Kurs dietetyka pediatryczna – żywienie w żłobkach
Kurs dietetyka pediatryczna – żywienie w żłobkach
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Dietetycy, pracownicy żłobków, intendenci, kucharze w
placówkach, nauczyciele i pracownicy niepedagogiczni żłobków,
kierownicy żłobków, opiekunki, rodzice i opiekunowie dzieci w
wieku 0-3. - Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji22-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi6
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs pozwala uzyskać praktyczną wiedzę na temat żywienia dzieci w żłobkach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i metody walidacji
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik poznaje podstawowe informacje na temat rozszerzania dietydzieci. Uczestnik zapoznaje się z zasadami pierwszej pomocy i bezpieczeństwa żywienia dzieci. Uczestnik poznaje zasady tworzenia zbilansowanych posiłków. Uczestnik poznaje wytyczne żywienia dla przedszkoli i żłobków, zgodnie z normami i standardami żywieniowymi, zleceniami WHO i krajowymi. Uczestnik poznaje zasady bezpieczeństwa i higieny żywności. Uczestnik zdobywa wiedzę na temat specjalnych potrzeb żywieniowych, takich jak alergie pokarmowe, diety specjalne, tworzenie zamienników i indywidualnych planów żywieniowych. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi stworzyć dobrze zbilansowany, bogaty w składnikiodżywcze, witaminy i minerały jadłospis. Uczestnik ma wiedzę na temat aktualnych zaleceń żywieniowych, norm i wytycznych, krajowych i międzynarodowych, oraz standardów żywienia dzieci w żłobkach. Uczestnik zna źródła określonych składników diety. Uczestnik zna podstawowe zasady bezpiecznego żywienia. Uczestnik zna aktualne wytyczne do rozszerzania diety dzieci. Uczestnik potrafi wskazać zamienniki w przypadku diety eliminacyjnej lub specjalnej u dziecka. Uczestnik zna zasady bezpieczeństwa i higieny przygotowywania posiłków i potrafi wprowadzić je w praktyce. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
w wieku żłobkowym.
Uczestnik zdobywa wiedzę na temat składników odżywczych, witamin i
składników mineralnych w diecie dzieci.
odżywcze, witaminy i minerały jadłospis.
Uczestnik ma wiedzę na temat aktualnych zaleceń żywieniowych, norm i
wytycznych, krajowych i międzynarodowych, oraz standardów żywienia
dzieci w żłobkach.
Program
Program
Omówienie znaczenia zbilansowanego żywienia w żłobku
● Omówienie podstawowych zasad i wytycznych do rozszerzania diety
● Omówienie produktów niewskazanych w żywieniu dzieci w wieku 0-3 lata
● Omówienie zasad przygotowywania posiłków dla dzieci w wieku 0-3 lata
● Omówienie metod karmienia dzieci
● Omówienie zdolności i umiejętności dziecka w zakresie jedzenia na poszczególnych
etapach rozwoju
● Omówienie kluczowych zasad żywienia dzieci
Omówienie poszczególnych grup produktów i składników w diecie dzieci
● Omówienie wielkości porcji w żywieniu dzieci
● Omówienie zapotrzebowania na energię oraz podstawowe składniki dzieci w wieku 0-
3 lata
● Organizacja żywienia w placówkach
● Omówienie zasad planowania posiłków i tworzenia jadłospisów
● Omówienie zasad diety w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz diet
eliminacyjnych
● Omówienie zasad współpracy z rodzicami
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 Omówienie znaczenia zbilansowanego żywienia w żłobku ● Omówienie podstawowych zasad i wytycznych do rozszerzania diety ● Omówienie produktów niewskazanych w żywieniu dzieci w wieku 0-3 lata | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:40 | Liczba godzin 02:10 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 Organizacja żywienia w placówkach ● Omówienie zasad diety w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz diet eliminacyjnych ● Omówienie zasad współpracy z rodzicami | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 24-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:50 | Liczba godzin 02:20 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto750,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto750,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto125,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto125,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
uczestnicy otrzymuja certufikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe
Informacje dodatkowe
godzina trwa 45 minut
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi