Szkolenie Jak zapobiec marnowaniu żywności i ilości powstałych odpadów spożywczych ( kuchnia 0-west)
Szkolenie Jak zapobiec marnowaniu żywności i ilości powstałych odpadów spożywczych ( kuchnia 0-west)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są osoby pełnoletnie, które posiadają wykształcenie minimum podstawowe, w tym pracownicy kuchni, restauracji, sanatorów, uzdrowisk itp., chcące nabyć wiedze i praktyczne umiejętności z zakresu zapobiegania marnowaniu żywnosci i ilości powstałych odpadów spożywczych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników35
- Data zakończenia rekrutacji21-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu wykorzystania każdego elementu produktu, aby zminimalizować wyrzucanie produktu, a także wzbudzenie i podniesienie świadomości u uczestnika szkolenia, że każdy produkt (element produktu) w kuchni można wykorzystać, co skutecznie minimalizuje starty w danym obiekcie gastronomicznym. Całość zostanie przedstawiona na recepturach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowuje dania, desery i potrawy przy maksymalnym możliwym ograniczeniu marnowania żywności i ilości powstałych odpadów spożywczych. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje kuchnię roślinną zero waste, w tym przy uwzględnieniu trendów na rok 2024 w tym zakresie | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia kuchnię wegetariańską i jej wpływ na przyszłość żywienia | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje potrawy kuchni wegetariańskiej przy właściwym wykorzystaniu produktów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Omawia wykorzystanie kaszy, ryżu, warzyw strączkowych w kuchni zero -waste . | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady kuchni zero waste, wykorzystującej 100% produktu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje potrawy kuchni zimnej, zupy, dania główne i desery przy wykorzystaniu 100% produktu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Pracuje na recepturach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Temat zajęć edukacyjnych |
Wymiar zajęć |
|
Ilość godzin teoretycznych |
Ilość godzin praktycznych |
|
1.Kuchnia roślinna zero waste – zdrowo, estetycznie i lokalnie, czyli trendy na rok 2024 2.Omówienie kuchni wegetariańskiej i jej wpływ na przyszłość żywienia 3.Przygotowanie potraw kuchni wegetariańskiej 4.Omówienie wykorzystania kaszy, ryżu, warzyw strączkowych w kuchni zero -waste 5.Wykorzystanie 100% produktu – kuchnia zero waste czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. |
2 |
6 |
1.Przygotowanie potraw kuchni zimnej 2.Przygotowanie zup 3.Przygotowanie dań głównych 4.Przygotowane deserów 5.Praca na recepturach 6. Walidacja na zakonczenie szkolenia |
2 |
6 |
Razem |
4 |
12 |
Uwagi dotyczące przerw: Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Kuchnia roślinna zero waste – zdrowo, estetycznie i lokalnie, czyli trendy na rok 2024 | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 22-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Omówienie kuchni wegetariańskiej i jej wpływ na przyszłość żywienia | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 22-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Przygotowanie potraw kuchni wegetariańskiej | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 22-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Omówienie wykorzystania kaszy, ryżu, warzyw strączkowych w kuchni zero -waste | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 22-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Wykorzystanie 100% produktu – kuchnia zero waste czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 22-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Przygotowanie potraw kuchni zimnej | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Przygotowanie zup | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Przygotowanie dań głównych | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Przygotowane deserów | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Praca na recepturach | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto162,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto162,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Palczewska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt, notes, długopis, teczka
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- wykształcenie min. podstawowe.
Informacje dodatkowe
Usługa jest zwolniona z VAT.
Usługa z dofinansowaniem.
Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.