Kurs Przygotowanie potraw grill i barbecue wraz z egzaminem
Kurs Przygotowanie potraw grill i barbecue wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs skierowany jest dla:
- Absolwentów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym/hotelarskim/turystycznym; liceów ogólnokształcących
- Osób posiadających kompetencje, a nie posiadających kwalifikacji z przygotowania potraw grill i barbecue
- Osób nieaktywnych zaowodowo
- Pracowników kuchni, pomoce kuchenne, kucharzy, szefów zmian/szefów kuchni
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji25-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa ",Przygotowanie potraw grill i barbecue" przygotowuje do samodzielnego wykonywania potraw z grilla i barbecue. Uczestnik dobiera i przygotowuje surowce zgodnie z zamówieniem. Dobiera składniki i przyprawy do potraw oraz dodatki. Obsługuje piec w którym przygotowuje mięso, drób, dania rybne oraz wegetariańskie. Współpracuje z managerem, w właścicielem oraz szefem kuchni.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizowanie stanowiska pracy | Kryteria weryfikacji 1. Ocenia i magazynuje surowce do produkcji potraw z grilla i barbecue.- charakteryzuje surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowane w przygotowaniu potraw z grilla i barbecue - wymienia alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach - stosuje ocenę organoleptyczną surowców - organizuje rozmieszczanie surowców i półproduktów oraz omawia warunki ich magazynowania - określa wartość odżywczą surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Kryteria weryfikacji 2. Przygotowuje stanowisko pracy.- stosuje zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracy - przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań - dobiera sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue - utrzymuje porządek i dba o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Kryteria weryfikacji 1. Sporządza i wydaje potrawy z grilla i barbecue- stosuje receptury - dobiera surowce i dodatki do dań z grilla i barbecue - określa rodzaje i technikę wykonania potraw z grilla i barbecue - wykonuje obróbkę wstępną różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue - przygotowuje półprodukty do grillowania - grilluje różne grupy surowców - sporządza dania z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie - porcjuje i wydaje gotową potrawę | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Kryteria weryfikacji 2. Obsługuje sprzęt stosowany w produkcji potraw z grilla i barbecue.- przygotowuje grilla do użytku - omawia specyfikę pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe - przestrzega zasad obsługi grilla | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Doskonalenie umiejętności zawodowych | Kryteria weryfikacji 1. Omawia wizerunek kucharza grill i barbecue.- charakteryzuje zadania, za które odpowiada kucharz grill i barbecue - przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Kryteria weryfikacji 2. Dba o własny rozwój zawodowy.- podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowego - wymienia techniki radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie potraw grill i barbecue
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł 1: Organizowanie stanowiska pracy
Ocena i magazywanie surowców do produkcji potraw z grilla i barbecue
a) charakterystyka surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowanych w przygotowaniu potraw z grilla i barbecue
b) alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach
c) ocena organoleptyczna surowców
d) organizacja rozmieszczania surowców i półproduktów oraz omawianie warunków ich magazynowania
e) wartość odżywcza surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue
Przygotowywanie stanowiska pracy
a) zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracy
b) procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań
c) sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue
d) utrzymywanie porządku i dbanie o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkładanie przyrządów kuchennych i urządzeń na właściwe miejsca)
Moduł 2: Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
Obsługuje sprzęt stosowany w produkcji potraw grill i barbecue
a) przygotowanie grilla do użytku
b) omawianie specyfiki pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo branżowe
c) przestrzeganie zasad obsługi grilla
Sporządzanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue
a) stosowanie receptur
b) dobieranie surowców i dodatków do dań z grilla i barbecue
c) rodzaje i techniki wykonywania potraw z grilla i barbecue
d) obróbka wstępna różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue
e) przygotowywanie półproduktów do grillowania
f) grillowanie różnych grup surowców
g) sporządzanie dań z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie
h) porcjowanie i wydawanie gotowych potraw
Moduł 3: Doskonalenie umiejętności zawodowych
Wizerunek kucharza grill i barbecue
a) charakterystyka zadań, za które odpowiada kucharz grill i barbecue
b) podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej
Dbanie o własny rozwój zawodowy
a) przykładowe możliwości rozwoju zawodowego
b) techniki radzenia sobie ze stresem
Dodatkowe informacje:
- Szkolenie prowadzone jest w trybie godzin dydaktycznych (45 minut).
- Czas trwania szkolenia: 40 godzin dydaktycznych (plus dodatkowo przerwy).
- Szkolenie będzie prowadzone w grupach maksymalnie 12 osobowych.
- kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych
- Podczas szkolenia przeprowadzane będą regularne weryfikacje postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się poprzez ankiety i testy.
- Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych - egzamin przeprowadzony zostanie przez Agencje Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto450,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Książka kucharska "Kurs gotowania Marka Łebkowskiego" - Marek Łebkowski,
- Materiały na zajęcia praktyczne
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat
Informacje dodatkowe
Terminy i godziny zajęć ustalone będą w porozumieniu z uczestnikami.
Szkolenie jest skoncentrowane na praktyce, dlatego uczestnicy będą mieli wiele okazji do ćwiczenia swoich umiejętności i zdobywania doświadczenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe