Manager Planowania i Zarządzania Produkcją to studia podyplomowe współorganizowane z firmą konsultingową LUQAM.
Manager Planowania i Zarządzania Produkcją to studia podyplomowe współorganizowane z firmą konsultingową LUQAM.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
1. Osoby, które chcą zdobyć wiedzę i umiejętności w zakresie planowania i optymalizacji procesu produkcyjnego
2. Kadra Zarządzająca i Menedżerska
3. Specjaliści i Inżynierowie Produkcji
4. Pracownicy Działów Planowania i Logistyki
5. Przedsiębiorcy i Właściciele Firm Produkcyjnych
6. Osoby Zainteresowane Karierą w Zarządzaniu Produkcją
Więcej informacji: https://www.luqam.com/studia-podyplomowe/zarzadzanie-produkcja-wpraktyce/
- Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników25
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi160
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńWydawanie świadectwa ukończenia studiów podyplomowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Manager Industry 4.0 - studia podyplomowe" potwierdza przygotowanie do planowania i optymalizowania procesu produkcyjnego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje zagadnienia związane z Industry 4.0. | Kryteria weryfikacji • Definiuje pojęcia, takie jak: digitalizacja, elastyczność, efektywność kosztowa, informacja, produkcja make to order, smart factory, big data. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zagadnienia związane z Lean Management. | Kryteria weryfikacji • Wymienia podstawowe narzędzia Lean Management i opisuje je. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zagadnienia związane z planowaniem produkcji. | Kryteria weryfikacji • Uzasadnia konieczność planowania produkcji w przedsiębiorstwie.• Rozróżnia rodzaje planów produkcyjnych w przedsiębiorstwie. • Opisuje proces operacyjnego planowania produkcji oraz optymalizacji produkcji. • Wymienia przykłady systemów informatycznych wspomagających planowanie produkcji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje źródła danych w procesach przemysłowych. | Kryteria weryfikacji • Omawia pojęcie KPI, zasady wyznaczania KPI, wizualizacji i monitorowania KPI.Interpretuje wskaźniki w obszarach operacyjnych firmy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy autonomicznego gromadzenia, monitorowania i analizowania danych (PDA – Production Data Acquistion). | Kryteria weryfikacji • Wymienia narzędzia PDA i opisuje je.• Wskazuje możliwości wykorzystania danych z pomiarów lokalizacji obiektów. • Wymienia przykłady wykorzystania symulacji komputerowej i modeli 3D w firmach przemysłowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje metody optymalizacji procesów produkcyjnych. | Kryteria weryfikacji • Wymienia i opisuje metody i narzędzia optymalizacji procesów produkcyjnych.• Identyfikuje straty w procesach produkcjach. • Dobiera odpowiednie narzędzia optymalizacyjne do redukowania strat w procesach. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje istotę przywództwa. | Kryteria weryfikacji • Rozróżnia przywództwo od zarządzania.• Wymienia style rozwiązywania konfliktów. • Wymienia i charakteryzuje style kierowania wg Blake i Mouton | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zagadnienia związane z normowaniem i standaryzacją pracy. | Kryteria weryfikacji • Definiuje terminy: normatyw, standard, praca standaryzowana, czas cyklu, czas taktu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje narzędzia Just in Time oraz Kanban. | Kryteria weryfikacji • Wymienia wady i zalety Push i Pull, wymienia 6 zasad Kanban, wymienia rodzaje systemu kanban i jego zastosowanie.• Wymienia funkcje systemu Pull, omawia zasady działa i sposoby projektowania Supermarketu. • Wymienia rodzaje kart Kanban i sposoby ich projektowania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje dobre praktyki w obszarze planowania produkcji. | Kryteria weryfikacji • Wymienia i opisuje dobre praktyki związane z zamówieniami, harmonogramowaniem produkcji, obciążeniami produkcyjnymi, zarządzaniem zapasami, MRP, analizą kosztów oraz elektroniczną wymianą dokumentów i raportowaniem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje metodę 8D do rozwiązywania problemów. | Kryteria weryfikacji • Wymienia i opisuje punkty metody 8D. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje pojęcie Technicznego Kosztu Wytworzenia. | Kryteria weryfikacji • Definiuje i rozróżnia rodzaje kosztów.• Uzasadnia potrzebę mapowania procesów w organizacji. Opisuje proces mapowania procesów zgodny z metodologią VSM. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zagadnienia związane z mapami kompetencji i szkoleniami pracowników. | Kryteria weryfikacji • Omawia rolę kompetencji i wykorzystania potencjału pracowników w rozwoju firmy. • Różnicuje kompetencje od osobowości. • Projektuje i wdraża matryce kompetencji, zarządza matrycami. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
01 Industry 4.0 - wprowadzenie
02 Lean Management - wprowadzenie
03 Wstęp do planowania i harmonogramowania produkcji
04 Źródła danych w procesach przemysłowych
05 Digital Twin
06 Gra symulacyjna - Fabryka
07 Leadership
08 Normowanie i standaryzacja pracy
09 Just in Time i Kanban
10 Planowanie produkcji - dobre praktyki
11 Problem Solving i metoda 8D
12 Analiza i optymalizacja Technicznego Kosztu Wytworzenia
13 Szkolenia pracowników i mapy kompetencji
Więcej informacji: https://www.luqam.com/studia-podyplomowe/zarzadzanie-produkcja-w-praktyce/
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto5 900,00 PLN
- Koszt usługi netto5 900,00 PLN
- Koszt godziny brutto36,88 PLN
- Koszt godziny netto36,88 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe są dostarczane dla słuchaczy w formie elekronicznej.
Warunki uczestnictwa
Aby zapisać się na studia należy:
- zapoznać się z regulaminem studiów,
- zarejestrować się na stronie rekrutacji Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości (https://suszi.wszib.edu.pl/suszi-web/recruitment/candidateForm/postgraduate) wybierając studia prowadzone przez LUQAM,
- dostarczyć osobiście, przesłać pocztą lub mailowo do biura rekrutacji: ksero/skan dyplomu ukończenia studiów wyższych, 1 zdjęcie w kolorze (legitymacyjne/dowodowe), dowód opłaty rezerwacyjnej w wysokości 100 zł, zaliczanej na poczet czesnego (na podstawie umowy o odpłatności za studia) oraz informacje o liczbie rat za studia (całość/ 2 raty).
Rekrutacja trwa do 30.09.2024 r.
Opłaty rezerwacyjnej należy dokonać na konto bankowe:
Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości
ul. Kijowska 14 30-079 Kraków
Numer konta: 61 1440 1127 0000 0000 0193 3148
tytułem: nazwa kierunku_imię i nazwisko kandydata_2024/2025
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Zajęcia w formie on-line realizowane są na platformie ClickMeeting:
Wymagania techniczne platformy:
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy);
- 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB lub więcej);
- System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 11), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Wymagane jest korzystanie z Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge (Chromium), Yandex lub Opera.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe