Egzamin mistrzowski w zawodzie Cukiernik
Egzamin mistrzowski w zawodzie Cukiernik
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią osoby spełniające warunki dopuszczenia do egzaminu mistrzowskiego określone w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych(Dz.U. z 2017 r., poz. 89), z późn. zm.
Mogą to być m.in.
- mikro, mali i średni przedsiębiorcy,
- osoby prowadzące działalność gospodarczą,
- pracownicy mikro, małych i średnich przedsiębiorstw.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji13-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 3 ust. 3a ustawy z dnia 22 marca 1989 r. o rzemiośle (Dz. U. z 2020 r. poz. 2159 z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńEgzamin mistrzowski
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa Egzamin mistrzowski w zawodzie cukiernik potwierdza przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych:1) wytwarzania wyrobów cukierniczych;
2) dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji;
3) magazynowania wyrobów cukierniczych;
4) organizowania produkcji wyrobów spożywczych;
5) nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Produkuje wyroby cukiernicze | Kryteria weryfikacji Magazynuje surowce cukiernicze:1) rozpoznaje surowce cukiernicze, dodatki do Żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji cukierniczej; 2) przyjmuje dostawy surowców i półproduktów cukierniczych zgodnie z procedurami; 3) przestrzega zasad oceny organoleptycznej surowców cukierniczych; 4) ocenia jakość surowców cukierniczych; 5) przestrzega zasad rozmieszczania surowców i półproduktów cukierniczych oraz warunków ich magazynowania; 6) posługuje się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach surowców cukierniczych; 7) obsługuje urządzenia magazynowe; 8) prowadzi dokumentację magazynową; 9) przestrzega procedur zapewnienia jakości zdrowotnej Żywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Kryteria weryfikacji Wytwarza wyroby cukiernicze:1) określa rodzaje wyrobów cukierniczych oraz sposoby ich sporządzania; 2) posługuje się dokumentacją technologiczną oraz korzysta z receptur cukierniczych; 3) planuje proces technologiczny produkcji wyrobów cukierniczych; 4) dobiera surowce, dodatki do Żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych; 5) przygotowuje surowce, dodatki do Żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych; 6) dobiera maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji wyrobów cukierniczych; 7) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w procesie produkcji cukierniczej; 8) przeprowadza ocenę organoleptyczną wyrobów cukierniczych w poszczególnych fazach procesu technologicznego; 9) sporządza półprodukty wyrobów cukierniczych i gotowe wyroby cukiernicze; 10) przestrzega Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice), Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice) oraz systemu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point). | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Dekoruje wyroby cukiernicze i przygotowuje do dystrybucji1) opracowuje projekty dekoracji wyrobów cukierniczych; 2) dobiera surowce i półprodukty do dekoracji wyrobów cukierniczych; 3) dobiera urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do dekorowania wyrobów cukierniczych; 4) posługuje się sprzętem i urządzeniami cukierniczymi do dekorowania wyrobów cukierniczych; 5) wykonuje elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych; 6) dekoruje wyroby cukiernicze; 7) dobiera sposoby konfekcjonowania i przechowywania wyrobów cukierniczych; 8) obsługuje urządzenia do pakowania i konfekcjonowania wyrobów cukierniczych; 9) konfekcjonuje wyroby cukiernicze; 10) dobiera urządzenia do przechowywania wyrobów cukierniczych; 11) obsługuje urządzenia do przechowywania wyrobów cukierniczych; 12) magazynuje gotowe wyroby cukiernicze i przygotowuje je do ekspedycji; | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Organizuje i nadzoruje produkcje wyrobów spożywczych | Kryteria weryfikacji Organizuje produkcję wyrobów spożywczych1) ustala warunki przechowywania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych; 2) planuje procesy produkcji wyrobów spożywczych; 3) dobiera surowce, dodatki i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych; 4) posługuje się dokumentacją technologiczną i normami w produkcji wyrobów spożywczych; 5) dobiera operacje i procesy stosowane w produkcji wyrobów spożywczych; 6) ustala harmonogramy produkcji wyrobów cukierniczych; 7) dobiera metody utrwalania półproduktów i gotowych wyrobów spożywczych; 8) dobiera środki transportu wewnętrznego; 9) klasyfikuje produkty uboczne i odpady poprodukcyjne; 10) planuje zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Nadzoruje produkcję wyrobów cukierniczych1) nadzoruje przebieg procesów produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich zgodnie z dokumentacją produkcyjną i technologiczną; 2) monitoruje przebieg produkcji wyrobów cukierniczych pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości; 3) podejmuje działania korygujące nieprawidłowy przebieg procesów produkcji wyrobów cukierniczych; 4) pobiera do badań próbki surowców, półproduktów i produktów, dodatków do żywności oraz materiałów pomocniczych; 9) wykonuje badania organoleptyczne żywności; 10) interpretuje wyniki badań organoleptycznych żywności; 11) rozlicza zużycie surowców, półproduktów, dodatków do Żywności i materiałów pomocniczych; 12) określa wydajność produkcji wyrobów spożywczych; 13) stosuje przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania Żywności. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeCukiernik - dyplom mistrzowski
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza w Wyszkowie
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Egzamin MISTRZOWSKI przeprowadzany jest w dwóch etapach:
etap praktyczny
polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych sprawdzających
umiejętności praktyczne.
Czas trwania etapu praktycznego to 2 dni po 8 godzin w zakładzie rzemieślniczym członka komisji egzaminacyjnej.
etap teoretyczny
polega na udzieleniu odpowiedzi na pytania zestawione w dwóch częściach; pisemnej i ustnej, sprawdzających wiedzę teoretyczną:
- w części pisemnej z zakresu tematów:
- rachunkowość zawodowa wraz z kalkulacją
- dokumentacja działalności gospodarczej
- rysunek zawodowy
- zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
- podstawowe zasady ochrony środowiska
- podstawowe przepisy prawa pracy
- podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania
- przedsiębiorstwem
- podstawy psychologii i pedagogiki
- metodyka nauczania
Czas trwania części pisemnej nie może być krótszy niż 45 minut i nie dłuższy niż 210 minut.
- w części ustnej z zakresu tematów:
- technologia
- maszynoznawstwo
- materiałoznawstwo
Czas trwania części ustnej etapu teoretycznego nie może być dłuższy niż 30 minut.
Etap praktyczny egzaminu mistrzowskiego przeprowadza się u pracodawców lub w warsztatach szkoleniowych, posiadających warunki organizacyjne i techniczne niezbędne do wykonania przez zdającego zadań egzaminacyjnych, pod nadzorem egzaminatora - polega na obserwacji w warunkach rzeczywistych.
Zdający wykonuje zadania praktyczne wyznaczone przez komisję egzaminacyjną.
Egzamin praktyczny trwa 16 godzin: 2 dni po 8 godzin dziennie.
Harmonogram egzaminu praktycznego będzie zależny od ilości osób przystępujących do egzaminu.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Egzamin praktyczny | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Przerwa (wliczona w czas usługi rozwojowej) | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Egzamin praktyczny | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Egzamin praktyczny | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Przerwa (wliczona w czas usługi rozwojowej) | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Egzamin praktyczny | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Egzamin teoretyczny - część pisemna | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Przerwa (wliczona w czas usługi rozwojowej) | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Egzamin teoretyczny - część ustna | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 008,74 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 008,74 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,44 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,44 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy przed egzaminem otrzymują szczegółowy Informator dotyczący przebiegu egzaminu, zawierający przykładowe pytania. Materiały te są udostępniane w formie elektronicznej (PDF) lub papierowej.
Warunki uczestnictwa
Warunki jakie musi spełniać kandydat do egzaminu mistrzowskiego określa § 6 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych.
Informacje dodatkowe
Osoba, która uzyska pozytywną ocenę z egzaminu, otrzyma Dyplom Mistrzowski potwierdzający najwyższe kwalifikacje w danym rzemiośle.
Osoba prowadząca usługę: Egzamin przeprowadza komisja egzaminacyjna powołana w danym zawodzie przez Prezesa Izby Rzemieślniczej w Wyszkowie. Przewodniczący oraz członkowie komisji posiadają odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie zawodowe określone w Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych z późn. zm. . Skład komisji jest ustalany na dwa tygodnie przed egzaminem.
Harmonogram usługi: Z uwagi na nieznana liczbę osób zdających czas egzaminu teoretycznego oraz zaplanowana przerwa mogą ulec przesunięciu.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi