Manager Jakości i Bezpieczeństwa Żywności to studia podyplomowe współorganizowane z firmą konsultingową LUQAM.
Manager Jakości i Bezpieczeństwa Żywności to studia podyplomowe współorganizowane z firmą konsultingową LUQAM.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
1. Kandydaci na stanowisko Kontrolera Jakości.
2. Kandydaci na Auditora Wewnętrznego Systemów Jakości oraz HACCP.
3. Osoby, które chcą zdobyć wiedzę i umiejętności z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Więcej informacji: https://www.luqam.com/studia-podyplomowe/manager-jakosci-ibezpieczenstwa-zywnosci/
- Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników25
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi160
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńWydawanie świadectwa ukończenia studiów podyplomowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Manager Jakości i Bezpieczeństwa Żywności - studia podyplomowe" potwierdza przygotowanie do tworzenia systemów bezpieczeństwa i higieny żywności oraz sprawowania funkcji Pełnomocnika i Managera systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Interpretuje wymagania ISO 9001. | Kryteria weryfikacji • Definiuje terminy takie jak PDCA, system zarządzania. • Charakteryzuje filary normy ISO 9001 oraz strukturę normy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zagadnienia związane z Lean Management. | Kryteria weryfikacji • Identyfikuje rodzaje strat.• Wymienia podstawowe narzędzia Lean Management i opisuje je. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje Metodę 5S. | Kryteria weryfikacji • Omawia 5 kroków metody 5S oraz opisuje je. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wdraża wymagania systemu HACCP, projektuje system HACCP | Kryteria weryfikacji • Definiuje wymagania Dobrej Praktyki Produkcyjnej, Dobrej Praktyki Higienicznej, Omówienie wymagań Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. • Definiuje metodologię 12 kroków wdrażania HACCP • Wyznacza CP i CCP. Test teoretyczny • Projektuje schemat technologiczny. • Przeprowadza analizę zagrożeń. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Interpretuje normę ISO 22000. | Kryteria weryfikacji • Definiuje strukturę normy ISO 22000. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wdraża Standardy Sieciowe IFS i BRC z elementami Food Defence. | Kryteria weryfikacji • Charakteryzuje wymagania norm IFS i BRC oraz różnicuje je. • Omawia wymagania w zakresie materiałów zawierających alergeny i GMO/ • Definiuje terminy Food Defence i Food Fraud. • Charakteryzuje analizę TACCP i VACCP. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zagadnienia związane z akredytacją laboratoriów badawczych i wzorcujących. | Kryteria weryfikacji • Charakteryzuje wymagania dotyczące organizacji i zarządzania, zasobów, prcesów. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zagadnienia związane z normowaniem i standaryzacją pracy | Kryteria weryfikacji • Definiuje terminy: normatyw, standard, praca standaryzowana, czas cyklu, czas taktu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zarządza sytuacjami kryzysowymi. | Kryteria weryfikacji • Charakteryzuje procedurę zarzadzania incydentami i kryzysami oraz reagowania na sytuacje kryzysowe. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przeprowadza audyt systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. | Kryteria weryfikacji • Definiuje terminy takie jak audit, audit wewnętrzny, audit zewnętrzny, kryteria auditu, dowód z auditu, auditor, program auditu, plan auditu.• Wymienia o opisuje rodzaje auditów. • Wymienia wymagania jakie musi spełnić auditor. • Wyjaśnia pojęcie niezgodności. • Wyjaśnia pojęcie działania korygującego. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje metodę 8D do rozwiązywania problemów. | Kryteria weryfikacji • Wymienia i opisuje punkty metody 8D. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
01 Interpretacja wymagań ISO 9001
02 Lean Management - wprowadzenie
03 Metoda 5S
04 Wymagania systemu HACCP
05 Projektowanie i budowa systemu HACCP – warsztaty
06 Wymagania normy ISO 22000
07 Projektowanie i budowa systemu ISO 22000 – warsztaty
08 Wymagania Standardów Sieciowych IFS i BRC z elementami Food Defence
09 Akredytacja laboratoriów badawczych i wzorcujących
10 Normowanie i standaryzacja pracy
11 Zarządzanie kryzysowe
12 Audit w teorii i praktyce
13 Auditowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności - warsztaty
14 Problem Solving i metoda 8D
Więcej informacji: https://www.luqam.com/studia-podyplomowe/manager-jakosci-i-bezpieczenstwa-zywnosci/
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 900,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 900,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto30,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto30,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe są dostarczane dla słuchaczy w formie elekronicznej.
Warunki uczestnictwa
Aby zapisać się na studia należy:
- zapoznać się z regulaminem studiów,
- zarejestrować się na stronie rekrutacji Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości (https://suszi.wszib.edu.pl/suszi-web/recruitment/candidateForm/postgraduate) wybierając studia prowadzone przez LUQAM,
- dostarczyć osobiście, przesłać pocztą lub mailowo do biura rekrutacji: ksero/skan dyplomu ukończenia studiów wyższych, 1 zdjęcie w kolorze (legitymacyjne/dowodowe), dowód opłaty rezerwacyjnej w wysokości 100 zł, zaliczanej na poczet czesnego (na podstawie umowy o odpłatności za studia) oraz informacje o liczbie rat za studia (całość/ 2 raty).
Rekrutacja trwa do 30.09.2024 r.
Opłaty rezerwacyjnej należy dokonać na konto bankowe:
Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości
ul. Kijowska 14 30-079 Kraków
Numer konta: 61 1440 1127 0000 0000 0193 3148
tytułem: nazwa kierunku_imię i nazwisko kandydata_2024/2025
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Zajęcia w formie on-line realizowane są na platformie ClickMeeting:
Wymagania techniczne platformy:
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy);
- 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB lub więcej);
- System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 11), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Wymagane jest korzystanie z Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge (Chromium), Yandex lub Opera.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe