Efektywna organizacja pracy w lokalu gastronomicznym.
Efektywna organizacja pracy w lokalu gastronomicznym.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Organizacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do właścicieli, menedżerów i kierowników restauracji, którzy są odpowiedzialni za planowanie, działań w organizacji, pracy zespołu oraz nadzorowanie codziennych zadań w lokalu gastronomicznym. Uczestnicy to osoby zajmujące się zarządzaniem personelem, koordynacją działań operacyjnych oraz dbaniem o jakość obsługi klienta i efektywność operacyjną lokalu. Program szkolenia dedykowany jest zarówno doświadczonym menedżerom, jak i osobom, które niedawno objęły stanowiska zarządcze w gastronomii, i chcą doskonalić swoje umiejętności w zakresie skutecznego planowania, organizacji oraz kontroli procesów w restauracji.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji27-01-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Po szkoleniu uczestnik będzie przygotowany do bardziej świadomego i skutecznego organizowania pracy w lokal gastronomicznym. Rozwinie umiejętności związane z wykorzystywaniem zasobów, podejmowaniem decyzji i adaptowaniem się do bieżących okoliczności w pracy. Zdobędzie również wiedzę z zakresu efektywności swojej i swojego zespołu oraz wypracuje konkretne rozwiązania, które będą możliwe do zaaplikowania w jego środowisku zawodowymEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Znajomość czynników wpływających na organizację pracy w lokalu gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Zna zasady pracy zmianowej w lokalu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Potrafi ułożyć grafik i wynegocjować go od zespołu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Sprawnie wymienia zasoby/ braki/ wyzwania potrzebne w codziennej pracy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się Umiejętność organizowania | Kryteria weryfikacji Analizuje w strategiczny sposób, przewiduje skutki | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Analizuje w praktyczny sposób - ocenia zasoby | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Umiejętność podejmowania decyzji w warunkach zmiennych | Kryteria weryfikacji Reaguje i komunikuje decyzje dostosowane do jego zakresu odpowiedzialności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Koordynacja pracy zespołu | Kryteria weryfikacji Ustala, komunikuje i monitoruje przebieg działań zespołu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Odpowiada na pytania i doprecyzowuje | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Kontroluje emocje | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1 godzina szkoleniowa to 45 min. Zaplanowane moduły szkoleniowe odbywaja się w warunkach odpowiadającym charakterystyce szkolenia.
Moduł.1. Wstęp do lepszej organizacji pracy w gastronomii
- organizowanie pracy na tle innych funkcji zarządzania
- 5 kluczowych zasad udanego organizowania w lokalu gastronomicznym
Moduł.2. Świadoma ocena sytuacji lokalu i zespołu
- ogarnij to! - autorska gra szkoleniowa
- spójrz z lotu ptaka - elementy bieżacej oceny sytuacji w zmiennych warunkach pracy
- trening elastyczności i podejmowania decyzji - czyli co robić, gdy nie idzie po mojej myśli
Moduł.3. Świadome zarządzanie własnymi zasobami
- listy “to do it” i “check listy” i inne SMARTY
- narzędziownik: macierz Eisenhowera, Pomodoro, technika sera i salami, KISS
- znaczenie przygotowania i wyposażenia miejsca pracy
- zasoby indywidualne: postawa, doświadczenie, umiejętności
Moduł.4. Efektywność moja i mojego zespołu w ciągu dnia
- kawiarniana historia
- krzywa wydajności
Moduł. 5. Usprawnienia w organizacji pracy w naszym lokalu gastronomicznym
- podstawy budowania skutecznego zespołu w gastronomii
- czy wiek pracownika ma znaczenie? co może nam pomóc
- codzienne, powtarzające się "wpadki" - jak im zapobiegać
Moduł.6. Kodeks “ogarniacza” - praca grupowa (wypracowanie zasad oraz zmian do wdrożenia w lokalu w ramach moderowaneh pracy grupowej)
Moduł 7 Walidacja usługi
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Moduł.1. Wstęp do lepszej organizacji pracy w gastronomii - dyskusja grupowa, miniwykład, case study | Prowadzący Ewa Olszak-Dyk | Data realizacji zajęć 28-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Świadoma ocena sytuacji lokalu i zespołu - praca w pokojach wirtualnych, warsztat oparty na matrycy szkoleniowej | Prowadzący Ewa Olszak-Dyk | Data realizacji zajęć 28-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Świadome zarządzanie własnymi zasobami | Prowadzący Ewa Olszak-Dyk | Data realizacji zajęć 30-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Efektywność moja i mojego zespołu w ciągu dnia | Prowadzący Ewa Olszak-Dyk | Data realizacji zajęć 30-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Usprawnienia w organizacji pracy w naszym lokalu gastronomicznym | Prowadzący Ewa Olszak-Dyk | Data realizacji zajęć 05-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Kodeks “ogarniacza” - praca grupowa | Prowadzący Ewa Olszak-Dyk | Data realizacji zajęć 05-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja usługi | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Nie |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 789,60 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 520,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto282,90 PLN
- Koszt osobogodziny netto230,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Ewa Olszak-Dyk
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników usługi:
- podręcznik,
- pliki dokumentów przygotowanych w formacie .doc, .pdf,
- prezentacja multimedialna,
- autorskie materiały szkoleniowe - karty pracy, case study itp
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Warunki techniczne niezbędne do udziału w usłudze:
a) platformę /rodzaj komunikatora, za pośrednictwem którego prowadzona będzie usługa - Microsoft Teams, www.microsoft.com/pl
pl/microsoft-teams
b) minimalne wymagania sprzętowe, jakie musi spełniać komputer Uczestnika lub inne urządzenie do zdalnej komunikacji - przeglądarka
internetowa Google Chrome (preferowana) lub Mozilla Firefox w najnowszych wersjach. Mikrofon, głośnik lub zestaw słuchawkowy
c) minimalne wymagania dotyczące parametrów łącza sieciowego, jakim musi dysponować Uczestnik: łącze inernetowe: min download:
768 Mb/s, min upload: 384 Mb/s.
d) niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów: komputer PC z systemem
Operacyjnym Windows 7/8.x/10 (za wyjątkiem Windows 10 S) albo komputer MacBook z systemem Mac OS X 10.5 lub wyższy.
e) okres ważności linku umożliwiającego uczestnictwo w spotkaniu on-line: link jest ważny od pół godziny przed rozpoczęciem usługi do
momentu jej zakończenia.