Podstawy przedsiębiorczości
Podstawy przedsiębiorczości
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
wszyscy pracownicy firmy
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji01-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie pokazuje istotę przedsiębiorczości oraz jej uwarunkowania. Szkolenie pozwala rozwijać umiejętności formułowania i wdrażania rozwiązań przedsiębiorczych w firmie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rola przedsiębiorczości w firmie | Kryteria weryfikacji omawia zasady przedsiębiorczości w firmie i jej uwarunkowania | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Osoba przedsiębiorcza | Kryteria weryfikacji zna główne cechy osoby przedsiębiorczej | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości: geneza i rozwój pojmowania przedsiębiorcy, szkoły myślenia o przedsiębiorcy, współczesne pojmowanie przedsiębiorczości, nowy przedsiębiorca, wymiary przedsiębiorczości
Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych: uwarunkowania ujawniania się przedsiębiorczości, rodzaje przedsiębiorczości, rodzaje organizacji przedsiębiorczych.
Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna: przedsiębiorczość na świecie i w Polsce, intraprzedsiębiorczość, ścieżki dochodzenia do własnego biznesu, determinanty sukcesu dynamicznego biznesu
Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy operacyjne skutecznych liderów biznesu, młodzi kandydaci na przedsiębiorców
Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu
Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans: poszukiwanie nośnych pomysłów na biznes, typowe źródła inspiracji biznesowych, generowanie atrakcyjnych pomysłów biznesowych, od pomysłu do wstępnej koncepcji biznesu
Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość: polityka wspierania przedsiębiorczości, instytucje wspierające przedsiębiorczości
Przedsiębiorczość międzynarodowa: przedsiębiorczość w procesie globalizacji, przedsiębiorczość międzynarodowa w Polsce, opcja międzynarodowa dla nowego przedsięwzięcia, pomoc publiczna dla rozwoju przedsiębiorczości międzynarodowej
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Zajęcia | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 02-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Przerwa | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 02-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Zajęcia | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 02-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Przerwa | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 02-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Zajęcia | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 02-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Zajęcia | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 03-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Przerwa | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 03-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Zajęcia | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 03-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Przerwa | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 03-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Zajęcia | Prowadzący Karol Rywocki | Data realizacji zajęć 03-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 03-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 160,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 160,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto197,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto197,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Karol Rywocki
i marketingu, dyrektorem zarządzającym, trenerem, wykładowcą akademickim.
Posiada 27 letnie doświadczenie zawodowe zdobyte w takich firmach jak:
Mars Polska, Castrol (BP), Carlsberg Polska, Candyking (Cloetta AB), Browar Czarnków
S.A,
Stovit Group (Angel Camacho Alimentacion).
Doktor w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości. Obecnie pracuje jako adiunkt w
Zakładzie Zarządzania w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych we Włocławku.
Prowadzi również zajęcia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Główne dziedziny rozwojowe, którymi się zajmuje to: zarządzanie strategiczne,
przywództwo, zarządzanie sprzedażą (również techniki sprzedaży i negocjacje), zachowania
konsumenckie, budowanie efektywnych zespołów pracowniczych (w tym programy
motywacyjne), innowacje w przedsiębiorstwie, budowanie wizerunku menedżera.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
materiały poszkoleniowe dla uczestników, zajęcia odbywają się w godzinach dydaktycznych, przerwy są wliczone do planu szkolenia