Psychodietetyka
Psychodietetyka
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia skierowane są do:
- psychologów, psychoterapeutów, pielęgniarek, lekarzy
- dietetyków, technologów żywności, studentów ostatniego roku studiów magisterskich na kierunku związanym z ochroną i promocją zdrowia
- dla wszystkich osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie psychologicznych aspektów odżywiania się i zmiany nawyków żywieniowych.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji15-03-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi176
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z praktycznymi metodami wspomagania zmian w obszarze psychodietetyki. Szczególny nacisk kładziony jest na czynniki natury psychologicznej mające wpływ na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i umiejętności diagnozowania zaburzeń żywieniowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza:1. Zapozna się z tematyką fizjologii żywienia, psychologii jedzenia i otyłości oraz sposobami radzenia sobie. 2. Posiada wiedzę na temat psychologicznych i społecznych konsekwencji otyłości i nadwagi oraz innych zaburzeń związanych z jedzeniem 3. Zapozna się z etycznymi aspektami w poradnictwie dietetycznym. 4. Dostrzega powiązania pomiędzy przyczynami a skutkami ludzkich zachowań. | Kryteria weryfikacji Wynik testu po I i II semestrze. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętności:1. Nabędzie umiejętności radzenia sobie ze stresem 2. Promuje zdrowy styl życia, w tym świadome odżywianie się jako profilaktyka przeciw chorobom psychosomatycznym 3. Diagnozuje przyczyny problemów zdrowotnych 4. Wyjaśnia, identyfikuje wzorce zachowania człowieka | Kryteria weryfikacji Wynik testu po I i II semestrze. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:1. Ma świadomość nabywania wiedzy poprzez doświadczenie 2. Jest zorientowany na rozwój 3. Ma świadomość konieczności współpracy z innymi dostrzegając efekt synergii | Kryteria weryfikacji Wynik testu po I i II semestrze. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Absolwent uzyskuje zaświadczenie potwierdzające zdobyte efekty kształcenia.
Studia kończą się zaliczeniem na ocenę określonym w karcie kierunku.
Program
Program
PSYCHOLOGIA (54 godz.)
- Trening umiejętności interpersonalnych,
- Psychologia emocji i motywacji,
- Psychologia jedzenia i odchudzania się,
- Zaburzenia jedzenia (anoreksja, bulimia, ortoreksja, jedzenie kompulsywne, syndrom nocnego jedzenia),
- Konsekwencje psychologiczne i społeczne otyłości i nadwagi u dzieci, młodzieży i dorosłych,
- Zdrowie psychiczne a odżywianie (stres, lęki, fobie, emocje, wpływ jedzenia na zdrowie).
DIETETYKA (58 godz.)
- Podstawy żywienia człowieka,
- Fizjologia żywienia,
- Poradnictwo dietetyczne,
- Etyka pracy psychodietetyka,
- Układanie jadłospisów,
- Wartości odżywcze pokarmów.
TECHNIKI (64 godz.)
- Element terapii behawioralno-poznawczej,
- Dialog motywujący w psychodietetyce,
- Techniki radzenia sobie ze stresem (relaksacja, trening autogenny itp.),
- Fizjologia ruchu i aktywność fizyczna,
- Techniki promocji świadomego stylu życia.
Forma zaliczenia: Test semestralny i Egzamin końcowy w formie case study
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Trening umiejętności interpersonalnych | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Trening umiejętności interpersonalnych | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Dialog motywujący w psychodietetyce | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:50 | Liczba godzin 04:50 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Dialog motywujący w psychodietetyce | Data realizacji zajęć 13-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:50 | Liczba godzin 04:50 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Zaburzenia jedzenia (anoreksja, bulimia, ortoreksja, jedzenie kompulsywne, syndrom nocnego jedzenia), | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 03:10 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Psychologia jedzenia i odchudzania się | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:20 | Godzina zakończenia 16:35 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Etyka pracy Psychodietetyka | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 03:10 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Psychologia jedzenia i odchudzania się | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:20 | Godzina zakończenia 16:35 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Układanie jadłospisów | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Układanie jadłospisów | Data realizacji zajęć 08-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Podstawy żywienia człowieka | Data realizacji zajęć 28-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:50 | Liczba godzin 04:50 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Podstawy żywienia człowieka | Data realizacji zajęć 29-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:50 | Liczba godzin 04:50 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Test semestralny | Data realizacji zajęć 29-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto31,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto31,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Anna Rosiak
Monika Dawid-Sawicka
Paulina Kijo
Malwina Godawa-Mikołajczyk
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy studiów pracują na platformie Extranet, to wewnętrzna platforma komunikacyjna Uczelni WSB Merito, stworzona w celu ograniczenia formalności oraz ułatwienia przepływu informacji między uczestnikami a uczelnią. Za jej pomocą przez całą dobę i z każdego miejsca na świecie uczestnicy mają dostęp do:
- informacji na temat płatności,
- katalogu bibliotecznego.
Drugą wiodącą platformą jest MS Teams, gdzie uczestnicy znajdą:
- harmonogram zjazdów,
- plan zajęć,
- materiały dydaktyczne,
- dodatkowe materiały, in formacje, ogłoszenia.
Warunki uczestnictwa
Zgodnie z regulaminem zapisów na studia podyplomowezapisu można dokonać na stronach Uniwersytetu WSB Merito w wybranych filiach w:
· Chorzowie,
· Poznaniu,
· Szczecinie,
· Warszawie
poprzez formularz online znajdujący się na stronie: www.wsb.pl/rekrutacja/krok1 oraz dostarczyć komplet dokumentów do Biura Rekrutacji do wybranej filii
Kryteria uczestnictwa w Programie
- ukończone studia wyższe I lub II stopnia
- spełnienie warunków rekrutacyjnych
Warunki zaliczenia
- Test semestralny
- Egzamin końcowy
Interaktywna forma zajęć
Wykłady uzupełniane są ćwiczeniami, warsztatami oraz studiami przypadków.
Zjazdy odbywają się średnio raz lub dwa razy w miesiącu:
- w soboty od 9:00 do 17:00,
- w niedziele od godz. 9:00 do 17:00.
Informacje dodatkowe
- Szczegółowy harmonogram usługi może ulec zmianie w postaci realizowanych przedmiotów w danym dniu i osób prowadzących. Zmianie nie ulegają terminy zjazdów na studiach podyplomowych oraz ilość godzin usługi,
- Harmonogram zjazdów zostanie upubliczniony na stronach Uczelni lub w BUR na 2 tygodnie przed planowanymi zajęciami,
- Godziny zajęć podane w harmonogramie są godzinami zegarowymi, zaś ilość godzin programowych jest podana w godzinach dydaktycznych. 176 godzin dydaktycznych = 132 godzin zegarowych.
- Przerwy zostały ujęte w harmonogramie zjazdów. Co 1,5 godziny następuje 10 minutowa przerwa.
- Cena usługi nie obejmuje opłaty wpisowej oraz końcowej.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Zajęcia odbywają się na platformie MS Teams, każdy z uczestników zobowiązany jest do posiadania własnego sprzętu z aktywnym mikrofonem oraz kamerą internetową.