„Kurs Barista – z uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju i zielonych kompetencji” z warsztatem ćwiczeń praktycznych- CZAS NA KAWĘ
„Kurs Barista – z uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju i zielonych kompetencji” z warsztatem ćwiczeń praktycznych- CZAS NA KAWĘ
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia, zarówno doosób pracujących, jak i chcących pracować na stanowisku baristy w kawiarniach restauracjach, barach, pubach i innych punktach gastronomicznych salach bankietowych, czy eventowych.
Szkolenie jest odpowiednie dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy baristy, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji25-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi28
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Kurs Baristy – kwalifikacje zawodowe z egzaminem” przygotowuje do pracy w branży gastronomicznej na stanowisku baristy w kawiarniach, restauracjach, pubach, barach, jak również innych punktach gastr. typu sale bankietowe oraz eventowe.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Obsługuje gości/klienta w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższych jakościach z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta.-Obsługuje gości/klienta w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższych jakościach z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta zgodnie z zasadami zielonej gospodarki i tworzenia „zielonych miejsc pracy” | Kryteria weryfikacji -określa obowiązki baristy, wymagania i umiejętności do wykonywania zadań zawodowych-opisuje cechy osobowe, sylwetkę i zawodowy wizerunek baristy -omawia postawę na stanowisku baristy oraz zasady etyki zawodowej : uczciwość, cierpliwość, itd. -stosuje zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej, formy grzecznościowe i oficjalne -przytacza przykłady właściwych i oczekiwanych zachowań baristy w relacjach z gośćmi -tworzy komunikaty dostosowane do sytuacji oraz przestrzeni gastronomicznej i przyjętych akceptowanych form grzecznościowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowuje różnego rodzaju napoje w tym również mieszane i wieloskładnikowe.przygotowuje różnego rodzaju napoje kawowe w tym również mieszane i wieloskładnikowe zgodnie z zasadą zero waste, tak aby eliminować szkodliwość odpadów oraz zmniejszać ich objętość oraz odzyskując zasoby do wykorzystania przez innych. Wykonuje pracę z zachowaniem zasad dbałości o środowisko naturalne i umiejętności reagowania w trudnych i krysyzowych sytuacjach . | Kryteria weryfikacji -wskazuje podział i omawia charakterystykę napojów kawowych również wieloskładnikowych i mieszanych-omawia zasady związane z procesami produkcji kawy -omawia zagadnienia dotyczące pochodzenia i historii kawy -omawia i dobiera szkło ze względu na pojemność i tradycję oraz typ napoju kawowego -omawia i dobiera sprzęt baristy oraz wszelkie niezbędne narzędzia konieczne do przygotowania danego napoju kawowego zgodnie z jego typem, charakterem oraz standardem wykonania -podaje receptury napojów kawowych, mieszanych, wieloskładnikowych -przygotowuje kawy : espresso, cappuccino, latte machiato, americano, coretto, con panna, irish cafe, ice cafe wymienia zasady kontroli stanu zatowarowania, jakości i ilości oraz zasady segregacji odpadów -definiuje zasadę zero waste | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wymienia składniki przygotowywanych napojów kawowych i zastosowane techniki komponowania. | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje i rozróżnia typy i rodzaje ziaren oraz regiony pochodzenia-charakteryzuje i rozróżnia popularne techniki przygotowania kawy na bazie espresso -omawia i charakteryzuje składniki napojów kawowych z mlekiem -charakteryzuje typy dekoracji kawy i sposoby wykonania -podaje receptury i charakteryzuje techniki wykonania -omawia zasady serwowania i prezentacji wykonuje pracę z zachowaniem zasad dbałości o środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje pracę z zachowaniem zasad i umiejętności reagowania w trudnych i kryzsowych sytuacjach. | Kryteria weryfikacji -omawia zasady reagowania w trudnych sytuacjach-definiuje typy sytuacji trudnych -wymienia skuteczne techniki rozwiązywania problemów -wymienia sposoby radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Kurs obejmuje 28h dydaktycznych tj. 1h= 45minut
Wprowadzenie do zawodu baristy, etyka zawodowa
-obowiązki baristy
-cechy osobowe, wizerunek
-postawa w miejscu pracy
-kultura pracy, etyka zawodowa
-praca w zespole
-ruch i jego optymalizacja
-techniki pracy z ekspresem ciśnieniowym i alternatywne metody
-ergonomia pracy
2. Obsługa gości/klienta, przyjęcie zamównienia, profesjonalny serwis, rozliczenie, zielone kompetencje
-kawiarnia
-restauracja
-autorskie przestrzenie gastronomiczne
-przestrzeń eventowa
-Obsługuje gości w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższych jakościach z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta zgodnie z zasadami zielonej gospodarki i tworzenia „zielonych miejsc pracy”
3. Wyposażenie i organizacja stanowiska baristy, podstawowy sprzęt baristy,
Sposoby posługiwania się, metody i technika pracy
-ekspres ciśnieniowy ( budowa, rodzaje )
-młynek ( budowa, rodzaje )
-french press
-aeropress
-filter coffee
4. Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju napojów kawowych w tym również
wieloskładnikowych – techniki przygotowania
-podstawy towaroznawcze ( pochodzenie kawy, regiony uprawy, gatunki, zbiory,
charakterystyka pozyskiwania ziaren, metody obróbki, palenie )
-zarys technologii napojów kawowych ( teoria espresso, kawy mleczne )
-zasada 4M
-zasady i sposoby spieniania mleka
-zasady przygotowania espresso, cappuccino, latte machiato, americano,
coretto, con panna, irish cafe, ice cafe
-receptury i ich teoretyczne oraz praktyczne zastosowanie
-sztuka tworzenia wzorów, podstawy techniki latte art.
-kofeina i jej wpływ na człowieka
Przygotowanie różnego rodzaju napoje kawowe w tym również mieszane i wieloskładnikowe zgodnie z zasadą zero waste, tak aby eliminować szkodliwość odpadów oraz zmniejszać ich objętość oraz odzyskując zasoby do wykorzystania przez innych.
Charakteryztyka metod sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia zgodnie z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku
Wykonywanie pracy z zachowaniem zasad dbałości o środowisko naturalne i umiejętności reagowania w trudnych i krysyzowych sytuacjach
Podstawowe zasady etyki zawodowej baristy, segregacji odpadów oraz zielonych umiejętności w pracy Baristy.
Składanie zamówień zgodnie z stanem faktycznego zapotrzebowania, ciągłości sprzedaży oraz maksymalnego wykorzystania potencjału asortymentu z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku.
Zasady kontroli stanu zatowarowania, jakości i ilości oraz zasady segregacji odpadów
Definicja zasadę zero waste
Wykonywanie pracy z zachowaniem zasad dbałości o środowisko
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto178,57 PLN
- Koszt osobogodziny netto178,57 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Katarzyna Górnicka
Szkolenia barmańskie, baristyczne prowadzi od 2005 roku.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – instruktor, trener barmaństwa
05/2005 - 02.2018 Barman Service – dyrektor zarządzający i właściciel
Producent projektów gastronomicznych
Producent wydarzeń muzycznych, komercyjnych i kulturalnych
Instruktor Sztuki barmańskiej,
Trener Baristka, I Sommalier
02/2002 – 04/2005 Dobra Management – event manager, specjalista ds. gastronomii oraz zarządzania personelem
W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadziła 28 szkoleń barmańskich, 25 szkoleń baristycznych, oraz 10 szkoleń manager gastronomii.
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II st.
Manager Gastr.
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe w formie skryptw.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe