Szkolenie cukiernicze z zakresu monoporcji
Szkolenie cukiernicze z zakresu monoporcji
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są osoby pełnoletnie, które posiadają wykształcenie minimum podstawowe, w tym pracownicy kuchni, cukierni, restauracji, sanatorów, uzdrowisk itp., chcące nabyć wiedze i umiejętności z zakresu monoporcji.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników35
- Data zakończenia rekrutacji14-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi19
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnetworzenie nowoczesnych deserów - monoporcji. Umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzy dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zagadnienia cukiernicze | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy nowe wyroby cukiernicze- monoporcje | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Łączy smaki i tekstury wg poznanych metod | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Dobiera w odpowiedni sposób aromaty | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje dekoracje na monoporcjach z zachowaniem kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze - monoporcje - 2h
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe - 2h
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego - 2h
Część praktyczna:
1) Przygotowanie podstaw monoporcji: Mango / cytryna / biała czekolada, Ciemna czekolada / pomarańcza / ziarna kakaowca - 2,5 h
2) Przygotowanie podstaw monoporcji: Ser / figa / marakuja, Chałwa / wiśnia / biała czekolada - 2h
3) Przygotowanie podstaw monoporcji: Czekolada 70% / piernik/ śliwka, Wanilia / truskawka / mięta - 3 h
4) Przygotowanie podstaw monoporcji Jogurt/ ananas/ pieprz - 2h
5) Wykonanie dekoracji na monoporcjach - 3 h
6) Walidacja na zakończenie szkolenia - 0,5 h
RAZEM: 19 h
Uwagi dotyczące przerw i godzin szkolenia: Każda godzina usługi to godzina dydaktyczna. Za godzinę dydaktyczną uznaje się 45 minut. Oznacza to, że usługa składa się z 19 godzin dydaktycznych obejmujacych kurs i walidację. Podczas przeprowadzania usługi , jednak w zależności od preferencji uczestników.
Przerwy nie są wliczane w czas usługi rozwojowej. Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 610,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 610,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto137,37 PLN
- Koszt osobogodziny netto137,37 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Pyra
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt, notes, długopis, teczka
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- wykształcenie min. podstawowe.
Informacje dodatkowe
Usługa jest zwolniona z VAT.
Usługa z dofinansowaniem.
Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi