Cukiernik z egzaminem czeladniczym
Cukiernik z egzaminem czeladniczym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
* osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje umiejętności /kompetencje / kwalifikacje;
* zamieszkujące, pracujących lub uczących się na terenie woj. podkarpackiego subregion tarnobrzeski, powiat tarnobrzeski grodzki, tabnobrzeski ziemski, stalowowolski, niżański;
* osoby chcące zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku cukiernika;
* osoby pracujące w cukiernictwie chcące potwierdzić swoje kwalifikacje.
- Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji06-12-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs cukierniczy to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości. Wspólnymi siłami będziemy ucierali kruche ciasta, piekli biszkopty oraz tworzyli zawiesiste masy.Nie zabraknie także aranżowania elementów dekoracyjnych, powstałych na bazie
różnorodnych mas cukrowych, takich jak: lukier, karmel czy czekolada.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącąszeroko pojętej wiedzy z zakresu cukiernictwa. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje Szeroko pojętąwiedzę z zakresu cukiernictwa. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącązakresu doboru i łączenia produktów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zakres doborui łączenia produktów spożywczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasadprzechowywania artykułów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyprzechowywania artykułów spożywczych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasadorganizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyorganizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącątworzenia wyrobów cukierniczych takich jak ciasta, torty, praliny, dekoracje cukiernicze itp | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadytworzenia wyrobów cukierniczych takich jak ciasta, torty, praliny, dekoracje cukiernicze itp | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeCukiernik
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęToruńska Izba Rzemieślnicza
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoToruńska Izba Rzemieślnicza
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Zakres szkolenia:
- Surowce gastronomiczne;
- Technologia gastronomiczna;
- Maszyny i urządzenia;
Zajęcia praktyczne:
- przygotowywanie wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego, parzonego, kruchego, biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego, piernikowego, francuskiego, nowoczesne cukiernictwo (makaroniki, bezy, monoporcje, torty), dekorowanie wyrobów cukierniczych, przygotowanie deserów restauracyjnych.
- egzamin potwierdzający kwalifikacje
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Surowce gastronomiczne, technologia gastronomiczna, podstawy żywienia, maszyny i urządzenia, dok. dział. gosp (zaj. teoret.) | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 07-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Przygot.wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego, parzonego, kruchego, biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego, piernikowego, francuskiego | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 07-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Przygot.wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego, parzonego, kruchego, biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego, piernikowego, francuskiego | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 08-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Nowoczesne cukiernictwo (makaroniki, bezy, monoporcje, torty) | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Nowoczesne cukiernictwo (makaroniki, bezy, monoporcje, torty) | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Dekorowanie wyrobów cukierniczych, przygotowanie deserów restauracyjnych. | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Dekorowanie wyrobów cukierniczych, przygotowanie deserów restauracyjnych. | Prowadzący Dominik Łukasik | Data realizacji zajęć 17-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego kwalifikacje (egzamin czeladniczy) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto6 000,00 PLN
- Koszt usługi netto6 000,00 PLN
- Koszt godziny brutto150,00 PLN
- Koszt godziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto100,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto100,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 000,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 000,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Dominik Łukasik
Swoją przygodę z gotowaniem rozpocząłem w technikum gastronomicznym w Tarnowie, gdzie bardzo często brałem udział w licznych konkursach kulinarnych. Przez cztery lata technikum po zajęciach szkolnych oraz w weekendy pracowałem w jednej z tarnowskich restauracji, gdzie stawiałem pierwsze kroki na profesjonalnej kuchni.
Po ukończeniu szkoły przez rok pracowałem w hotelu Pałac Goetz *****, a później rozpocząłem pracę w hotelu Heron live Hotel***** w którym pracuje obecnie jako zastępca szefa kuchni.
Cały czas staram się rozwijać poprzez tworzenie nowych dań, czytanie książek kulinarnych oraz uczenie się od najlepszych, np. Staż w restauracji odznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin.
Moją pasją są podróże, z których czerpię inspirację do tworzenia nowych potraw,
To niesamowite, jaki znaczący wpływ na kulturę danego kraju ma jedzenie. Intryguje mnie kuchnia azjatycka, stąd moje zamiłowanie do sztuki robienia sushi.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe do zajęć teoretycznych.
Według potrzeb szkoleniowych: materiały do zajęć praktycznych, materiały pomocnicze, narzędzia itp.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi