"Sommelier od podstaw - szkolenie oparte o system i wymagania certyfikatu 1 i 2 międzynarodowej szkoły Wine & Spirits Education Trust
"Sommelier od podstaw - szkolenie oparte o system i wymagania certyfikatu 1 i 2 międzynarodowej szkoły Wine & Spirits Education Trust
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy segmentu HoReCa chcący poprawić swoją wiedzę z zakresu wina jego serwisu i sprzedaży. Managerowie gastronomii, pracownicy działów sprzedaży hoteli i centrów konferencyjnych, szefowie kuchni i kucharze, kelnerzy, młodsi sommelierzy. Pasjonaci i amatorzy wina. Każdy kto w przyszłości chciałby zmierzyć się z kursami WSET
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji13-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi26
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Poszerzenie wiedzy i umiejętności w zakresie sprzedaży i serwowania wina, umiejętności degustacyjnych oraz ogólnej wiedzy o winie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Nabycie wiedzy i umiejętności sprzedażowych i serwisowych | Kryteria weryfikacji - Wykorzystuje zdobytą na szkoleniu wiedzę do zwiększenia sprzedaży wina, dań i innych produktów w restauracji, w której pracuje.- Wykorzystuje nabytą wiedzę w upsellingu i cross sellingu w pracy na sali restauracyjnej lub w dziale sprzedaży usług gastronomicznych. - Zna zasady hospitality i wykorzystuje je budując relację i zaufanie swoich gości. - Swoich gości obsługuje z uwzględnieniem ergonomii pracy restauracji, wspomaga zespół i współpracuje z nim. - Wie jak profesjonalnie wyserwować każdy rodzaj wina (musujące, stałe, słodkie, wzmacniane, stare) oraz jakiego użyć szkła oraz korkociągu. - Potrafi stworzyć kartę win uwzględniając winiarskie trendy oraz target danego punktu gastronomicznego (restauracji fine dinning, bistro, lunch baru, pizzerii, sushi baru, coffe baru itp.) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Nabycie umiejętności degustacyjnych | Kryteria weryfikacji - Posiada umiejętność prawidłowego degustowania wina.- Posiada umiejętność oceny jakościowej wina korzystając z SAT (Systematic Approach to Wine) jako podstawy tej oceny. - Potraf wskazać przedział cenowy wina degustując „w ciemno”. - Potrafi prawidłowo scharakteryzować wino uwzględniając wszystkie najważniejsze elementy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nabycie wiedzy o winie | Kryteria weryfikacji - Zna położenie i charakterystykę najważniejszych regionów winiarskich na świecie.- Wie jaki wpływ na finałowy kształt wina, jego smak i aromaty mają czynniki naturalne oraz ludzkie. Potrafi wskazać te czynniki. - Zna charakterystykę międzynarodowych odmian winorośli białych i czerwonych oraz wie, gdzie na świecie są uprawiane i z jakim skutkiem. - Zna style wina na świecie i potrafi przyporządkować dane wino do stylu, który reprezentuje. - Zna metody produkcji wina oraz ich wpływ na wino i jego jakość. - Zna źródłowe pochodzenie aromatów w winie oraz ich podział wg systematyki SAT. - Zna różnice pomiędzy podejściem konwencjonalnym, organicznym, biodynamicznym i naturalistycznym w uprawie winorośli i produkcji wina. - Zna zasady łączenia win z potrawami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
I Sesja – 6 godzin / 10 win w degustacji
- Zapoznanie się.
- Omówienie harmonogramu i przebiegu kursu wraz z egzaminem końcowym.
- Winorośl – ogólna budowa anatomiczna i morfologiczna, fizjologia winorośli, skład chemiczny winogrona, występowanie winorośli na świecie, rok na winnicy - czyli cykl winorośli.
- Podejście systematyczne do degustacji (SAT) czyli jak degustować i pić wino?
- Czynniki jakościowe w winie, czyli za co płacimy?
- Sensoryka – aromaty i smaki w winie i ich pochodzenie.
- Wady w winie. Jak je rozpoznawać?
- Serwis wina musującego i stałego – temperatury serwowania, otwieranie, szkło, przechowywanie wina.
- Serwis w restauracji wina i obsługa stolika w restauracji z uwzględnieniem budowania relacji z gościem i upsellingu.
- Wina musujące – style i metody produkcji.
- Wina Polskie.
II Sesja – 6 godzin / 12 win w degustacji
- Białe i czerwone wina Francji.
- Francuski system apelacyjny i najważniejsze klasyfikacje. Jak czytać etykiety?
- Geografia i klimat francuskich regionów winiarskich.
- Odmiany międzynarodowe i ich występowanie na świecie: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot.
- Inne ważne odmiany: Gamay, GSM blend, Cabernet Franc, Chenin Blanc, Viognier, Gewurztraminer.
III Sesja – 6 godzin / 12 win w degustacji.
- Białe i czerwone wina Włoch.
- Włoski system apelacyjny. Jak czytać etykiety?
- Geografia i klimat włoskich regionów winiarskich.
- Włochy północne: Nebbiolo, Barbera, Valpolicella blend, Arneis, Cortese, Pinot Grigio/Pinot Gris, Garganega
- Włochy środkowe: Sangiovese, Montepulciano, Verdicchio, Vermentino.
- Włochy południowe: Primitivo/Zinfandel, Greco, Fiano.
IV Sesja – 6 godzin / 12 win w degustacji
-Białe i czerwone wina Hiszpanii.
- Hiszpański system klasyfikacji wina. Jak czytać etykiety?
- Tempranillo, Garnacha, Verdejo, Albarino.
- Niemcy, Austria, Węgry – wina białe i czerwone.
- Systemy apelacyjne i klasyfikacja win krajów niemieckich.
- Riesling, Sylvaner, Gruner Veltliner, Furmint, Blaufrankish, Zweigelt.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 5 Sesja teoretyczna z degustacją wina | Prowadzący Krystian Blejder | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 5 Wiedza teoretyczna i praktyczna z degustacją win | Prowadzący Krystian Blejder | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 5 Wiedza teoretyczna i praktyczna z degustacją win | Prowadzący Krystian Blejder | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 5 Wiedza teoretyczna i praktyczna z degustacją win | Prowadzący Krystian Blejder | Data realizacji zajęć 21-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 5 Egzamin | Prowadzący Krystian Blejder | Data realizacji zajęć 22-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto250,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Krystian Blejder
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Notatnik i długopis dla uczestników.