktów
Program
Program
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Istota i znaczenie merchandisingu
Merchandising sprzedażowy producenta a merchandising handlowy
2. Zachowania konsumenckie
Strefa dla dzieci
Strefa pierwszej potrzeby
Procesy decyzyjne
Strefa kasy, wizualizacji produktów przykasowych
3.Zagospodarowanie przestrzeni sprzedażowej
Planowanie powierzchni półkowej
Ekspozycja półkowa
Merchandising Wizualny
- Percepcja i zainteresowanie klientów.
- Modelowanie artystyczne i pomysłowe.
- Określenie właściwości każdej pozycji.
4.Sterowanie ruchem
Strefa wejścia
Strefa kas
Hala sprzedażowa
5. Atmosfera sklepu:
Sprzedawca
Otoczenie
Wygląd sklepu (oświetlenie, zapach, muzyka, wystrój)
6.Merchandising w małym sklepie
7.Merchandising produktowy:
Merchandising nabiał
Merchandising pieczywo i cukiernictwo
Merchandising półki śniadaniowej
Merchandising kawy, herbaty
Merchandising sypkie: makarony, kasze, ryż
Merchandising mrożonki
Merchandising chemia
8. Merchandising mięso
Zasady prezentacji mięsa w ladzie chłodniczej
Sposoby prezentacji mięsa z uwzględnieniem natężenia sprzedaży w różne dni tygodnia
Informacje o surowcu mięsnym z uwzględnieniem jego wartości odżywczych oraz przeznaczenia kulinarnego
Utrzymanie właściwej ekspozycji i jej estetyki podczas całego dnia sprzedaży
Dekoracje owocowo-warzywne
Warunki przechowywania towaru
Rozbiór handlowy
Poprawa wyglądu elementów handlowych
Omówienie elementów pozyskanych z półtuszy wieprzowej
Pokazanie standardów rozbiorowych
Przydatność technologiczna i kulinarna
Nadmiar towaru a jego rotacja
Omówienie zasady FIFO
Wady nieprawidłowej rotacji
„Obrobienie” towaru, a jego wygląd
Techniki rotacji towaru
Zyskowność, marżowanie
Jak nie tracić na wieprzowinie
Jak zarabiać na kurczaku,
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Marciniak
- psychologiczne aspekty sprzedaży,
- minimalizowanie strat na działach handlowych,
- ekspozycja towaru w ladach chłodniczych,
- efektywna sprzedaż,
- Merchandising sklepowy,
Technologiczno-handlowy rozbiór mięsa (drób, wołowina, wieprzowina),
- zwiększenie sprzedaży na sklepach,
- efektywnie zarządzanie gospodarką magazynową,
Paweł Marciniak- Specjalista w prowadzeniu szkoleń z branży mięsno-wędliniarskiej. Osoba niezwykle otwarta i komunikatywna, doskonale radzi sobie w kontaktach interpersonalnych. Pokazuje na konkretnych przykładach jak zwiększyć sprzedaż na dziale mięsno-wędliniarskim oraz jak zminimalizować straty. Uczy na konkretnych przykładach jak zarządzać ceną i zwiększyć marże. Nikt nie radzi sobie tak dobrze z trudnym klientem jak Pan Paweł. Poprzez ekspozycję towaru na dziale mięsno- wędliniarskim i dobry kontakt z klientem, potrafi zwiększyć sprzedaż nawet o 20%.
Jako Trener specjalizuje się w szkoleniach z zakresu:
• ekspozycja lady mięsno-wędliniarskiej
• psychologiczne aspekty sprzedaży
• minimalizacja strat na dziale mięsno-wędliniarskim
• aktywna sprzedaż
• dodatkowa sprzedaż
• obsługa klienta
Z usług trenera skorzystały między innymi następujące Firmy:
- zakłady mięsne Haga Plus Spółka z o.o. Jastrzębie Zdrój,
- Zakłady Mięsne JBB Bałdyga Łyse,
- Zakłady Mięsne SuperDrob,
- Zakłady Mięsne Herman Tyczyn,
- Zakład Masarski Jędrycha Konieczki,
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały własne
Informacje dodatkowe
Szkolenie praktyczne, w Twoim miejscu pracy. W warunkach jakich pracujesz na co dzień. Bezpośredni kontakt z klientem i pracą na sklepie, pozwoli na przetestowanie przekazywanej wiedzy w praktyce.