Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych - studia podyplomowe
Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Studia skierowane są do osób, które:
- ukończyły studia I lub II stopnia na kierunkach innych niż rolnictwo
- chcą poszerzyć swoje wykształcenie o wiedzę i umiejętności z zakresu rolnictwa
- chcą uzyskać kwalifikacje rolnicze
- zamierzają rozpocząć pracę w tej branży lub w pracować w jednostkach związanych z produkcją lub usługami na rzecz rolnictwa m.in. w sektorze rolno-spożywczym, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem surowcami i produktami żywnościowymi oraz energetycznymi, w firmach agrokonsultingowych, czy w administracji rządowej i samorządowej oraz unijnej agencji płatniczej ARiMR
Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji31-01-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi190
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych – studia podyplomowe potwierdza przygotowanie do prowadzenia produkcji rolniczej, zwłaszcza produkcji roślinnej i zwierzęcej, ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych, funkcjonowania gospodarstw rolnych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz nowych kierunków w produkcji rolniczej, rolnictwa ekologicznego oraz rolnictwa precyzyjnego, agrobiznesu i podstaw marketingu, a także agroturystyki.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego; stosuje nowoczesne technologie produkcji uprawianych gatunków roślin rolniczych oraz żywienia i chowu podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich; właściwie wykorzystuje pozyskiwane w gospodarstwie produkty roślinne i zwierzęce | Kryteria weryfikacji • analizuje przyczyny i przebieg procesów oraz zdarzeń w zakresie optymalizacji warunków produkcji roślinnej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów oraz znajomość warunków siedliskowych w celu maksymalizacji i jakości plonów• dobiera i stosuje właściwe technologie produkcji uprawianych gatunków roślin rolniczych • ocenia efekty stosowania poszczególnych czynników agrotechnicznych • organizuje i monitoruje żywienie i chów zwierząt gospodarskich • identyfikuje i opisuje czynniki determinujące dobrostan zwierząt i sposoby produkcji zwierzęcej • wykorzystuje pozyskiwane w gospodarstwie produkty roślinne i zwierzęce • kontroluje produkcję ogrodniczą • dobiera i ocenia ochronę roślin oraz wpływ produkcji rolniczej na stan środowiska przyrodniczego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się właściwie dobiera i stosuje zagadnienia z zakresu ekonomiki, zarządzania, rachunkowości i marketingu niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego; stosuje mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej dla potrzeb rozwoju gospodarstw rolnych i obszarów wiejskich | Kryteria weryfikacji • kontroluje ekonomikę rolnictwa i projektuje marketing artykułów rolnych• dobiera i stosuje zagadnienia z zakresu prawa, ekonomiki, zarządzania, rachunkowości i marketingu niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego • analizuje i optymalizuje efekty ekonomiczne produkcji rolniczej na poziomie gospodarstwa • precyzuje i stosuje mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej dla potrzeb rozwoju gospodarstw rolnych i obszarów wiejskich • charakteryzuje odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | ||
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się projektuje sposoby optymalizacji warunków produkcji roślinnej i zwierzęcej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów w celu maksymalizacji wielkości i jakości plonów gatunków roślin uprawnych i hodowli zwierzęcej | Kryteria weryfikacji • precyzuje cele optymalizacji warunków produkcji roślinnej i zwierzęcej• ocenia optymalizację warunków produkcji roślinnej i zwierzęcej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów w celu maksymalizacji wielkości i jakości plonów gatunków roślin uprawnych i hodowli zwierzęcej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych – studia podyplomowe: Usługa przygotowuje do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego.
Rodzaj dokumentu potwierdzającego ukończenie studiów podyplomowych: Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego
Łączna liczba punktów ECTS: 34
Program studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych obejmuje 190 godzin dydaktycznych (jedna godzina dydaktyczna to 45 minut). Liczba godzin realizowanych stacjonarnie: 60, liczba godzin realizowanych zdalnie w czasie rzeczywistym: 130.
Studia trwają II semestry.
Główne zasady organizacji studiów:
- Zajęcia realizowane w trybie weekendowym: sobota i niedziela, w godzinach 08:00 – 18:10 (uwzględnia przerwy). Przerwy nie wliczają się w czas usługi.
- Zajęcia na studiach prowadzone będą w formie ćwiczeń, wykładów, warsztatów, case study oraz multimedialnych wykładów.
Treści programowe realizowane podczas zajęć oparte są o pogłębioną wiedzę praktyczną. Omawiana tematyka jest zgodna z obowiązującym stanem prawnym i obejmuje następujące bloki tematyczne:
- Podstawy gleboznawstwa rolniczego
- Integrowana ochrona roślin
- Gospodarka nawozowa
- Uprawa roli i roślin
- Podstawy produkcji ogrodniczej
- Uprawa i użytkowanie łąk i pastwisk
- Rolnictwo ekologiczne i zrównoważone
- Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym
- Nowoczesne technologie produkcji roślin rolniczych i energetycznych
- Paszoznawstwo i żywienie zwierząt z elementami fizjologii
- Technologie produkcji zwierzęcej
- Podstawy kontroli weterynaryjnej
- Mechanizacja wykonywanych prac w produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolniczych
- Rolnictwo precyzyjne
- Odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym
- Prawo w rolnictwie
- Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych i rynki produktów rolnych
- Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
- Kierunki rozwoju i wspólna polityka rolna
- Fundusze unijne i krajowe dla rolnictwa
- Ochrona środowiska w produkcji rolnej i gospodarka odpadami
- Agroturystyka
- Elementy agrobiznesu i podstawy marketingu
- Rozwój obszarów wiejskich
- Egzamin końcowy
Na studiach podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych we Włocławku, w ramach profilu praktycznego, kształcenie realizowane jest według nowoczesnych standardów i metod edukacyjnych przy udziale wybitnych fachowców (zarówno teoretyków, jak i praktyków) w celu należytego przygotowania uczestnika do pracy, otwartego na nowe doświadczenia, mobilnego na rynku pracy, kreatywnego i skutecznego w realizacji aspiracji intelektualnych i zawodowych. Pracownicy PANS we Włocławku posiadają długoletnie doświadczenie zawodowe jako kadra dydaktyczna oraz praktyczne zdobyte poza uczelnią. W celu właściwej realizacji programu, poszerzenia przekazanej wiedzy, zwłaszcza jej aspektów praktycznych studia realizowane są przy udziale praktyków wyróżniających się wysokimi kwalifikacjami zawodowymi oraz specjalistów w dziedzinach objętych programem studiów, którzy wnieśli znaczący wkład merytoryczny przy opracowywaniu programu studiów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 300,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 300,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto22,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto22,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
mgr inż. Aleksandra Mroczkowska
mgr Monika Niedośmiałek
Nauczyciel przedmiotów zawodowych weterynaryjnych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, czynny egzaminator w zawodzie branży rolniczej - technik weterynarii. Technik weterynarii z 6. letnim stażem pracy w gabinetach weterynaryjnych, specjalizujących się w profilaktyce i leczeniu chorób zwierząt gospodarskich i towarzyszących.
mgr inż. Irena Szarecka - Zawidzka
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po każdych zajęciach uczestnicy otrzymują materiały dydaktyczne ze zrealizowanych zajęć (pliki dokumentów w dowolnym formacie, prezentacje z zajęć w formie pdf.).
Materiały przekazywane są uczestnikom w wersji elektronicznej na podany adres e-mail lub w wersji papierowej.
Warunki uczestnictwa
ZASADY REKRUTACJI
Uczestnikiem studiów podyplomowych może być osoba, która posiada kwalifikację pełną co najmniej na poziomie 6 uzyskaną w systemie szkolnictwa wyższego i nauki (wykształcenie wyższe - ukończone studia I lub II stopnia).
WYMAGANE DOKUMENTY:
- podanie o przyjęcie na studia podyplomowe wygenerowane z systemu IRK
- kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych, oryginał do poświadczenia kserokopii
WARUNKI REKRUTACJI:
- Kandydaci zobowiązani są do złożenia w Centrum Studiów Podyplomowych kompletu wymaganych dokumentów.
Przystąpienie do studiów podyplomowych uwarunkowane jest zawarciem umowy.
Uczestnik, który zarejestrował się na usługę w Bazie Usług Rozwojowych zobowiązany jest do zapisu w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów (IRK) PANS we Włocławku.
Link do zapisu online: https://irk.pans.wloclawek.pl/irk/irk/strony/logowaniekandydat.html
Informacje dodatkowe
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój
Warunki techniczne
Warunki techniczne
W zajęciach uczestniczysz w weekendy (soboty i niedziele), zgodnie z ustalonym harmonogramem zjazdów.
Zajęcia realizowane są na platformie MS Teams w czasie rzeczywistym (synchronicznie), zgodnie z wytycznymi aplikacji Microsoft Teams:
https://support.microsoft.com/pl-pl/office/wymagania-systemowe-aplikacji-microsoft-teams-bezp%C5%82atnej-dae0234b-839c-4f85-ae75-d14ad2baa978
Wymagania sprzętowe dla Microsoft Teams:
https://learn.microsoft.com/pl-pl/microsoftteams/hardware-requirements-for-the-teams-app#hardware-requirements-for-teams-on-mobile-devices
Lista obsługiwanych przeglądarek:
https://learn.microsoft.com/pl-pl/microsoftteams/limits-specifications-teams#browsers
Wymagania dotyczące komponentów:
- komputer i procesor Minimum 1,1 GHz lub szybszy, dwurdzeniowy z wbudowanymi lub podłączonymi głośnikami i mikrofonem
- pamięć 4,0 GB RAM
- dysk twardy 3,0 GB dostępnego miejsca na dysku
- system operacyjny Windows 11, Windows 10 (z wyłączeniem Windows 10 LTSC dla aplikacji komputerowej Teams), Windows 10 na ARM, Windows 8.1, Windows Server 2019, Windows Server 2016, Windows Server 2012 R2.
Uwaga: Zalecamy korzystanie z najnowszej dostępnej wersji systemu Windows i poprawek zabezpieczeń.
Adres
Adres
- ul. Energetyków 30
- ul. Mechaników 3
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe