Szkolenie Zarządzanie Personelem w Gastronomii
Szkolenie Zarządzanie Personelem w Gastronomii
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie Zarządzanie Personelem w Gastronomii jest dedykowane managerom, właścicielom lokali gastronomicznych oraz osobom odpowiedzialnym za zarządzanie zespołem. Adresatami są również przedsiębiorcy i kierownicy, którzy pragną usprawnić organizację pracy, motywować pracowników, oraz rozwijać umiejętności w zakresie rekrutacji i delegowania zadań. Program szkolenia jest skierowany do wszystkich, którzy chcą doskonalić swoje kompetencje w zarządzaniu personelem, tworzeniu harmonogramów, budowaniu relacji w zespole oraz podnoszeniu efektywności pracy w branży gastronomicznej.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu "Małopolski pociąg do kariery - sezon 1" i dla Uczestników Projektu "Nowy start w Małopolsce z EURESem".
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji12-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia Zarządzanie Personelem w Gastronomii jest przygotowanie uczestników do skutecznego zarządzania zespołem w lokalach gastronomicznych. Uczestnicy nauczą się efektywnie rekrutować i wdrażać nowych pracowników, motywować zespół, delegować zadania oraz tworzyć harmonogramy pracy. Szkolenie pozwoli również na rozwijanie umiejętności w zakresie rozwiązywania konfliktów, budowania relacji w zespole, a także podnoszenia efektywności pracy i satysfakcji pracowników.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Umiejętnie zarządza lokalem gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Podejmuje decyzje dotyczące zarządzania personelem i organizacji pracy, dostosowując działania do hierarchii i podziału obowiązków w restauracji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zna cechy osobowości skutecznego managera | Kryteria weryfikacji Identyfikuje kluczowe cechy osobowości, które wpływają na efektywność zarządzania zespołem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Skutecznie buduje zgrany zespół | Kryteria weryfikacji Stosuje odpowiednie techniki komunikacyjne, organizując odprawy, briefingi oraz wykorzystując narzędzia komunikacyjne, takie jak check listy i agendy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Motywuje pracowników i poprawia ich zaangażowanie | Kryteria weryfikacji Stosuje techniki motywacyjne, analizując potrzeby zespołu oraz wprowadza działania mające na celu podniesienie motywacji, np. poprzez nagradzanie i analizę oczekiwań. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozwiązuje konflikty i trudne sytuacje w zespole | Kryteria weryfikacji Stosuje odpowiednie techniki komunikacyjne i decyzje zarządcze. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
I Dzień
Zarządzanie lokalem i decyzyjność
- Kto zarządza lokalem gastronomicznym, decyzyjność
- Hierarchia i podział obowiązków w restauracji
- Cechy osobowości managera
- Obowiązki managera
Funkcje i wyzwania zarządzania
- Funkcje zarządzania lokalem gastronomicznym
- Najczęstsze błędy managera w zarządzaniu personelem, czyli jak odnieść porażkę
- Automotywacja i samoorganizacja
- Manager jako autorytet – awans w strukturach czy manager z zewnątrz
Budowanie zespołu i komunikacja
- Czym są kompetencje, innowacyjność i przedsiębiorczość
- Budowanie zgranego zespołu – fundamenty
- Błędy komunikacyjne managera
- Poprawa komunikacji w zespole, czyli organizacja pracy z wykorzystaniem narzędzi komunikacyjnych – odprawa, briefing, check listy, agenda
Zarządzanie procesami i czasem
- Feedback – metody i rodzaje informacji zwrotnej
- Procedury wewnętrzne – zakres i wdrażanie
- Zarządzanie czasem – zasady, metody, procedury
II Dzień
Zarządzanie przez cele i motywowanie
- Zarządzanie personelem czy zarządzanie zasobami ludzkimi
- Zarzadzanie przez cele – cel czy deadline
- Zarządzanie przez motywowanie – motywowanie zespołu i pojedynczych pracowników
- Motyw i motywacja – analiza czynników na podstawie przykładów
Motywacja i demotywacja pracowników
- Co ma największy wpływ na motywację – oczekiwania pracowników
- Co wpływa na demotywację pracowników
- Zarzadzanie przez delegowanie zadań – poziomy delegowania zadań i analiza na podstawie przykładów
- Jak zwracać uwagę pracownikom
Dyscyplina i trudne sytuacje
- Egzekwowanie powierzonych zadań oraz dyscyplina zespołu, czyli „ufaj, ale kontroluj”
- Jak radzić sobie z trudnym pracownikiem
- Trudny pracownik – zwolnić czy nie?
- Jak pracować z kimś kogo się nie lubi
Ocena, zarządzanie konfliktami i różnice pokoleniowe
- Kary i nagrody – ocena pracowników
- Różnice pokoleniowe – charakterystyka pokoleń i modele zarządzania
- Rozwiązywanie konfliktów między pracownikami
- Manager dobry kolega – spektrum problemu, charakterystyka relacji z personelem
Walidacja efektów uczenia się
Przerwy wliczają się w czas trwania uslugi.
Podział na grupy 2 osobowe.
* 1 godzina dydaktyczna = 1 godzina zegarowa
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 17 Zarządzanie lokalem i decyzyjność | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 17 Przerwa | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 17 Przerwa | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 17 Funkcje i wyzwania zarządzania | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 17 Przerwa | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 17 Budowanie zespołu i komunikacja | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 17 Przerwa | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 17 Zarządzanie procesami | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 17 Zarządzanie czasem | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 17 Zarządzanie przez cele | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 17 Motywowanie | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 17 Motywacja i demotywacja pracowników | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 17 Przerwa | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 17 Dyscyplina i trudne sytuacje | Prowadzący Sylwia Marcinkowska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 17 Przerwa | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:10 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 17 Ocena, zarządzanie konfliktami i różnice pokoleniowe | Prowadzący Karolina Kolańska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:10 | Godzina zakończenia 16:50 | Liczba godzin 01:40 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 17 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:50 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:10 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 692,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 692,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto105,75 PLN
- Koszt osobogodziny netto105,75 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Sylwia Marcinkowska
Pracując jako manager zarówno we Wrocławiu jak i w Warszawie zrozumiałam, że moją misją jest sprawić by Twój lokal gastronomiczny działał jak dobrze naoliwiona maszyna. Moim zamiłowaniem jest psychologiczne podejście do sprzedaży, perfekcyjna obsługa oraz zwalczanie nieuczciwości w lokalach gastronomicznych.
Dobrze wyszkolony kelner przyniesie zysk w lokalu, a odpowiednio przygotowany manager doskonale zadba o Twój biznes, więc chętnie dobiorę odpowiednie szkolenie dla Twojego zespołu. Fachowe przekazywanie wiedzy to nie tylko moja pasja, ale i moja misja
Karolina Kolańska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wszyscy kursanci otrzymują materiały w wersji drukowanej oraz elektronicznej, notes i długopis
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu Zarządzanie Personelem w Gastronomii jest posiadanie doświadczenia w branży gastronomicznej na stanowisku managerskim lub kierowniczym przez co najmniej 2 miesiące, bądź pełnienie funkcji odpowiedzialnej za zarządzanie zespołem lub organizację pracy w lokalu gastronomicznym
Informacje dodatkowe
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu "Małopolski pociąg do kariery - sezon 1" i dla Uczestników Projektu "Nowy start w Małopolsce z EURESem".
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi