„Kurs Barman – z uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju i zielonych kompetencji”
„Kurs Barman – z uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju i zielonych kompetencji”
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia, zarówno do osób pracujących, jak i chcących pracować w kawiarniach restauracjach, barach, pubach i innych pkt. gastronomicznych, salach bankietowych, czy eventowych.Szkolenie jest odpowiednie dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kompetencje w tym zakresie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji25-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Kurs Barman – kwalifikacje zawodowe z uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju i zielonych kompetencji” przygotowuje do samodzielnej pracy w branży gastronomicznej za barem w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach, jak również innych punktach gastr. typu sale bankietowe oraz eventowe zgodnie z zasadami zielonej gospodarki i tworzenia „zielonych miejsc pracy”Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się -Obsługuje gości/klienta w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym w najwyższych jakościach z zachowaniem wysokiej kultury osobistej i współcześnie obowiązujących trendów w serwisie konsumenta zgodnie z zasadami zielonej gospodarki i tworzenia „zielonych miejsc pracy” | Kryteria weryfikacji -określa obowiązki barmana, wymagania i umiejętności do wykonywania zadań zawodowych-opisuje cechy osobo we, sylwetkę i zawodowy wizerunek barmana -omawia postawę za barem oraz zasady etyki zawodowej : uczciwość, dyskrecja, cierpliwość -stosuje zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej, formy grzecznościowe i oficjalne -przytacza przykłady właściwych i oczekiwanych zachowań barmana w relacjach z gośćmi -tworzy komunikaty dostosowane do sytuacji oraz przestrzeni gastronomicznej i przyjętych akceptowanych form grzecznościowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -nawiązuje kontakt z gośćmi/klientami stosując zasady komunikacji kontaktu werbalnego i niewerbalnego | Kryteria weryfikacji -wymienia zasady nawiązywania kontaktu, podaje przykłady, ilustruje scenką -nawiązuje relacje z wykorzystaniem świadomości techniki komunikacji jako narzędzia -omawia wpływ optymalizacji ruchu na ergonomie w pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się profesjonalnie przyjmuje zamówienia | Kryteria weryfikacji - stosuje zasady odpowiedniego doboru form grzecznościowych-postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej -respektuje reguły kultury osobistej i przestrzeni indywidualnej wrażliwości gościa/klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -przygotowuje różnego rodzaju napoje w tym również mieszane i wieloskładnikowe | Kryteria weryfikacji -definiuje i rozróżnia pojęcie techniki klasyczne, workingowe, alternatywne-stosuje narzędzia skutecznej komunikacji w budowaniu atmosfery -wyróżnia typy klientów -rozróżnia kolejne etapy obsługi w zależności od typu baru -wykonuje czynności związane z przyjęciem zamówienia (powitanie, wyrażenie gotowości, doprecyzowanie, doradzenie, przyjęcie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się wymienia składniki przygotowywanych napojów i zastosowane techniki komponowania | Kryteria weryfikacji -wskazuje podział i omawia charakterystykę napojów mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych-omawia zasady związane z procesami produkcji -omawia zagadnienia dotyczące pochodzenia i historii -omawia i dobiera szkło ze względu na pojemność i tradycję oraz typ napoju -omawia i dobiera sprzęt barmański oraz wszelkie niezbędne narzędzia konieczne do przygotowania danego napoju zgodnie z jego typem, charakterem oraz standardem wykonania -podaje receptury napojów mieszanych, wieloskładnikowych -przygotowuje mieszany napój alkoholowy i bezalkoholowy -omawia popularne trendy i wersje napojów mieszanych -przygotowuje napoje zgodnie z preferencjami gościa | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -charakteryzuje metody sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia zgodnie z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku | Kryteria weryfikacji -składa zamówienie zgodnie z stanem faktycznego zapotrzebowania, ciągłości sprzedaży oraz maksymalnego wykorzystania potencjału asortymentu z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku-pobiera zatowarowanie baru zgodnie z przyjętymi zasadami odpowiedzialności i rzetelności -wymienia zasady kontroli stanu zatowarowania, jakości i ilości oraz zasady segregacji odpadów -rozlicza pobrany asortyment | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -wykonuje pracę z zachowaniem zasad i umiejętności reagowania w trudnych i krysyzowych sytuacjach | Kryteria weryfikacji -omawia zasady reagowania w trudnych sytuacjach-definiuje zasadę zero waste -definiuje typy sytuacji trudnych -wymienia skuteczne techniki rozwiązywania problemów -wymienia sposoby radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -współpracuje z zespołem stosując profesjonalne zasady wyboru i oceny właściwych priorytetów | Kryteria weryfikacji -organizuje pracę zespołową-dzieli się pomysłami -wymienia zasady oceny właściwych priorytetów -dzieli się zdobytymi umiejętnościami i wiedzą -przekazuje informacje i ciekawostki branżowe -omawia zasady motywowania grupy współpracowników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -wskazuje podstawowe zasady etyki zawodowej barmana | Kryteria weryfikacji -opisuje podstawowe zasady etyki barmana-podaje przykłady właściwego zachowania -wykonuje pracę z zachowaniem zasad dbałości o środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program obejmuje 30h dydaktyczntch tj. 1h = 45minut
Zagadnienia poruszane/ zakres i tematyka szkolenia
- Wprowadzenie do zawodu barmana, etyka zawodowa
-obowiązki barmana
-cechy osobowe, wizerunek
-postawa za barem
-kultura pracy, etyka zawodowa
-praca w zespole
-ruch i jego optymalizacja
-techniki klasyczne, workingowe i alternatywne
-ergonomia pracy
-zasady segregacji odpadów
2. Obsługa gości/klienta, przyjęcie zamównienia, profesjonalny serwis, rozliczenie
-bar koktajlowy
-bar hotelowy
-bar klubowy
-bar eventowy
3. Wyposażenie i organizacja baru, podstawowy sprzęt barmański, sposoby posługiwania się, metody i technika pracy
-rodzaje miar, jednostki
-szkło, pojemności i nazewnictwo
-shaker
-szklanice, kubki, crusher, muddler, squeezer itd.
-ł.b
4. Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju napojów w tym również
wieloskładnikowych z zachowaniem zasad dbałości o środowisko naturalne
-podstawy towaroznawcze
-zarys technologii napojów bezalkoholowych i alkoholowych
-podział alkoholi
-podział koktajli
-zasady komponowania napojów mieszanych, techniki miksowania
-zasada zero waste
- metody sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia
zgodnie z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku
-receptury i ich teoretyczne oraz praktyczne zastosowanie
-sztuka dekoracji oraz prezentacji
-technika working flair oraz speed working w zarysie
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto166,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto166,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Tomek Szczęsny
Instruktor Praktycznej Nauki Zawodu
Szkolenia barmańskie, baristyczne, manager gastronomii prowadzi od 2006 roku.
W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadził 26 szkoleń barmańskich, 20 szkoleń baristycznych, oraz 10 szkoleń manager gastronomii.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – właściciel, instruktor, trener barmaństwa
07/2006 - 01/2016 - Barman Service – trener, manager gastronomii, instruktor sztuki barmańskiej
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor praktycznej nauki zawodu
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II ST.
Kelner/Barista – BarmanService
Manager Gastronomii – BarmanService
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Publikacje:
Materiały szkoleniowe Kurs barmański I st
Materiały szkoleniowe Kurs barmański II st
Kurs kelnerski i baristyczny
Artykuły Gastronomiczne i publikacje na portalach branżowych
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały Szkoleniowe w postaci SKRYPT autorski BARMAN SERVICE
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Sala specjalistyczna Barmańska oraz sala specjalistyczna Baristyczna.