Szkolenie Jak wykorzystać warzywa w kuchni – kuchnia wegańska i wegetariańska
Szkolenie Jak wykorzystać warzywa w kuchni – kuchnia wegańska i wegetariańska
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są osoby pełnoletnie, które posiadają wykształcenie minimum podstawowe, w tym pracownicy kuchni, restauracji, sanatorów, uzdrowisk itp., chcące nabyć wiedze i umiejętności z zakresu kuchni wegańskiej i wegetariańskiej oraz wykorzystania warzyw w kuchni.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników35
- Data zakończenia rekrutacji14-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest zrozumienie warzyw w kuchni, obróbka, marynowanie i podanie potraw w formie wegetariańskiej i wegańskiej. Estetyka na talerzu. Zrozumienie że każdy element warzywa można wykorzystać. Łączenie smaków polskich warzyw i strączkowych warzyw z domieszką przypraw jak kumin, sumak, curry, kurkuma, zatar . Całość zostanie przedstawiona na recepturach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowuje potrawy kuchni wegetariańskiej pracując na recepturach | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje kuchnię wegetariańską uwzględniając przy tym sztukę dobrego humusu w 3 odsłonach | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia wpływ kuchni wegetariańskiej na przyszłość żywienia | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia kasze, ryże, warzywa strączkowe. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje potrawy kuchni wegetariańskiej przy uwzględnieniu sztuki dobrego humusu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Pracuje na recepturach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje potrawy kuchni wegańskiej pracując na recepturach | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje kuchnię wegańską ze szczególnym uwzględnieniem jej cechy jaką jest bogactwo i różnorodność kuchni roślinnej bez rezygnowania z ulubionych smaków . | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia wpływ kuchni wegańskiej na przyszłość żywienia. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia kasze, ryże, warzywa strączkowe. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje kwestię humusu w 3 odsłonach. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje potrawy kuchni wegańskiej uwzględniając przy tym kwestię humusu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Pracuje na recepturach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Temat zajęć edukacyjnych |
Wymiar zajęć |
|
Ilość godzin teoretycznych |
Ilość godzin praktycznych |
|
1.Kuchnia wegetariańska, w tym sztuka dobrego humusu 2.Omówienie kuchni wegetariańskiej i jej wpływ na przyszłość żywienia 3.Przygotowanie potraw kuchni wegetariańskiej 4.Omówienie kasz , ryży, warzyw strączkowych (kuchnia wegetariańska) 5.Humus w 3 odsłonach (kuchnia wegetariańska) 6.Praca na recepturach (kuchnia wegetariańska) |
2 |
6 |
1.Kuchnia wegańska – bogactwo i różnorodność kuchni roślinnej bez rezygnowania z ulubionych smaków 2.Omówienie kuchni wegańskiej i jej wpływ na przyszłość żywienia 3.Przygotowanie potraw kuchni wegańskiej 4.Omówienie kasz , ryży, warzyw strączkowych (kuchnia wegańska) 5.Humus w 3 odsłonach (kuchnia wegańska) 6.Praca na recepturach (kuchnia wegańska) 7. Walidacja na zakończenie szkolenia |
2 |
6 |
Razem |
4 |
12 |
Uwagi dotyczące przerw: Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Kuchnia wegetariańska, w tym sztuka dobrego humusu | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 15-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Omówienie kuchni wegetariańskiej i jej wpływ na przyszłość żywienia | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 15-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Przygotowanie potraw kuchni wegetariańskiej | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 15-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Omówienie kasz , ryży, warzyw strączkowych (kuchnia wegetariańska) | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 15-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Humus w 3 odsłonach (kuchnia wegetariańska) | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 15-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Praca na recepturach (kuchnia wegetariańska) | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 15-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Kuchnia wegańska – bogactwo i różnorodność kuchni roślinnej bez rezygnowania z ulubionych smaków | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Omówienie kuchni wegańskiej i jej wpływ na przyszłość żywienia | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Przygotowanie potraw kuchni wegańskiej | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Omówienie kasz , ryży, warzyw strączkowych (kuchnia wegańska) | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Humus w 3 odsłonach (kuchnia wegańska) | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Praca na recepturach (kuchnia wegańska) | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto156,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Palczewska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt, notes, długopis, teczka
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- wykształcenie min. podstawowe.
Informacje dodatkowe
Usługa jest zwolniona z VAT.
Usługa z dofinansowaniem.
Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.