Cukiernik z egzaminem potwierdzającym kwalifikacje
Cukiernik z egzaminem potwierdzającym kwalifikacje
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
* osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje umiejętności /kompetencje / kwalifikacje;
* zamieszkujące, pracujących lub uczących się na terenie woj. podkarpackiego subregion tarnobrzeski, powiat tarnobrzeski grodzki, tarnobrzeski ziemski, stalowowolski, niżański;
* osoby chcące zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku cukiernika;
* osoby pracujące w cukiernictwie chcące potwierdzić swoje kwalifikacje.
- Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji05-12-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs cukierniczy to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości. Wspólnymi siłami będziemy ucierali kruche ciasta, piekli biszkopty oraz tworzyli zawiesiste masy.Nie zabraknie także aranżowania elementów dekoracyjnych, powstałych na bazie
różnorodnych mas cukrowych, takich jak: lukier, karmel czy czekolada.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącąszeroko pojętej wiedzy z zakresu cukiernictwa. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje Szeroko pojętąwiedzę z zakresu cukiernictwa. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącązakresu doboru i łączenia produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres doborui łączenia produktów spożywczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasadprzechowywania artykułów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyprzechowywania artykułów spożywczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasadorganizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyorganizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącątworzenia wyrobów cukierniczych takich jak ciasta, torty, praliny, dekoracje cukiernicze itp | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadytworzenia wyrobów cukierniczych takich jak ciasta, torty, praliny, dekoracje cukiernicze itp | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeCukiernik
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęToruńska Izba Rzemieślnicza
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoToruńska Izba Rzemieślnicza
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Zakres szkolenia:
- Surowce gastronomiczne;
- Technologia gastronomiczna;
- Podstawy żywienia;
- Maszyny i urządzenia;
- Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa
Zajęcia praktyczne:
- przygotowywanie wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego, parzonego, kruchego, biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego, piernikowego, francuskiego, nowoczesne cukiernictwo (makaroniki, bezy, monoporcje, torty), dekorowanie wyrobów cukierniczych.
- egzamin potwierdzający kwalifikacje
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Surowce gastronomiczne, technologia gastronomiczna, podstawy żywienia, maszyny i urządzenia, dok. dział. gosp (zaj. teoret.) | Prowadzący ARTUR ZASKÓRSKI | Data realizacji zajęć 06-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Przygot.wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego, parzonego, kruchego, biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego, piernikowego, francuskiego | Prowadzący ARTUR ZASKÓRSKI | Data realizacji zajęć 07-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Przygot.wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego, parzonego, kruchego, biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego, piernikowego, francuskiego | Prowadzący ARTUR ZASKÓRSKI | Data realizacji zajęć 08-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Nowoczesne cukiernictwo (makaroniki, bezy, monoporcje, torty) | Prowadzący ARTUR ZASKÓRSKI | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Dekorowanie wyrobów cukierniczych, przygotowanie deserów restauracyjnych. | Prowadzący ARTUR ZASKÓRSKI | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego kwalifikacje (egzamin czeladniczy) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto6 000,00 PLN
- Koszt usługi netto6 000,00 PLN
- Koszt godziny brutto150,00 PLN
- Koszt godziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto100,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto100,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 000,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 000,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
ARTUR ZASKÓRSKI
Jego pasja i zainteresowanie oraz posiadane umiejętności wyczucia estetyki jak również i smaku
sprawiają, iż jest profesjonalista w swojej dziedzinie. Skoncentrowany na rozwoju, przekazywaniu
wiedzy idealnie sprawdza się w roli trenera i egzaminatora.
W latach 2004-2021 najpierw Przez wiele lat Szefem Kuchni, Dyrektorem ds. Gastronomii jak również Regionalnym Kierownikiem ds. Rozwoju Gastronomii. Dzięki temu, posiada olbrzymią wiedzę z zakresu funkcjonowania gastronomii w wyspecjalizowanych placówkach gastronomicznych oraz wiedzę merytoryczną i praktyczną.
Od roku 2017 prowadzi Firmę Szkoleniową PRO ART Centrum Szkoleniowe w której intensywnie i z wielkim zaangażowaniem obsługuje klientów w zakresie przeprowadzania szkoleń i egzaminów gastronomicznych. Firma posiada również wpis do instytucji szkoleniowej RIS pod numerem ewidencyjnym: 2.24/00007/2022
Pan Artur posiada wiele Certyfikatów świadczących o jego kompetencjach zawodowych miedzy innymi Certyfikat of Academy of Education - VCC. Pod okiem Pana Artura w latach 2021-2023 podniosło swoje kwalifikację zawodowe ponad 350
osób, spędzając na szkoleniach ponad 3000 godzin. Pan Artur Zaskórski specjalizuje się w zakresie Kuchni Polskiej jak i Świata w Nowoczesnej odsłonie z
elementami kuchni molekularnej, zachowując trendy i zasady zdrowego żywienia. Wprowadza
nowoczesność na talerze, jak również odkrywa nowe samki łączy je w kuchni.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe do zajęć teoretycznych.
Według potrzeb szkoleniowych: materiały do zajęć praktycznych, materiały pomocnicze, narzędzia itp.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi