Barista
Barista
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Wymagania dla kandydatów:
- ukończony 18 rok życia
- ukończona szkoła podstawowa lub gimnazjum
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uczestnictwa w szkoleniu wystawione przez lekarza uprawnionego do wykonywania badań profilaktycznych
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji10-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie wiedzy z zakresu:− parzenia kawy oraz spieniania mleka,
− metod i technik przygotowania kawy,
− przygotowywania produktów kawowych zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami gościa,
− pracy samodzielnej oraz współpracy w zespole,
− obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu do kawy oraz sprzętu baristycznego,
− rodzajów kawy, herbat, czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy,
− rodzajów mleka,
− alternatywnych metod parzenia kawy.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Absolwent kursu: − potrafi parzyć kawę oraz spieniać mleko, − zna metody i techniki przygotowania kawy oraz potrafi przygotowywać produkty kawowe zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami gościa, − posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez wybieranie podstawowych metod, narzędzi, materiałów w zakresie przygotowania napojów kawowych oraz mieszanych, − potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole, − profesjonalnie obsługuje sprzęt baristyczny, − zna różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy, − posiada wiedzę na temat różnych rodzajów mleka, − zna i potrafi wykorzystywać alternatywne metody parzenia kawy, − potrafi czyścić i konserwować sprzęt baristyczny. Kompetencje społeczne: − współpracuje w zespole, − komunikuje się ze współpracownikami, − przestrzega zasad kultury i etyki, − jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań, − przewiduje skutki podejmowanych działań, − jest otwarty na zmiany, − potrafi radzić sobie ze stresem, − aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe, − przestrzega tajemnicy zawodowej, − potrafi ponosić odpowiedzialność za podejmowane działania. | Kryteria weryfikacji - egzamin zewnętrzny | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęZakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoRegionalne Centrum Walidacji Egzaminowania i Certyfikacji w Rzeszowie
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Dodatkowe pliki
Program
Program
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Liczba godzin |
|
wykładów |
zajęć praktycznych |
||
1 |
Kawa: historia, produkcja, rodzaje, właściwości |
4 |
- |
2 |
Narzędzia pracy baristy |
1 |
2 |
3 |
Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo |
- |
6 |
4 |
Spienianie mleka |
- |
2 |
5 |
Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem: latte, cappuccino, latte machiato |
- |
6 |
6 |
Serwowanie kawy, dodatki i zdobienie |
- |
5 |
7 |
Alternatywne metody parzenia kawy |
1 |
3 |
Razem |
6 |
24 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Kawa: historia, produkcja, rodzaje, właściwości | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Narzędzia pracy baristy | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Przygotowanie espresso, espresso doppia, ristretto, lungo | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Spienianie mleka | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem: latte, cappuccino, latte machiato | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem: latte, cappuccino, latte machiato | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Serwowanie kawy, dodatki i zdobienie | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Alternatywne metody parzenia kawy | Prowadzący Eryk Alibożek | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto670,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto670,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto22,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto22,33 PLN
- W tym koszt walidacji brutto170,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto170,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto170,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Eryk Alibożek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników szkolenia otrzyma materiały, z których będzie mógł przygotować się do egzaminu końcowego oraz wykorzystać je w późniejszej pracy.
Informacje dodatkowe
Każdy z uczestników szkolenia otrzyma materiały szkoleniowe
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe