Kurs: Zdrowe odżywianie z elementami psychodietetyki i redukcji masy ciała
Kurs: Zdrowe odżywianie z elementami psychodietetyki i redukcji masy ciała
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Psychologia i rozwój osobisty
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa dla kursu "Zdrowe odżywianie z elementami psychodietetyki i redukcji masy ciała" obejmuje:
- Wszystkie osoby zainteresowane nabyciem kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania i psychodietetyki.
- Grona pedagogiczne, pedagodzy specjalni.
- Uczniowie szkół ponadpodstawowych i podstawowych (klasy 6-8).
- Rodzice i opiekunowie prawni uczniów.
- Pracownicy ośrodków zdrowia, lekarze i psychologowie.
Jest to szeroka grupa, obejmująca zarówno osoby zawodowo związane z edukacją i zdrowiem, jak i osoby prywatne zainteresowane tematyką kursu.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników200
- Data zakończenia rekrutacji02-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs pozwala uzyskać wiedzę na temat zdrowego odżywiania i komponowaniazbilansowanych posiłków.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i metody walidacji
Efekty
uczenia się
Uczestnik zna podstawowe pojęcia związane ze zdrowym odżywianiem.
Uczestnik rozumie wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie.
Uczestnik rozumie wpływ wybranych składników na funkcjonowanie
mózgu i organizmu człowieka.
Uczestnik zna pojęcie stres oksydacyjny i dieta przeciwzapalna.
Uczestnik rozumie wpływ
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik zna podstawowe pojęcia związane ze zdrowym odżywianiem.Uczestnik rozumie wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie. Uczestnik rozumie wpływ wybranych składników na funkcjonowanie mózgu i organizmu człowieka. Uczestnik zna pojęcie stres oksydacyjny i dieta przeciwzapalna. Uczestnik rozumie wpływ żywienia na gospodarkę hormonalną. Uczestnik ma wiedzę na temat psychologicznych aspektów odżywiania się. Uczestnik zna podstawowe założenia związane ze zdrowym odżywianiem. Uczestnik rozumie zależność pomiędzy zdrowiem, a aktywnością fizyczną. Uczestnik zna podstawowe zasady redukcji masy ciała. Uczestnik zna zasady komponowania zdrowego talerza. Uczestnik zna przyczyny wybranych chorób metabolicznych i cywilizacyjnych, zna założenia dietoterapii. | Kryteria weryfikacji 1. Uczestnik potrafi scharakteryzować takie pojęcia jak: składnik odżywczy, biało, tłuszcze, węglowodany itd. 2. Uczestnik zna pojęcia: probiotyk, prebiotyk, symbiotyk, mikroflora. 3. Uczestnik zna funkcje i źródła: witamin z grupy B, cynk magnez, NNKT 4. Uczestnik rozumie znaczenie witaminy D w profilaktyce zdrowia. 5. Uczestnik zna założenia diety przeciwzapalnej. 6. Uczestnik potrafi wymienić produkty pozytywnie wpływające na gospodarkę hormonalną organizmu. 7. Uczestnik potrafi obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. 8. Uczestnik potrafi wymienić najczęstsze błędy podczas redukcji masy ciała. 9. Uczestnik potrafi wymienić cechy zdrowego talerza. 10. Uczestnik potrafi wymienić przyczyny wybranych chorób oraz zaproponować zalecenia dietetyczne. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji 11. Uczestnik potrafi zauważyć błędy w jadłospisie i zaproponować zmiany | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
PROGRAM
- Podstawowe definicje
- Omówienie zaleceń dotyczących spożycia
- Mikroflora jelitowa – rola, funkcje, dieta
- Wybrane składniki dla zdrowia mózgu – witaminy z grupy B, cynk, magnez, NNKT
- Unikalna natura witaminy D
- Stres oksydacyjny i dieta przeciwzapalna
- Żywność, a równowaga hormonalna i regulacja nastroju
- Psychologiczne aspekty odżywiania
- Zdrowe odżywianie i redukcja masy ciała bez efektu jo-jo
- Choroby cywilizacyjne i metaboliczne związane z niewłaściwym żywieniem
Punkty 1-3 realizowane są w pierwszym module
Punkty 4-7 realizowane są w drugim module
Punkty 8-10 realizowane są w trzecim module
Podczas trwania każdego modułu przewidziane są ćwiczenia indywidualne lub za zgodą uczestników w podgrupach.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Zdrowe odżywianie 1/3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Zdrowie odżywianie 2/3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Zdrowe odżywianie 3/3/ | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt usługi brutto2 500,00 PLN
- Koszt usługi netto2 500,00 PLN
- Koszt godziny brutto125,00 PLN
- Koszt godziny netto125,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy po szkoleniu otrzymują prezentacje szkoleniową oraz certyfikat uczestnictwa
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi