Kurs specjalista ds. dietetyki i odchudzania.
Kurs specjalista ds. dietetyki i odchudzania.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Nasza oferta skierowana jest dla wszystkich osób dorosłych, bez względu na aktualny poziomu wykształcenia i doświadczenia. Usługa szkoleniowa jest dedykowany w szczególności dla osób, które są zainteresowane zdrowym stylem życia, odżywiania czy też chcą związać swą przyszłość zawodową z szeroko pojętą dietetyką.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji31-01-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa- kurs „Specjalista ds. dietetyki i odchudzania” umożliwia zdobycie podstawowych kompetencji zawodowych, które pomogą uczestnikowi zdobyć odpowiednie kompetencje do samodzielnej pracy w zawodach związanych ze zdrowym odżywianiem oraz dietetyką. Udział w kursie pomoże zdobyć szeroką wiedzę o zdrowym i racjonalnym żywieniu. Ponadto dostarczy solidne podstawy prawidłowego łączenia holistycznego podejścia do zdrowego stylu życia jak i stosowania diet ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszcz.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje podstawowe pojęcia żywieniowe i charakteryzuje wiedzę dotyczącą zasad prawidłowego żywienia. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu omawia niezbędną wiedzę i umiejętności charakterystyczne dla pracy dietetyka. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uzasadnia zastosowanie podstawowej wiedzy z zakresu dietetyki z praktycznym jej zastosowaniem przy tworzeniu jadłospisu. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu charakteryzuje podstawowe pojęcia żywieniowe i potrafi nabytą wiedzę sprawdzićw praktyce. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje przeprowadzić wywiad żywieniowy i dokonuje oceny stanu odżywienia w oparciu o dostępne badania oraz pogłębioną kontrolę stanu odżywienia. | Kryteria weryfikacji Uczestnik kursu projektuje samodzielne wykonać plan żywieniowy na podstawie sprawdzonej wiedzy z zakresu dietetyki. Uczestnik kursu rozróżnia rodzaje diet i monitoruje kryteria ich stosowania. Uczestnik kursu w praktyce sprawdza się podczas samodzielnego prowadzenia indywidualnego poradnictwa żywieniowego. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa, tj. kurs „Specjalista ds. dietetyki i odchudzania” umożliwia zdobycie podstawowych kompetencji zawodowych, które pomogą uczestnikowi zdobyć odpowiednie kompetencje do samodzielnej pracy w zawodach związanych ze zdrowym odżywianiem oraz dietetyką.
Kurs daje solidne podstawy wiedzy dietetycznej dla każdego, kto chce poszerzać swoją wiedzę i chce ją wykorzystać na potrzeby własne, rodziny jak i pracy z klientem. Na kursie zostaną poruszone najważniejsze zagadnienia dające podstawy kompetencji dietetycznych, m.in. rola żywienia w zdrowiu człowieka, czym są jak i wpływają składniki pokarmowe na organizm człowieka, skuteczna praca z klientem wymagającym redukcji tkanki tłuszczowej, rodzaje i charakterystyka zastosowania najważniejszych diet,, suplementacja diety i jej racjonalne zastosowanie w żywieniu człowieka, podstawowe narzędzia i metody kompleksowej diagnozy w pracy dietetyka, holistyczne podejście do zdrowia i odżywiania.
Warunki organizacyjne:
- forma zajęć - mieszana, tj. zajęcia prowadzone są w formie
stacjonarnej oraz połączone z usługą zdalną w czasie rzeczywistym,
- minimalna liczba uczestników usługi to 6 osób, a maksymalna to 10 osób,
- zajęcia w ramach kursu obejmują 32 godziny zegarowe łącznie z walidacją, w tym:
12 godzin w formie stacjonarnej, a 20 godzin w formie zdalnej w czasie rzeczywistym,
- zajęcia w ramach usługi zdalnej w czasie rzeczywistym prowadzone są na platformie Clickmeeting, która umożliwia m.in. rozmowę na żywo, chat, współdzielenie ekranu itp.
- ewentualne przerwy w trakcie zajęć nie wliczają się w czas trwania całej usługi,
- w przypadku zajęć trwających 4 godziny nie przewiduje się stosowania przerw,
natomiast w przypadku zajęć trwających 8 godzin przewiduje się przerwę 30 - minutową,
- część zajęć w ramach usługi prowadzona jest w sposób warsztatowy z wykorzystaniem niezbędnego oraz koniecznego sprzętu do realizacji tego typu zajęć w formie praktycznej,
- walidacja prowadzona jest zgodnie z kartą usługi i załączonym harmonogramem,
- termin walidacji jest adekwatny do zaplanowanych metod oceny efektów uczenia się,
- walidacja prowadzona jest przez osobę, która nie uczestniczyła w procesie kształcenia,
- walidacja jest integralną częścią kształcenia, gdyż dopiero po jej przeprowadzeniu
(bez względu na wynik) można uznać usługę za zakończoną zgodnie z wytycznymi.
L.p. | Szczegółowa Tematyka | Liczba Godzin |
1. | Organizacja pracy na stanowisku specjalista ds. dietetyki i odchudzania:
| 4 |
2. | Holistyka na drodze do zdrowia, dobrego samopoczucia iprawidłowej wagi:
| 4 |
3. | Wiedza z zakresu BHP na stanowisku specjalista ds. dietetyki i odchudzania:
| 2 |
4. | Zaburzenia odżywiania Klasyfikacja zaburzeń odżywiania:
| 4 |
5. | Walidacja - część I / cząstkowa | 2 |
6. | Rodzaje diet i ich rola w odchudzaniu praktyka komponowania diet:
| 6 |
7. | Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka:
| 6 |
8. | Suplementacja diety Suplementacja diety we wsparciu terapii otyłości:
| 2 |
9. | Walidacja - część II / całościowa | 2 |
Razem | 32 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Organizacja pracy na stanowisku specjalista ds. dietetyki i odchudzania. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 24-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Holistyka na drodze do zdrowia, dobrego samopoczucia i prawidłowej wagi. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 25-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Wiedza z zakresu BHP na stanowisku specjalista ds. dietetyki i odchudzania. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 10-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Zaburzenia odżywiania. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 10-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Zaburzenia odżywiania. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 11-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Walidacja – część I / cząstkowa. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 11-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Rodzaje diet i ich rola w odchudzaniu praktyka komponowania diet. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 17-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Rodzaje diet i ich rola w odchudzaniu praktyka komponowania diet. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 18-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 18-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Składniki pokarmowe, charakterystyka i rola w żywieniu człowieka. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 24-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Suplementacja diety. Suplementacja diety we wsparciu terapii otyłości. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 25-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Walidacja – część II / całościowa. | Prowadzący Paweł Rodak | Data realizacji zajęć 25-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto2 880,00 PLN
- Koszt usługi netto2 880,00 PLN
- Koszt godziny brutto90,00 PLN
- Koszt godziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Rodak
- Politechnika Częstochowska-studia inżynierskie, kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji w zakresie: Zarządzanie i Bezpieczeństwo Pracy.
- Politechnika Częstochowska-studia uzupełniające magisterskie, kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji.
Specjalność: Doskonalenie Procesów produkcyjnych i usługowych.
- Wyższa Szkoła Zarządzania w Częstochowie - podyplomowe studia
pedagogiczne, kierunek: Nauczyciel Przedmiotów Zawodowych.
- Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu - studia podyplomowe, kierunek: Psychodietetyka.
- Wyższa Szkołą Nauk społecznych w Lublinie - studia podyplomowe, kierunek: Kosmetologia i odnowa biologiczna.
Staż pracy związany z prowadzeniem szkoleń, warsztatów i wykładów, m.in.
- nauczyciel przedmiotów zawodowych
/ ponad 10 lat pracy w kształceniu osób dorosłych /.
- Własna działalność gospodarcza - Kształcenie ustawiczne dorosłych i pozostałe formy kształcenia, gdzie indziej nie sklasyfikowane- zatrudniony na postawie umowy o dzieło z szeregiem firm szkoleniowych, szkół, urzędów i instytucji społecznych
/ 25 lat pracy w zawodzie trenera, ponad 1000 godzin szkoleń /.
- Trener projektów szkoleniowych, współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej
/ ponad 10 lat pracy w zawodzie trenera, ponad 500 godzin szkoleń /.
- Wykładowca i założyciel CPS Centrum Projektów Szkoleniowych, blisko 3000 wydanych certyfikatów w Polsce i zagranicą
/ 4 lata pracy wykładowcy, ponad 600 godzin dydaktycznych /.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały, które uczestnicy otrzymują na własność:
- teczka A4,
- notatnik A4,
- długopis i ołówek,
- podręcznik o tematyce z zakresu kursu,
- materiały niezbędne do przeprowadzenia kursu.
Warunki uczestnictwa
Uczestnicy kursu, którzy posiadają:
- ukończone 18 lat,
- brak przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem kursu,
- przystąpienie do procesu walidacji częściowej i całościowej.
Informacje dodatkowe
- Zastrzegamy prawo do zmiany harmonogramu, kadry wykładowców i walidatorów w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności.
- Warunkiem ukończenia kursu jest obecność na zajęciach (minimum 80% godzin kursu), przystąpienie do procesu walidacji.
- Po zakończonym kursie uczestnik otrzymuje odpowiednie zaświadczenie i certyfikat.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Usługa będzie prowadzona na platformie ClickMeeting.
Wymagania, które muszą zostać spełnione:
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy);
- 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB lub więcej);
- System operacyjny taki jak Windows 10 (zalecany Windows 11), Mac OS wersja 13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Ponieważ ClickMeeting jest platformą opartą na przeglądarce, wymagane jest korzystanie z Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge (Chromium), Yandex lub Opera.
Aby móc korzystać z usługi na niektórych urządzeniach mobilnych, konieczne może być pobranie odpowiedniej aplikacji w iTunes App Store lub Google Play Store.
Do korzystania z usługi w pełnym zakresie dźwięku i obrazu, konieczne jest posiadanie kamery internetowej, mikrofonu lub zestawu słuchawkowego, lub głośników podłączonych do urządzenia i rozpoznanych przez urządzenie i nie powinny być one jednocześnie używane przez żadną inną aplikację.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- winda