Kurs: Wpływ żywienia na samopoczucie i stres
Możliwość dofinansowania
Karkonoskie Centrum Doradcze sp. z o. o.
Brak ocen dla tego dostawcy
Kurs: Wpływ żywienia na samopoczucie i stres
Numer usługi 2024/07/27/164390/2239655
2 500,00 PLN
brutto
2 500,00 PLNnetto
125,00 PLNbrutto/h
125,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Psychologia i rozwój osobisty
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby chcące nabyć kompetencje i umiejętności w tym temacie, osoby zainteresowane psychodietetyką. Grona pedagogiczne, pedagodzy specjalni, uczniowie szkół ponadpodstawowych, podstawowych klasy (6-8), rodzice i opiekunowie prawni wyżej wymienionych, pracownicy ośrodków zdrowia, lekarze i psychologowie
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników200
- Data zakończenia rekrutacji16-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Cel edukacyjnyKurs pozwala uzyskać wiedzę na temat zdrowego odżywiania i komponowania zbilansowanych posiłków.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik zna podstawowe pojęcia z zakresu psychodietetyki i zdrowego odżywiania.Uczestnik rozumie wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie psychiczne. Uczestnik rozumie wpływ wybranych składników na funkcjonowanie mózgu i organizmu człowieka. Uczestnik rozumie wpływ stanu zapalnego na mózg, zna założenia diety przeciwzapalnej. Uczestnik zna wybrane adaptujemy i rozumie wpływ wybranych ziół na samopoczucie i nastrój. Uczestnik rozumie jak wysoki poziom kortyzolu wpływa na zdrowie i samopoczucie. Uczestnik ma wiedzę na temat psychologicznych aspektów odżywiania się. Uczestnik zna podstawowe założenia związane ze zdrowym odżywianiem. Uczestnik potrafi dokonywać właściwe wybory żywieniowe, bilansować swoje posiłki, tworzyć świadome listy zakupów. | Kryteria weryfikacji 1. Uczestnik potrafi scharakteryzować pojęcie: psychodietetyka, składnik odżywczy, witamina, białko, tłuszcze, węglowodany itp. .2. Uczestnik zna i potrafi wymienić funkcje oraz rolę mikroflory jelitowe, konsekwencje dysbiozy, zaproponować założenia dietetyczne wspierające mikroflorę jelitową. 3. Uczestnik zna funkcje witaminy z grupy B oraz ich źródła w diecie 4. Uczestnik zna funkcje i źródła cynku 5. Uczestnik zna funkcje i źródła magnezu 6. Uczestnik zna funkcje i źródła niezbędnych nienasycomych kwasów tłuszczowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji 7. Uczestnik potrafi zdefiniować pojęcie: antyoksydant, zna założenia diety przeciwzapalnej8. Uczestnik zna zioła wpływające na nastrój i samopoczucie 9. Uczestnik potrafi wymienić konsekwencje przewlekłego podwyższonego poziomu kortyzolu w organizmie. 10. Uczestnik potrafi wymienić różnice pomiędzy głodem a sytością i prawidłowo je rozpoznać, 11. Uczestnik potrafi prawidłowo określić wielkość porcji wybranych produktów i grup pokarmowych, 12. Uczestnik zna elementy świadomych zakupów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak, usługa prowadzi do nabycia kompetencji. Kurs "Zdrowe odżywianie z elementami psychodietetyki i redukcji masy ciała" dostarcza wiedzy i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania i technik redukcji masy ciała. Potwierdzeniem są dokumenty uzyskane po ukończeniu kursu.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak, dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona zgodnie z określonymi kryteriami weryfikacji efektów uczenia się. Kryteria te obejmują m.in. znajomość pojęć, obliczanie zapotrzebowania kalorycznego, oraz zdolność identyfikacji błędów w jadłospisie
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak, dokument potwierdza, że zastosowano rozwiązania zapewniające rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji. Procesy te były realizowane przez niezależne zespoły, co gwarantuje obiektywność i rzetelność oceny osiągniętych efektów uczenia się."
Program
Program
PROGRAM
- Podstawowe definicje
- Mikroflora jelitowa – funcje, wpływ na zdrowie psychiczne, założenia dietetyczne
- Witaminy z grupy B
- Cynk
- Magnez
- NNKT
- Adaptogeny i zioła
- Witamina D
- Witamina D ni ekspozycja na słońce
- Dieta przeciwzapalna i antyoksydanty
- Kortyzol i hormony regulujące nastrój
- Psychologiczne aspekty odżywiania
- Zdrowe odżywianie
Punkty 1-4 realizowane są w pierwszym module
Punkty 5-8 realizowane są w drugim module
Punkty 9-13 realizowane są w trzecim module
Podczas trwania każdego modułu przewidziane są ćwiczenia indywidualne lub za zgodą uczestników w podgrupach.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 3
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Wpływ żywienia na samopoczucie 1/3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Wpływ żywienia na samopoczucie 2/3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Wpływ żywienia na samopoczucie 3/3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto2 500,00 PLN
- Koszt usługi netto2 500,00 PLN
- Koszt godziny brutto125,00 PLN
- Koszt godziny netto125,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 0
Brak wyników.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy po szkoleniu otrzymują prezentacje szkoleniową oraz certyfikat uczestnictwa.
Adres
Adres
ul. 1 Maja
58-500 Jelenia Góra
woj. dolnośląskie
Szczegóły zostaną ustalone podczas naboru uczestników
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Anna Warszewska Dobrosielska
E-mail
annam.warsz@gmail.com
Telefon
(+48) 785 012 127