Szkolenie cukiernicze - tort weselny piętrowy - KOLOS
Szkolenie cukiernicze - tort weselny piętrowy - KOLOS
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kompetencje z zakresu tworzenia i dekorowania tortów dużych weselnych, w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji07-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia wysokich tortów weselnych z tworzeniem nowoczesnych dekoracji na torcie zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi samodzielnie upiec i złożyć kilkupiętrowy tort -kolos, a także poznać metody dekorowania, tynkowania oraz stabilizacji i bezpiecznego transportu.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielne wypiekanie, składanie tortów oraz nauka różnych metod dekoracji. Wypiekanie i składanie kilkupiętrowych tortów przy wykorzystaniu poznanych metod tynkowania, różnych technik dekoracji, stabilizacji oraz bezpiecznego transportu tortu. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje stabilne biszkopty, kremy i frużeliny. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Zna różne sposoby tynkowania oraz posiada umiejętności prawidłowego tynkowania tortu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje torty stosując różnorodne techniki dekoracji. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Łączy poszczególne piętra tortu tak aby był stabilny i bezpieczny w transporcie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Jest to praktyczny kurs z dziedziny tworzenia oraz zdobienia nowoczesnych, wysokich tortów weselnych.
Kursanci pracując w parach w części warsztatowej, wspólnie, pod okiem prowadzącej Anny Jędrzejewskiej, otynkują, ozdobią, złożą w całość oraz udekorują 5 piętrowe torty weselne. Wyjątkowo modny nowoczesny i oryginalny tort weselny- kolos.
DZIEŃ I:
- Omówienie podstaw składania tortów wielopiętrowych
– Zasady wyznaczania środka ciężkości.
– Przygotowanie podstawy.
– Dobór podkładów oraz wsporników do stabilizacji tortu w pionie i poziomie.
– Omówienie receptur biszkoptów i przełożeń sprawdzających się przy tortach z przesunięciami środka ciężkości.
- Omówienie zagadnień związanych z wyceną i transportem tortów wielopiętrowych.
- Przygotowanie nadzień, frużelin i tynku oraz składanie tortów w rantach.
- Ćwiczenia oraz wykonanie kwiatów do dekoracji tortu
DZIEŃ II:
- Przygotowanie struktur z opłatka do dekoracji tortu.
- Przygotowanie kremu i nauka tynkowania na kancik.
- Przygotowanie podstawy oraz składanie wieży.
- Nakładanie struktur na złożony tort / zamsz z kremu, baranek, skała, kora, szablony/.
- Montaż 2 dekoracji po obu stronach tortu.
- Ostateczne wykończenie dekoracji tortów.
- Prezentacja i słodka sesja zdjęciowa.
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Szkolenie odbywa się w małych grupach- maxymalnie 10 osób w całej grupie; przy czym dwie osoby pracują przy jednym torcie.
Usługa jest realizowana przez dwa dni codziennie od 08:00 do 16:00 - 10h/dziennie w godzinach dydaktycznych.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z tortami (odpowiednio niska temperatura, klimatyzowane pomieszczenie, odpowiednie blaty robocze ze stali, odpowiednio wysokie lodówki i szokówki);
Każda z par uczestników pracuje przy swoim indywidualnym stanowisku wyposażonym w niezbędny sprzęt, narzedzia i materiały.
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerwy obiadowe codziennie w godzinach 12:00-12:15.
Szkolenie ma na celu przygotowanie do samodzielnego tworzenia nowoczesnych tortów wielopietrowych..
Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać torty, składać je i tworzyć dekoracje wg najnowszych trendów w cukiernictwie.
Warunkiem nabycia kompetencji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (100 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji tortu.
Ostatecznym potwierdzeniem jego kompetencji i nabytych umiejętności jest końcowa prezentacja własnoręcznie wykonanego tortu zgodnie z założonym projektem trenera oraz weryfiacja efektów uczenia się przez osobę wyznaczoną przez Szkołę.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt -weselne torty pietrowe do oferty swojej firmy.
Anna Jędrzejewska-prowadząca to szkolenie, posiada doświadczenie w pracy z osobami, które dopiero stawiają pierwsze kroki w zawodzie lub są amatorami i pasjonatami pieczenia tortów.
Przed rozpoczęciem usługi każdy z uczestników przedstawia się i prezentuje poziom, jaki posiada, co do tej pory robił, jakie ma potrzeby i czego oczekuje, co pozwala trenerowi dostosować usługę do poziomu całej grupy.
Minimalna liczba uczestników z jedengo zakładu pracy - to jedna osoba, która po usłudze będzie w stanie przekazać współpracownikom, receptury oraz nabytą wiedzę współpracownikom lub podwładnym.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Powitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP oraz RODO | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Omówienie podstaw składania tortów wielopiętrowych; Dobór surowców, sprzętu i narzędzi | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przygotowanie biszkoptów i nadzień oraz składanie stabilnych tortów w rantach. | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Przerwa obiadowa | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Tynkowanie tortu oraz przygotowanie pierwszych dekoracji do dekoracji tortu | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Podsumowanie dnia poprzedniego, omówienie co było zrobione; pytania. | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Praca nad dekoracjami - kwiatami do późniejszej dekoracji tortów | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Przerwa obiadowa | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Praca nad dekorowaniem tortów i ich ekspozycja | Prowadzący Anna Jędrzejewska | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Weryfikacja wyników szkolenia; Wręczenie certyfikatów; Sesja zdjęciowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Anna Jędrzejewska
Najbardziej odnajduje się w dekoracjach kwiatowych z kremu maślanego, szczególnie w typie koreańskim. Jej pasją są także pierniki, a ich dekoracjom nadaje swój własny niepowtarzalny styl.
Od 2017 roku prowadzi własną pracownię tortów - Słodkie Królestwo Ani oraz własną akademię gdzie prowadzi szkolenia z dekorowania wypieków kremem maślanym, z tworzenia tortów weselnych wielopiętrowych, tortów od A do Zet, tortów okolicznościowych 3D, tortów malowanych, pierników i ich zdobienia.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- dwie osoby pracują przy jednym torcie;
* Usługa jest realizowana przez dwa dni codziennie od 08:00 do 16:00 - 10h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych.
* Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
* Podczas szkolenia zapewniamy:
1. stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. surowce
3. obiad, kawę, napoje
4. certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
5. fartuszek z logo szkoły na własność
* W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerwy obiadowe codziennie w godzinach 12:00-12:15.
* W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT. Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi