" Zrównoważony rozwoju i zielone kompetencje w zawodzie Barmana”
" Zrównoważony rozwoju i zielone kompetencje w zawodzie Barmana”
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia, zarówno do osób pracujących, jak i chcących pracować w kawiarniach restauracjach, barach, pubach i innych pkt. gastronomicznych, salach bankietowych, czy eventowych.Szkolenie jest odpowiednie dla osób na każdym poziomie zaawansowania zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kompetencje w tym zakresie. Poszeżyć wiedzę oraz umiejętności promujące zrównoważony rozwój, ochrone środowiska i gosospodarkę Ekologiczną.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji27-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa" Zrównoważony rozwoju i zielone kompetencje w zawodzie Barmana” przygotowuje do samodzielnej pracy w branży gastronomicznej za barem zgodnie z zasadami zielonej gospodarki i tworzenia „zielonych miejsc pracy” Usługa odpowiada na potrzeby Celów Zrównoważonego Rozwoju wyznaczonych w pkt. 12 Odpowiedzialna Konsumpcja i Produkcja który zakłada w części 12.3 zmniejszenie marnowania żywności oraz na pkt. 3 Dobre Zdrowie i jakość życia.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się -Obsługuje gości/klienta w zakładzie gastronomicznym zgodnie z przyjętym standardem branżowym z zachowaniem wysokiego nacisku na zasady zielonej gospodarki i tworzenia „zielonych miejsc pracy” | Kryteria weryfikacji Umiejętność przyjmowania zamówienia tak aby zmniejszyć globalną ilość marnowania żywności w sprzedaży detalicznej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się profesjonalnie przyjmuje zamówienia | Kryteria weryfikacji - stosuje zasady odpowiedniego doboru form grzecznościowych-postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodowej -respektuje reguły doboru dodatków w taki sposób aby zapobiegać marnowaniu żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -przygotowuje różnego rodzaju napoje w tym również mieszane i wieloskładnikowe zwracając szczególna uwagę na zasadę zero ways, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie wszystkich produktów | Kryteria weryfikacji -stosuje umiejętności ponownego wykorzystania produktów oraz zagospodarowani i wykorzystania opakowań tak aby nie uległy one spaleniu oraz bez zarzutu do ziemi, wody lub powietrza która zagraża środowisku lub zdrowiu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się zatowarowania i składania zamówienia zgodnie z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku | Kryteria weryfikacji -składa zamówienie zgodnie z stanem faktycznego zapotrzebowania, ciągłości sprzedaży oraz maksymalnego wykorzystania potencjału asortymentu z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku-pobiera zatoarowanie baru zgodnie z przyjętymi zasadami odpowiedzialności i rzetelności -wymienia zasady kontroli stanu zatowarowania, jakości i ilości oraz zasady segregacji odpadów -rozlicza pobrany asortyment | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -wykonuje pracę z zachowaniem zasad i umiejętności celu zrównoważonego rozwoju | Kryteria weryfikacji - omawia sposoby odpowiedzialnej konsumpcji w sektorze gastronomi - bar | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się -wskazuje podstawowe zasady etyki zawodowej barmana | Kryteria weryfikacji -opisuje podstawowe zasady etyki barmana-podaje przykłady właściwego zachowania w zakresie ochrony środowiska i gospodarki ekologicznej. -wykonuje pracę z zachowaniem zasad dbałości o środowisko | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program obejmuje 30h dydaktyczntch tj. 1h = 45minut 20% zajęć to teorja 80% zajęć to Cwiczenia
Zagadnienia poruszane/ zakres i tematyka szkolenia
- Wprowadzenie do zawodu barmana, etyka zawodowa
-ergonomia pracy z zsachowaniem zasad ochrony środowiska i oszczędności w wykożystaniu zasobów naturalnych
-zasady segregacji odpadów
2. Obsługa gości/klienta, przyjęcie zamównienia, profesjonalny serwis z zchowaniem zasad odpowiedzialnej konsumcji.
- Przyjmowanie zamówień oraz sugerowanie rozwiazń w zamówieniach które mają ograniczyć marnowanie żywności.
3. Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju napojów w tym również
wieloskładnikowych z zachowaniem zasad dbałości o środowisko naturalne
-zarys technologii napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz wpływ ich produkcji na środowisko naturalne
-zasady komponowania napojów mieszanych, techniki miksowania zasadą zero waste
- metody sprzedaży, śledzenia stanów zatowarowania i składania zamówienia
zgodnie z zasadą zrównoważonych zakupów i logistyki oraz redukcji plastiku
4. Ćwiczenia utrwalające techniki garnirowania z zachowaniem optymalizacji odpadów.
-Wdrożenie ekologicznych rozwiązań
- Zarządzanie odpadami
-optymalizacja procesów pracy i grafiku obowiązków.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 4 Wprowadzenie do zawodu barmana, etyka zawodowa. | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 28-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 4 Obsługa gości/klienta, przyjęcie zamównienia, profesjonalny serwis z zchowaniem zasad odpowiedzialnej konsumcji. | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 29-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 4 Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju napojów w tym również wieloskładnikowych z zachowaniem zasad dbałości o środowisko naturalne | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 30-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 4 Ćwiczenia utrwalające techniki garnirowania z zachowaniem optymalizacji odpadów. | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 31-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 04:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto166,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto166,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Tomek Szczęsny
Instruktor Praktycznej Nauki Zawodu
Szkolenia barmańskie, baristyczne, manager gastronomii prowadzi od 2006 roku.
W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadził 26 szkoleń barmańskich, 20 szkoleń baristycznych, oraz 10 szkoleń manager gastronomii.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – właściciel, instruktor, trener barmaństwa
07/2006 - 01/2016 - Barman Service – trener, manager gastronomii, instruktor sztuki barmańskiej
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor praktycznej nauki zawodu
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II ST.
Kelner/Barista – BarmanService
Manager Gastronomii – BarmanService
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Publikacje:
Materiały szkoleniowe Kurs barmański I st
Materiały szkoleniowe Kurs barmański II st
Kurs kelnerski i baristyczny
Artykuły Gastronomiczne i publikacje na portalach branżowych
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały Szkoleniowe w postaci SKRYPT autorski BARMAN SERVICE
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Sala specjalistyczna Barmańska oraz sala specjalistyczna Baristyczna.