Studia Podyplomowe Poznań: Psychodietetyka
Studia Podyplomowe Poznań: Psychodietetyka
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Medycyna
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe z Psychodietetyki skierowane są do osób o specjalnościach, w których wiedza z zakresu dietetyki i psychologii jest potrzebna do wykonywania zawodu, a co za tym idzie wspierania pacjentów w ich terapiach. Studia adresowane są do dietetyków, psychologów i psychoterapeutów, lekarzy, promotorów zdrowia, pielęgniarek, pedagogów, nauczycieli, technologów żywności, fizjoterapeutów. W studiach mogą również uczestniczyć absolwenci studiów licencjackich i magisterskich innych dziedzin nauki po odbyciu z wynikiem pozytywnym rozmowy kwalifikacyjnej przeprowadzonej przez kierownika studiów.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji25-10-2024
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi180
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem realizacji studiów jest rozwój kompetencji zawodowych słuchaczy odpowiadających potrzebom społecznym w zakresie psychologii jedzenia i odchudzania, zaburzeń odżywiania, nadwagi i otyłości, żywienia w wybranych jednostkach chorobowych, edukacji żywieniowej, aktywności fizycznej oraz kształtowania i modyfikacji nawyków żywieniowych wśród pacjentów (dzieci, młodzieży, osób dorosłych).Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Słuchacz zna podstawowe teorie i zagadnienia związane z psychologią jedzenia i odchudzania; Słuchacz zna podstawowe teorie i zagadnienia związane z zaburzeniami odżywiania; Słuchacz zna podstawowe techniki interwencji, diagnozy i rodzaje terapii zaburzeń odżywiania; Słuchacz zna podstawowe zasady żywieniem człowieka chorego w wybranych jednostkach chorobowych; Słuchacz zna podstawowe pojęcia dotyczące edukacji żywieniowej oraz zasady związane z projektowaniem, realizacją oraz oceną skuteczności programów i interwencji z zakresu edukacji żywieniowej; Słuchacz zna podstawowe zasady dotyczące żywienia w wysiłku fizycznym i sporcie; Słuchacz zna podstawowe interwencje w zakresie nadwagi i otyłości; Słuchacz zna podstawowe zasady dotyczące świadczenia usług psychodietetycznych w ujęciu prawnym; | Kryteria weryfikacji Interakcja i komunikacja: Analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Debata swobodna |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet SWPS
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet SWPS
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Blok tematyczny: Psychologia jedzenia
Psychologia jedzenia i odchudzania (16 godz.)
Praktyczne aspekty pracy z pacjentami odchudzającymi się – psychologiczne studia przypadków (12 godz.)
Praca z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych z elementami terapii poznawczo-behawioralnej (16 godz.)
Dialog motywujący w pracy z pacjentem (8 godz.)
Stres i jego wpływ na zdrowie somatyczne i psychiczne (8 godz.)
Umiejętności pracy z grupą (6 godz.)
Jedzenie emocjonalne (8 godz.)
Nadwaga i otyłość – interwencje psychologiczne (8 godz.)
Uzależnienia behawioralne (6 godz.)
Blok tematyczny: Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia odżywiania – wprowadzenie (4 godz.)
Obraz kliniczny i diagnoza zaburzeń odżywiania (4 godz.)
Praktyczne aspekty pracy z pacjentem z zaburzeniami odżywiania (12 godz.)
Blok tematyczny: Dietetyka
Podstawy żywienia – mody żywieniowe vs. dietetyka oparta na faktach (4 godz.)
Żywienie człowieka w wybranych jednostkach chorobowych – studia przypadków (20 godz.)
Odchudzanie – interwencje dietetyczne (8 godz.)
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych (4 godz.)
Interakcje leków z żywnością (4 godz.)
Blok tematyczny: Edukacja żywieniowa
Edukacja żywieniowa (8 godz.)
Praca z dzieckiem nad kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych (4 godz.)
Blok tematyczny: Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna w profilaktyce i terapii chorób (8 godz.)
Psychologia sportu – motywowanie do aktywności fizycznej (4 godz.)
Żywienie w wysiłku fizycznym i sporcie (4 godz.)
Blok tematyczny: Prawo medyczne
Wybrane aspekty prawne konsultacji psychodietycznych (4 godz.)
Studia trwają 2 semestry, liczba możliwych punktów do zdobycia ECST 30.
Zjazdy odbywają się w soboty i niedziele. Szczegóły realizacji poszczególnych zjazdów (godziny realizacji, przedmioty, prowadzący) wkazane są w harmonogramie, który udostępniany jest słuchaczom nie później niż na 2 tygodnie przed rozpoczęciem zajęć.
Studia będą się odbywać w formie hybrydowej (połączenie zajęć online ze stacjonarnymi)
Warunki techniczne niezbędne do udziału w części usługi realizowanie zdalnie:1) platforma /rodzaj komunikatora, za pośrednictwem którego prowadzona będzie usługa: narzędzie z pakietu Google G-Suit ( google classroom oraz google meet)2) minimalne wymagania sprzętowe, jakie musi spełniać komputer Uczestnika lub inne urządzenie do zdalnej komunikacji: komputer z procesorem Intel Pentium 4 lub nowszy, obsługujący SSE2 ,2 GB pamięci RAM, zainstalowany jeden z systemów operacyjnych Windows 7, 8, 10, macOS 10.9 lub nowszy. Dodatkowo wbudowany lub zewnętrzny mikrofon,opcjonalnie kamera video.(Do obsługi wideo w jakości HD wymagany jest procesor Intel drugiej generacji i3/i5/i7 2,2 GHz, odpowiednik firmy AMD lub lepszy).Android z systemem 5.0 lub nowszy/ iPhone z systemem iOS 11.0 lub nowszy.3) minimalne wymagania dotyczące parametrów łącza sieciowego, jakim musi dysponować Uczestnik: https://support.google.com/a/answer/1279090 4) niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów: Przeglądarka Google Chrome lub Mozilla Firefox, Adobe Reader , Pakiet biurowy np Libre Office,Open office lub Microsoft office. 5) okres ważności linku umożliwiającego : bez ograniczeń w trakcie trwania usługi
Sposób walidacji części usługi prowadzonej zdalnie - zgodnie z programem studiów. Przeprowadzone będą prezentacje, debaty, wywiad swobodny, test teoretyczny na zakończenie studiów.
Materiały dla uczestników usługi dostarczane są w wersji elektronicznej oraz/lub materiałów drukowanych koniecznych to przeprowadzenia zajęć.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 Zjazd 1 | Data realizacji zajęć 26-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 Zjazd 1 | Data realizacji zajęć 27-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 900,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 900,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto38,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto38,33 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Anna Januszewicz
Założycielka Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu. Prezes Towarzystwa Psychodietetyki. Autorka publikacji w języku polskim i angielskim z dziedziny psychologii zachowań zdrowotnych. Prowadzi indywidualne konsultacje dla osób z problemami żywieniowymi i szkolenia dla specjalistów z branży medycznej.
Kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki i wykładowca w SWPS we Wrocławiu i Katowicach. Prowadzi także zajęcia z psychodietetyki w Poznaniu.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników usługi dostarczane są w wersji elektronicznej (pliki PDF, prezentacje, linki do artykułów) oraz/lub materiałów drukowanych koniecznych to przeprowadzenia zajęć.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie internetowego formularza zgłoszeniowego i dostarczenie do realizatora usługi (Uniwersytetu SWPS ) przez Kandydata wszystkich wymaganych w procesie rekrutacji dokumentów.
Osoby, które nie mają wykształcenia kierunkowego (dietetyka, psychologia, medycyna, pielęgniarstwo, pedagogika, fizjoterapia) muszą odbyć rozmowę rekrutacyjną.
Szczegółowe informacje dostępne na stronie:https://www.swps.pl/oferta/poznan/podyplomowe/psychologia-psychoterapia/psychodietetyka
Informacje dodatkowe
Rok akademicki rozpoczyna się 01.10.2024 r.
Godzina akademicka to 45 min. W szczegółowym harmonogramie uwzględnione są też przerwy po 15 min i 30 min.
Cena za studia podana w ramach powyższej Karty Usługi w Bazie Usług Rozwojowych nie obejmuje opłaty rekrutacyjnej w kwocie 300 zł.
Opłata rekrutacyjna nie jest wliczana do kwoty czesnego i jest wnoszona przez kandydata na etapie rekrutacji. Absolwenci i studenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z jej wnoszenia.
Pozostałe osoby prowadzące: Joanna Trochimczuk; dr Angelika Kargulewicz; dr Agata Juruć; dr Anna Januszewicz; dr Izabella Bednarczyk-Bochenek, dr Natalia Guglas-Jankowiak
Szczegółowe informacje na temat kierunku znajda Państwo pod adresem:
https://www.swps.pl/oferta/poznan/podyplomowe/psychologia-psychoterapia/psychodietetyka
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Warunki techniczne niezbędne do udziału w części usługi realizowanie zdalnie:1) platforma /rodzaj komunikatora, za pośrednictwem którego prowadzona będzie usługa: narzędzie z pakietu Google G-Suit ( google classroom oraz google meet)2) minimalne wymagania sprzętowe, jakie musi spełniać komputer Uczestnika lub inne urządzenie do zdalnej komunikacji: komputer z procesorem Intel Pentium 4 lub nowszy, obsługujący SSE2 ,2 GB pamięci RAM, zainstalowany jeden z systemów operacyjnych Windows 7, 8, 10, macOS 10.9 lub nowszy. Dodatkowo wbudowany lub zewnętrzny mikrofon,opcjonalnie kamera video.(Do obsługi wideo w jakości HD wymagany jest procesor Intel drugiej generacji i3/i5/i7 2,2 GHz, odpowiednik firmy AMD lub lepszy).Android z systemem 5.0 lub nowszy/ iPhone z systemem iOS 11.0 lub nowszy.3) minimalne wymagania dotyczące parametrów łącza sieciowego, jakim musi dysponować Uczestnik: https://support.google.com/a/answer/1279090 4) niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów: Przeglądarka Google Chrome lub Mozilla Firefox, Adobe Reader , Pakiet biurowy np Libre Office,Open office lub Microsoft office. 5) okres ważności linku umożliwiającego : bez ograniczeń w trakcie trwania usługi.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami