Wymagania i audytor wewnętrzny systemu FSSC 22000 wersja 6.
Wymagania i audytor wewnętrzny systemu FSSC 22000 wersja 6.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
Auditorzy i kandydaci na auditorów systemu zarządzania jakością, Pełnomocnicy ds. systemu zarządzania jakością, właściciele i nadzorujący systemy zarządzania jakością i/lub procesy systemu zarządzania jakością, pracownicy pracujący w systemie zarządzania jakością, osoby zainteresowane systemem zarządzania jakością.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji02-10-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie wiedzy i uzyskanie kompetencji do przeprowadzania auditów wewnętrznych w organizacji. Po ukończeniu tego kursu, uczestnicy nabędą wiedzę i umiejętność:• Wymagania normy FSSC 22000
• Zastosowania zasad auditu
• Wypełniania obowiązków auditora
• Planowania przebiegu auditu
• Prowadzenia spotkań otwierających i zamykających
• Przeprowadzania auditu procesu, próbkowania
• Konstruowania list kontrolnych
• Przygotowania ustnej i pisemnej oceny zgromadzonych dowodów.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznanie wymagań normy FSSC 22000, Odpowiednie stosowanie zasad auditu. Przeprowadzania auditu. Prawidłowo przygotowany raport z auditu. | Kryteria weryfikacji Test wiedzy, min 80% prawidłowych odpowiedzi. Ocena realizacji audytu. Ocena przygotowanego raportu z audytu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
PROGRAM SZKOLENIA:
Dzień I
1. Wprowadzenie do kontekstu GFSI.
2. Protokół certyfikacji.
3. Wymagania (lista kontrolna):
• ISO 22000:2018 System zarządzania bezpieczeństwem żywności:
• ISO/TS 22002:2009 Programy prewencyjne (PRP) dla bezpieczeństwa żywności
• Wymagania dodatkowe FSSC
4. Wymagania dotyczące organizacji podlegających audytowi – zmiany w stosunku do 5.1.:
• Zarządzanie usługami i zakupionymi materiałami,
• Etykietowanie produktów i materiały drukowane,
• Food Defense, Ograniczanie oszustw żywnościowych,
• Używanie logo FSSC przez organizacje certyfikowane,
Postępowanie z alergenami , Monitoring środowiska ,
• Kultura bezpieczeństwa i jakości żywności – nowy rozdział,
• Kontrola jakości – nowy rozdział,
• Transport, magazynowanie i przechowywanie,
• Kontrola zagrożeń i środki zapobiegające zanieczyszczeniu krzyżowemu,
• Projektowanie i rozwój produktów,
• Zarządzanie sprzętem,
• Straty i odpady żywnościowe – nowy rozdział,
• Wymagania dotyczące komunikacji – nowy rozdział
DZIEN II
1. Wytyczne do auditowania systemu zarządzania jakością wg normy ISO 19011: 2018:
• Terminologia,
• zasady audytowania,
• kompetencje audytorów,
• cechy osobowościowe audytora,
2. Program / harmonogram audytów – zasady opracowania.
3. Metodyka przeprowadzania i dokumentowania audytów:
• inicjowanie audytu,
• planowanie audytu,
• przygotowanie do auditu,
• działania auditowe(spotkanie otwierające , działania audytowe, spotkanie zamykające),
• techniki audytowania,
• techniki próbkowania,
4. Raport z auditu
5. Działania poauditowe.
6. Test na zakończenie szkolenia
7. Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 wykład | Prowadzący Marta Purol | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 wykład | Prowadzący Marta Purol | Data realizacji zajęć 10-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 254,60 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 020,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto104,55 PLN
- Koszt osobogodziny netto85,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Marta Purol
Kompetencje trenerskie poświadczone odpowiednimi certyfikatami oraz długoletnią praktyką. W doświadczeniu współpraca
z JS HAMILTON oraz jednostkami certyfikującymi m.in. TUV Nord, TUV Rheinland, ISOQAR, ISOCERT. Konsultant wspierający
zakłady w zakresie HACCP, ISO 22000, FSSC 22000, BRC Food, IFS Food, Długoletni wykładowca Uniwersytetu Ekonomicznego
w Poznaniu, Wyższej Szkoły Bankowej z tematyki zarządzania jakością, środowiskiem, bezpieczeństwem żywności, BHP, SPC,
chemii, stosowania prawa żywnościowego, zrównoważonej konsumpcji i produkcji żywności, itp. Doświadczenie w branży
spożywczej jako Pełnomocnik ds. zarządzania bezpieczeństwem żywności i BHP. Stała współpraca z przedsiębiorstwami branży
spożywczej w zakresie doradztwa w systemach jakości i bezpieczeństwa żywności. W swojej pracy stawia na praktyczne podejście
do tematu, miłą atmosferę i komunikatywność.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej wysyłane na maile uczestnika.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Informacje dodatkowe
Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.
Link na spotkanie przesyłane na maile uczestnika.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie jest realizowane przez platformę MS ZOOM lunb TEAMS.
Zalecane wymagania techniczne:
• Procesor 2-rdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany 4-rdzeniowy)
• 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB)
• System operacyjny Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja)
• Przeglądarka internetowa Google Chrome (zalecana), Mozilla Firefox lub Safari (zaktualizowane do najnowszej wersji)
• Stałe łącze internetowe o prędkości 1,5 Mbps (zalecane 2,5 Mbps z obrazem w jakości HD)
• Mikrofon i głośniki lub słuchawki
Nie jest wymagana instalacja oprogramowania ani umiejętności informatyczne, aby dołączyć
do szkolenia – prosimy jednak o ewentualne konsultacje z państwa informatykami, czy
uruchomienie platformy zoom nie jest zablokowane.
Dołączenie następuje poprzez kliknięcie w indywidualny link wysłany mailem do uczestnika
przed szkoleniem oraz wpisanie imienia i nazwiska (ewentualnie dedykowanego pod
wydarzenie hasła) w oknie logowania.
Ważność linku - do zakończenia szkolenia wg. harmonogramu szkolenia.