Warsztaty domowej produkcji miodu pitnego oraz wprowadzenie do prawidłowej degustacji miodów pitnych wg standardów Mead Judging Programme
Warsztaty domowej produkcji miodu pitnego oraz wprowadzenie do prawidłowej degustacji miodów pitnych wg standardów Mead Judging Programme
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
- osób zainteresowanych produkcją miodu pitnego w domowych warunkach, czyli jak w rozpocząć i udanie prowadzić fermentację brzeczki miodowej, aż do uzyskania miodu pitnego.
- do osób, które chcą zdobyć podstawową wiedzę na temat produkcji miodu pitnego
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji29-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi10
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Zapoznanie uczestników z bogatym światem miodów pitnych i metodami jego wytwarzania.Poznanie podstawowych zasad degustacji miodów pitnych oraz degustacja wybranych próbek miodów pitnych.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA:-znajomość definicji związanych z miodem pitnym -podział miodów pitnych -sensoryka miodu pitnego | Kryteria weryfikacji Wykorzystuje wiedzę na temat miodu pitnego podczas jego nastawiania do fermentacji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia rodzaje miodu pitnego. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program szkolenia:
Ad.1
- Zapoznanie się z definicja miodu pitnego, jego składu, metod wytwarzania
- Główne parametry opisujące miód pitny
- Podział miodów pitnych w Polsce
- Podział miodów pitnych na świecie (wg standardu MJP)
Ad.2
- Zajęcia praktyczne jak zrobić własny miód pitny
o Omówienie sprzętu niezbędnego w domowej produkcji
o Czynności przygotowujące (dezynfekcja i czyszczenie sprzętu)
o Przygotowanie brzeczki miodowej
o Przygotowanie i suplementacja drożdży
o Dokonanie pomiaru gęstości brzeczki
o Zaszczepienie drożdży
Ad.3
- Wprowadzenie do sensoryki- czym są zmysły węchu i smaku
- Uproszczony test na daltonizm smakowy
- Podstawowe zasady sensorycznej oceny miodu pitnego
- Zapoznanie się z uproszczonym systemem punktowej oceny miodu pitnego
- Zapoznanie się z uproszczonym systemem graficznej oceny miodu pitnego
Ad.4
- Analiza sensoryczna wybranych próbek miodów pitnych (maksymalnie 8 próbek)
- Omówienie podstawowych wad występujących w miodach pitnych
- Przedstawienie 6 próbek aromatycznych wybranych wad miodów pitnych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Tematyka Ad.1 | Prowadzący Mateusz Błaszczyk | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Tematyka Ad.2 | Prowadzący Mateusz Błaszczyk | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Przerwa | Prowadzący Mateusz Błaszczyk | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Tematyka Ad.3 | Prowadzący Mateusz Błaszczyk | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Tematyka Ad.4 | Prowadzący Mateusz Błaszczyk | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 18:10 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:20 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto1 000,00 PLN
- Koszt usługi netto813,01 PLN
- Koszt godziny brutto100,00 PLN
- Koszt godziny netto81,30 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Mateusz Błaszczyk
„Miód pitny- kompendium wiedzy o najstarszym alkoholu świata i metodach jego wytwarzania”, pomysłodawca i organizator Europejskiej Konferencji Miodosytnikówży).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników na czas szkolenia otrzyma niezbędne materiały do przeprowadzenia części warsztatowo-ćwiczeniowych oraz inne materiały dydaktyczne. Po zakończeniu szkolenia uczestnik otrzyma - certyfikat ukończenia.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zebranie się grupy co najmniej grupy 15 osób. Jeśli grupa się nie zbierze, zostanie wyznaczony inny nowy termin szkolenia.
Informacje dodatkowe
Istnieje możliwość zastosowania zwolnienia z podatku VAT dla Uczestników, których poziom dofinansowania wynosi co najmniej 70% (na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (tekst jednolity Dz.U. z 2020 r., poz. 1983).
- Za godzinę zajęć uznaje się:
- zajęcia teoretyczne 45 minut.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi