Szkolenie kolacje i śniadania w formie bufetu szwedzkiego
Szkolenie kolacje i śniadania w formie bufetu szwedzkiego
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową są osoby pełnoletnie, które posiadają wykształcenie minimum podstawowe, w tym pracownicy kuchni, restauracji, sanatorów, uzdrowisk itp., chcące nabyć wiedze i umiejętności z zakresu kolacji i śniadań w formie bufetu szwedzkiego.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników35
- Data zakończenia rekrutacji12-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia będzie uzyskanie wiedzy na temat śniadań i bufetów w formie bufetów Szwedzkiego. Przygotowanie potraw za pomocą Pieca konwekcyjno- parowego i technik jak gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Obróbka produktów w sposób nowoczesnych technik jak gotowanie w niskich temperaturach, marynowanie produktów za pomocą wakowania próżniowego produktu. Wykorzystanie wszystkich elementów produktu. Estetyka podania dań. Całość zostanie przedstawiona na recepturach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje śniadania w formie bufetu szwedzkiego. | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje urozmaicenia śniadań podawanych w formie bufetu szwedzkiego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia śniadania wszystkich kontynentów. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje śniadania w formie bufetu szwedzkiego w sposób nowoczesny i dekoruje je. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje własnoręcznie wypiekane pieczywo. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia kwestie związane z tzw. ,,kuchnią fit na śniadaniach z uwzględnieniem wykluczeń pokarmowych " oraz przygotowuje śniadania w formie bufetu szwedzkiego przy uwzględnieniu założeń tej kuchni i wykluczeń pokarmowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Pracuje na recepturach podczas przygotowywania śniadań. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje kolacje w formie bufetu szwedzkiego. | Kryteria weryfikacji Omawia menu i propozycje dań dla kolacji w formie bufetu szwedzkiego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia koncepcję kolacji w formie bufetu szwedzkiego i wskazuje dania podawane w ramach kolacji w formie bufetu szwedzkiego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje zupy i dania główne podawane później w formie bufetu szwedzkiego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Omawia koncepcję ,,food cost". | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Pracuje na recepturach podczas przygotowywania kolacji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Temat zajęć edukacyjnych |
Wymiar zajęć |
|
Ilość godzin teoretycznych |
Ilość godzin praktycznych |
|
1.Bufet śniadaniowy – jak go urozmaicić? Od śniadań angielskich po włoskie. Od treściwych po dietetyczne. 2.Od sałatek i past po słodkości śniadaniowe. 3.Omówienie śniadań wszystkich kontynentów 4.Przygotowanie śniadań w sposób nowoczesny 5.Dekorowanie śniadań 6.Własno ręcznie wypiekane pieczywo 7.Kuchnia fit na śniadaniach z uwzględnieniem wykluczeni pokarmowych 8.Praca na recepturach 9. Walidacja |
2 |
6 |
1.Kolacje w formie bufetów szwedzkich –przykłady menu i przygotowanie wybranych dań 2.Omówienie bufetów szwedzkich 3.Jakie dania nadają się do bufetów 4.Przygotowanie zup i dań głównych 5.Omówienie food cost 6.Praca na recepturach 7. Walidacja |
2 |
6 |
Razem |
4 |
12 |
Uwagi dotyczące przerw: Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Bufet śniadaniowy – jak go urozmaicić? Od śniadań angielskich po włoskie. Od treściwych po dietetyczne; Od sałatek i past po słodkości śniadaniowe; Omówienie śniadań wszystkich kontynentów | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 13-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Przygotowanie śniadań w sposób nowoczesny; Dekorowanie śniadań | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 13-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Własno ręcznie wypiekane pieczywo; Kuchnia fit na śniadaniach z uwzględnieniem wykluczeni pokarmowych; Praca na recepturach | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 13-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Kolacje w formie bufetów szwedzkich –przykłady menu i przygotowanie wybranych dań; Omówienie bufetów szwedzkich; Jakie dania nadają się do bufetów | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 14-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Przygotowanie zup i dań głównych; Omówienie food cost | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 14-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Praca na recepturach | Prowadzący Iwona Palczewska | Data realizacji zajęć 14-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 14-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto156,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Palczewska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt, notes, długopis, teczka
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- wykształcenie min. podstawowe.
Informacje dodatkowe
Usługa jest zwolniona z VAT.
Usługa z dofinansowaniem.
Na każde 2 godziny zajęć przypada jedna 10-minutowa przerwa, która wlicza się w program usługi.
Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświaczenie o ukończeeniu kursu wydawane przez ośrodek szkoleniowy zgodnie z rozporządzeniem MEN.