Higiena powietrza w zakładach przemysłu spożywczego w odniesieniu do wymagań standardów bezpieczeństwa żywności BRCGS Food, IFS Food, ISO 22000
Higiena powietrza w zakładach przemysłu spożywczego w odniesieniu do wymagań standardów bezpieczeństwa żywności BRCGS Food, IFS Food, ISO 22000
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowanie jest do pracowników działów jakości i laboratoriów zakładów przemysłu spożywczego odpowiedzialnych za prawidłową ocenę jakości powietrza, a także pracowników działów: utrzymania ruchu, produkcji, członków zespołu ds. HACCP, audytorów wewnętrznych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji21-11-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi5
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest zapoznanie z wymaganiami względem dedykowanej czystości powietrza, analiza zagrożeń w powietrzu, sposoby uzdatniania powietrza do założonych celów w zakładzie przemysłu spożywczego, a także zaplanowaniesystemowego nadzoru nad czystością powietrza. W trakcie szkolenia zaplanowane są ćwiczenia, stąd należy mieć możliwość
koncentracji na realizowanych zadaniach oraz możliwość pracy w breakautroom’ach – poprzez włączenie mikrofonu i kamery.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznanie wymagań względem dedykowanej czystości powietrza, analiza zagrożeńw powietrzu, sposoby uzdatniania powietrza do założonych celów w zakładzie przemysłu spożywczego, a także zaplanowanie systemowego nadzoru nad czystością powietrza. | Kryteria weryfikacji Test wiedzy, min 80% prawidłowych odpowiedzi. Ocena wymagań względem dedykowanej czystości powietrza, analiza zagrożeń w powietrzu, sposoby uzdatniania powietrza do założonych celów w zakładzie przemysłu spożywczego, a także zaplanowanie systemowego nadzoru nad czystością powietrza. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Powietrze – wprowadzenie do zagadnienia
2. Wymagania prawne oraz standardów w zakresie higieny powietrza
• Wymagania prawne – krajowe i unijne
• Norma ISO 22000:2015
• Wymagania standardu BRC Food
• Wymagania standardu IFS Food
3. Źródła powietrza w zakładach przemysłu spożywczego
• Powietrze atmosferyczne
• Sprężone powietrze
• Gazy techniczne
4. Zanieczyszczenia powietrza- analiza zagrożeń
• Zanieczyszczenia fizyczne
• Zanieczyszczenia chemiczne
• Zanieczyszczenia biologiczne
• Źródła zanieczyszczeń powietrza w zakładach
5. Zastosowanie powietrza i gazów w przemyśle spożywczym
• Kryteria czystości powietrza
• Wentylacja
• Układ reduktorów
• Skład powietrza
• Ciśnienie powietrza
6. Metody oczyszczania/uzdatniania powietrza produkcyjnego
• Centrale wentylacyjne
• Lampy jonizujące
• Filtry
7. Kontrola jakości powietrza, analiza wyników
• Plan badań powietrza – jak zaplanować, wykonać
• Jak czytać wyniki badań?
• Ocena ryzyka do badań powietrza
• Kryteria zakładowe
8. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 wykłady | Prowadzący Katarzyna Godlewska | Data realizacji zajęć 28-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto795,81 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto647,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto159,16 PLN
- Koszt osobogodziny netto129,40 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Katarzyna Godlewska
szkolenia, wdrażania, audytowania systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, również
w usługach logistycznych i dystrybucyjnych. Doświadczenie jako Quality Manger w przemyśle mięsnym, mlecznym,
cukierniczym, warzywno-owocowym, chłodniczym, gastronomicznym, logistycznym.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej wysyłane na maile uczestnika.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Informacje dodatkowe
Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.
Link na spotkanie przesyłane na maile uczestnika.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie jest realizowane przez platformę MS ZOOM lunb TEAMS.
Zalecane wymagania techniczne:
• Procesor 2-rdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany 4-rdzeniowy)
• 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB)
• System operacyjny Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja)
• Przeglądarka internetowa Google Chrome (zalecana), Mozilla Firefox lub Safari (zaktualizowane do najnowszej wersji)
• Stałe łącze internetowe o prędkości 1,5 Mbps (zalecane 2,5 Mbps z obrazem w jakości HD)
• Mikrofon i głośniki lub słuchawki
Nie jest wymagana instalacja oprogramowania ani umiejętności informatyczne, aby dołączyć
do szkolenia – prosimy jednak o ewentualne konsultacje z państwa informatykami, czy
uruchomienie platformy zoom nie jest zablokowane.
Dołączenie następuje poprzez kliknięcie w indywidualny link wysłany mailem do uczestnika
przed szkoleniem oraz wpisanie imienia i nazwiska (ewentualnie dedykowanego pod
wydarzenie hasła) w oknie logowania.
Ważność linku - do zakończenia szkolenia wg. harmonogramu szkolenia.