Podstawy dietoterapii w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego - kurs
Podstawy dietoterapii w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego - kurs
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs adresowany jest do osób odpowiedzialnych za planowanie żywienia zbiorowego osób starszych (intendentów, pracowników działu żywienia, pracowników firm cateringowych), pracowników oraz kierowników Zakładów Opiekuńczo-Leczniczych, Domów Pomocy Społecznej, Domów Seniora, Dziennych Domów Pomocy Społecznej.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników60
- Data zakończenia rekrutacji10-11-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi50
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńkursy i szkolenia
Cel
Cel
Cel edukacyjny
potwierdza przygotowanie do planowania, prowadzenia i nadzorowania żywienia osób w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego zgodnie z aktualnie obowiązującymi normami.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje podstawy prawne i zasady bezpieczeństwa w zakresie organizacji pracy w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego | Kryteria weryfikacji stosuje podstawy prawne i zasady bezpieczeństwa w zakresie organizacji pracy w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wdraża Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz Zasady Dobrej Praktyk Produkcyjnej (GMP), potrafi wykonywać wybrane czynności w systemie HACCP | Kryteria weryfikacji stosuje Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz Zasady Dobrej Praktyk Produkcyjnej (GMP), potrafi wykonywać wybrane czynności w systemie HACCP | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wdraża w praktyce podstawowe zasady żywienia osób w wieku podeszłym, ustalić bilans składników odżywczych w wybranych dietach leczniczych | Kryteria weryfikacji stosuje w praktyce podstawowe zasady żywienia osób w wieku podeszłym, ustala bilans składników odżywczych w wybranych dietach leczniczych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Stosuje narzędzia umożliwiające ocenę jakościową i ilościową jadłospisów dekadowych | Kryteria weryfikacji korzysta z narzędzi umożliwiających ocenę jakościową i ilościową jadłospisów dekadowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Definiuje diety lecznicze, wyznacza zasady postępowania żywieniowego w wybranych jednostkach chorobowych | Kryteria weryfikacji klasyfikuje i charakteryzuje diety lecznicze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wyznacza zasady postępowania żywieniowego w wybranych jednostkach chorobowych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Rozwija się i uczy przez całe życie | Kryteria weryfikacji stale dokształca się i poszerza swoja wiedzę | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców – praktyków z wieloletnim doświadczeniem m.in: dietetyków, psychodietetyków, lekarzy ginekologów, lekarzy pediatrów, specjalistów z zakresu mikrobioty, psychologów.
Wszystkie zajęcia są realizowane w sposób zdalny w czasie rzeczywistym za pośrednictwem platformy Mikrosoft Teams.
I. Organizacja pracy w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego – podstawy prawne.
Zasady bezpieczeństwa w zakładach żywienia zbiorowego (system zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności)
Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)
Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
Praktyczne aspekty wykonywania czynności w systemie HACCP
II. Ogólne zasady żywienia w wieku podeszłym
Podstawowe zasady żywienia osób w wieku podeszłym.
Rola podstawowych makroskładników w żywieniu osób w wieku podeszłym. Ustalanie bilansu składników odżywczych w wybranych dietach leczniczych.
Rola składników mineralnych i witamin w żywieniu osób w wieku podeszłym.
Narzędzia umożliwiające ocenę jakościową i ilościową jadłospisów dekadowych. Najczęściej popełniane błędy w planowaniu żywienia osób starszych.
Klasyfikacja i charakterystyka diet leczniczych. Interwencje żywieniowe w wybranych chorobach wieku podeszłego.
III. Podstawy dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych
Ocena jakościowa jadłospisów dekadowych.
Metodyka planowania diety w nadciśnieniu tętniczym oraz zaburzeniach profilu lipidowego.
Interwencje żywieniowe w zaburzeniach perystaltyki jelit (biegunki, zaparcia).
Metodyka planowania diety w cukrzycy typu 2. Ocena gotowych jadłospisów pod kątem zgodności z aktualnie obowiązującymi standardami leczenia żywieniowego cukrzycy.
Zasady postępowania żywieniowego w chorobach neurodegeneracyjnych. Planowanie prawidłowo zbilansowanych posiłków.
Znaczenie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego w żywieniu osób starszych.
Liczba godzin: 50
Zajęcia odbywają się w sobotę i w niedzielę w godz. 9.00-15.00
Godziny zajęć podane w harmonogramie są godzinami zegarowymi, zawierają dwie przerwy po 10 minut oraz jedną 30 minutową.
Liczba godzin programowych jest podana w godzinach dydaktycznych.
Harmonogram spotkań zostanie upubliczniony 7 dni przed rozpoczęciem zajęć.
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, które uzupełniane są ćwiczeniami, warsztatami oraz laboratorium.
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia kursu zgodne z przepisami, jakie zostały określone przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 250,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 250,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto25,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto25,00 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy kursu uzyskają od prowadzących materiały dydaktyczne: opracowania autorskie, skrypty, prezentacje. Przygotowywane do każdych zajęć przez prowadzących przesyłane w formie elektronicznej na adres e-mail uczestnika studiów podyplomowych.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Platforma Microsoft Teams (aplikacja desktopowa lub uruchamiana w przeglądarce internetowej). Minimalne wymagania dla aplikacji desktopowej dla komputera PC z systemem Windows: Procesor minimum 1.1 Ghz lub szybszy, dwa rdzenie. Pamięć: 4.0 GB RAM. Dysk twardy: minimum 3 GB dostępnej pamięci. Monitor: minimalna rozdzielczość 1024x768. System operacyjny: Windows 10, Windows 11. Wideo: kamera USB 2.0 z mikrofonem, Minimalne wymagania dla aplikacji Teams dla komputera Mac: Procesor: Intel Core Duo. Pamięć: 4 GB RAM, Dysk twardy: minimum 1.5 GB dostępnego miejsca, Monitor: rozdzielczość 1280x80, System operacyjny: macOS w jednej z trzech najnowszych wersji. Wideo: kompatybilna kamera internetowa z mikrofonem. Minimalne wymagania dla aplikacji Teams na urządzenia mobilne: Android: tablet lub telefon z systemem Android: jedna z 3 ostatnich wersji systemu Android. Telefon lub tablet z systemem iOS: limitowane do dwóch ostatnich najnowszych wersji systemu iOS. Wymagania dotyczące uruchomienia aplikacji w przeglądarce internetowej: wspierane przeglądarki: Microsoft Edge, Google Chrome, Safari 15+, Wymagania dotyczące łącza internetowego: minimum 2 Mbps download/upload.