Kurs FLORYSTYCZNY z elementami kwalifikacji zielonych wraz z egzaminem czeladniczym
Możliwość dofinansowania
Kurs FLORYSTYCZNY z elementami kwalifikacji zielonych wraz z egzaminem czeladniczym
Numer usługi 2024/10/04/154103/2343199
5 400,00 PLN
brutto
5 400,00 PLNnetto
108,00 PLNbrutto/h
108,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Artystyczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Zapraszamy wszystkich pasjonatów kwiatów oraz osoby zainteresowane sztuką aranżacji kwiatowych na nasze szkolenie z florystyki! Bez względu na poziom doświadczenia, jesteśmy przekonani, że każdy będzie mógł się wiele nauczyć i zdobyć nowe umiejętności związane z tworzeniem pięknych kompozycji kwiatowych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji12-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Florysta" przygotowuje do samodzielnego projektowania i wykonywania kompozycji kwiatowych oraz bukietów na różne okazje. Po ukończeniu szkolenia uczestnicy będą w stanie tworzyć estetyczne i harmonijne aranżacje kwiatowe, wykorzystując zdobytą wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu florystyki.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozpoznaje podstawowe gatunki roślin ozdobnych. Opisuje podstawowe potrzeby fizjologiczne roślin i czynniki wpływające na ich wzrost. Rozpoznaje podstawowe choroby roślin. Stosuje odpowiednie techniki pielęgnacji roślin. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia podst• określa wpływ czynników uprawowych na wzrost i rozwój roślin• rozpoznaje rodzaje i gatunki roślin ozdobnych stosowanych we florystyce • określa właściwości biologiczne oraz wymagania środowiskowe roślin • określa metody suszenia oraz utrwalania roślinawowe techniki florystyczne. Charakteryzuje i rozróżnia narzędzia używane w florystyce. Dobiera kwiaty odpowiednie do określonego typu kompozycji. Przygotowuje kwiaty do użycia (przycina łodygi, usuwa liście). Charakteryzuje i stosuje różne techniki wiązania bukietów. Wykonuje bukiety, które są estetyczne i stabilne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Moduł 2:PRozpoznaje podstawowe style i kierunki we florystyce, Analizuje kompozycje florystyczne pod kątem zastosowanych zasad kompozycji. rojektuje dekoracje stołowe Tworzy różnorodne kompozycje kwiatowe na stoły Kreatywnie wykorzystuje naczynia i dodatki w aranżacjach kwiatowych | Kryteria weryfikacji • charakteryzuje rodzaje historycznych i współczesnych kompozycji florystycznych• identyfikuje historyczne i współczesne formy i style dekoracji roślinnych • wykorzystuje wiedzę z zakresu historii sztuki i historii dekoracji roślinnych • wykorzystuje wiedzę z zakresu kolorystyki i kompozycji plastycznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Stosuje odpowiednie techniki wiązań i układania roślin. Dobiera odpowiednie materiały i dodatki do kompozycji. | Kryteria weryfikacji • określa rodzaje kompozycji florystycznych• charakteryzuje podstawowe i pomocnicze techniki florystyczne • charakteryzuje rodzaje wyrobów i usług florystycznych • rozpoznaje choroby i szkodniki roślin ozdobnych oraz dobiera środki do ich zwalczania • stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Rozumie temat prowadzenia działalności gospodarczej w branży florystycznej. Przygotowuje proste oferty handlowe i kalkulację kosztów. Rozumie podstawy marketingu i sprzedaży w branży florystycznej. | Kryteria weryfikacji • stosuje pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej• stosuje przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego • stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej • rozróżnia przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży i powiązania między nimi • analizuje działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży • inicjuje wspólne przedsięwzięcia z różnymi przedsiębiorstwami z branży • planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej • planuje działania związane z wprowadzaniem innowacyjnych rozwiązań • stosuje zasady normalizacji • optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Bezpieczeństwo i higiena pracy | Kryteria weryfikacji • rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią, rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie BHP• określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy • przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych • określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy • określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka • organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami • stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Kompetencje personalne i społeczne | Kryteria weryfikacji • przestrzega zasad kultury i etyki• jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań • potrafi planować działania i zarządzać czasem • przewiduje skutki podejmowanych działań • ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania • jest otwarty na zmiany • stosuje techniki radzenia sobie ze stresem • aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe • przestrzega tajemnicy zawodowej • negocjuje warunki porozumień • jest komunikatywny • stosuje metody i techniki rozwiązywania problemów • współpracuje w zespole | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeFlorysta
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęIZBA RZEMIEŚLNICZA
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoIZBA RZEMIEŚLNICZA
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Program podstawowego kursu florystyki obejmuje następujące zagadnienia:
- podstawowy warsztat florysty,
- materiał roślinny,
- najnowsze trendy florystyczne,
- podstawy tworzenia kompozycji roślinnych,
- projekt kompozycji florystycznej,
- florystyka okolicznościowa – m.in. bukiety okazjonalne, jubileuszowe, sezonowe,
- florystyka żałobna – m.in. – bukiety kondolencyjne, bukiety wiązane w ręku, wiązanki we florecie, dekoracje żałobne,
- florystyka ślubna – m.in. bukiety ślubne z naturalnymi łodygami, bukiety w mikrofonie, bukiety drutowane, kwiatowe dodatki ślubne dla Pana Młodego,
Kwalifikacje zielone:
- Recykling i kompostowanie: Praktyki zmniejszające odpady florystyczne i przekształcanie resztek roślinnych w kompost.
- Wykorzystanie roślin endemiczych: Zastosowanie lokalnych, dziko rosnących gatunków w kompozycjach florystycznych.
- Minimalizacja odpadów: Techniki ograniczania ilości odpadów powstających w procesie tworzenia kompozycji florystycznych.
- Zrównoważone praktyki florystyczne: Wykorzystanie lokalnych i sezonowych roślin, minimalizacja negatywnego wpływu na środowisko.
- Edukacja ekologiczna: Promowanie świadomości ekologicznej i zrównoważonego rozwoju w florystyce.
Dodatkowe informacje:
- Szkolenie prowadzone jest w trybie godzin dydaktycznych (45 minut).
- Czas trwania szkolenia: 50 godzin dydaktycznych (plus dodatkowo przerwy).
- Szkolenie będzie prowadzone w grupach maksymalnie 12 osobowych.
- Każda osoba będzie miała przydzielone stanowisko do praktycznych zajęć.
- kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych
- Podczas szkolenia przeprowadzane będą regularne weryfikacje postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się poprzez ankiety i testy.
- Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych. Egzamin zostanie przeprowadzony przez Izbę Rzemieślniczą.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto108,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto108,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 000,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 000,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Materiały florystyczne (kwiaty cięte, zieleń cięta, inne elementy naturalne, susz)
- Materiały techniczne
- Naczynia
- Narzędzia specjalistyczne
- Materiały edukacyjne: książka "Florystyka dla poczatkujących"
Warunki uczestnictwa
- uczestnik ukończył 18 rok życia,
- posiada co najmniej wykształcenie podstawowe (weryfikacja na podstawie świadectwa szkolnego)
Adres
Adres
Hermanowice
Hermanowice
woj. podkarpackie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Martyna Adamska
E-mail
fundacja.pcreszkolenia@gmail.com
Telefon
(+48) 537 792 855