Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia skierowane są do osób, które:
- ukończyły studia I lub II stopnia na kierunkach innych niż rolnictwo
- chcą poszerzyć swoje wykształcenia o wiedzę i umiejętności z zakresu rolnictwa
- chcą uzyskać kwalifikacje rolnicze
- zamierzają rozpocząć pracę w tej branży lub w pracować w jednostkach związanych z produkcją lub usługami na rzecz rolnictwa m.in. w sektorze rolno-spożywczym, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem surowcami i produktami żywnościowymi oraz energetycznymi, w firmach agrokonsultingowych, czy w administracji rządowej i samorządowej oraz unijnej agencji płatniczej ARiMR
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji15-10-2024
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi190
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z najważniejszymi zagadnieniami produkcji rolniczej, zwłaszcza produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych, funkcjonowania gospodarstw rolnych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz nowych kierunków w produkcji rolniczej, rolnictwa ekologicznego oraz rolnictwa precyzyjnego, agrobiznesu i podstaw marketingu, a także agroturystyki.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się stosuje nowoczesne technologie produkcji uprawianych gatunków roślin rolniczych oraz żywienia i chowu podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, właściwie wykorzystuje pozyskiwane w gospodarstwie produkty roślinne i zwierzęce; | Kryteria weryfikacji 80% obecności na zajęciach, aktywnadyskusja podczas zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się właściwie dobiera i stosuje zagadnienia z zakresu ekonomiki, zarządzania, rachunkowości i marketingu niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego; stosuje mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej dla potrzeb rozwoju gospodarstw rolnych i obszarów wiejskich | Kryteria weryfikacji 80% obecności na zajęciach, aktywnadyskusja podczas zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | ||
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się projektuje sposoby optymalizacji warunków produkcji roślinnej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów w celu maksymalizacji wielkości i jakości plonów gatunków roślin uprawnych | Kryteria weryfikacji 80% obecności na zajęciach, aktywnadyskusja podczas zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych obejmuje 190 godzin dydaktycznych (jedna godzina dydaktyczna to 45 minut). Studia trwają II semestry.
Zajęcia realizowane w trybie weekendowym: sobota i niedziela, w godzinach 08:00 – 18:00 (uwzględnia przerwy).
Zajęcia na studiach prowadzone będą w formie ćwiczeń, wykładów, warsztatów oraz case study.
Treści programowe realizowane podczas zajęć oparte są o pogłębioną wiedzę praktyczną. Omawiana tematyka jest zgodna z obowiązującym stanem prawnym i obejmuje następujące bloki tematyczne:
- Podstawy gleboznawstwa rolniczego
- Integrowana ochrona roślin
- Gospodarka nawozowa
- Uprawa roli i roślin
- Podstawy produkcji ogrodniczej
- Uprawa i użytkowanie łąk i pastwisk
- Rolnictwo ekologiczne i zrównoważone
- Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym
- Nowoczesne technologie produkcji roślin rolniczych i energetycznych
- Paszoznawstwo i żywienie zwierząt z elementami fizjologii
- Technologie produkcji zwierzęcej
- Podstawy kontroli weterynaryjnej
- Mechanizacja wykonywanych prac w produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolniczych
- Rolnictwo precyzyjne
- Odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym
- Prawo w rolnictwie
- Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych i rynki produktów rolnych
- Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
- Kierunki rozwoju i wspólna polityka rolna
- Fundusze unijne i krajowe dla rolnictwa
- Ochrona środowiska w produkcji rolnej i gospodarka odpadami
- Agroturystyka
- Elementy agrobiznesu i podstawy marketingu
- Rozwój obszarów wiejskich
- Egzamin końcowy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 300,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 300,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto22,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto22,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po każdych zajęciach uczestnicy otrzymują materiały dydaktyczne ze zrealizowanych zajęć. Materiały przekazywane są uczestnikom w wersji elektronicznej na podany adres e-mail lub w wersji papierowej.
Warunki uczestnictwa
ZASADY REKRUTACJI
Uczestnikiem studiów podyplomowych może być osoba, która posiada kwalifikację pełną co najmniej na poziomie 6 uzyskaną w systemie szkolnictwa wyższego i nauki (wykształcenie wyższe - ukończone studia I lub II stopnia).
WYMAGANE DOKUMENTY:
- podanie o przyjęcie na studia podyplomowe wygenerowane z systemu IRK
- kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych, oryginał do poświadczenia kserokopii
WARUNKI REKRUTACJI:
- Kandydaci zobowiązani są do złożenia w Centrum Studiów Podyplomowych kompletu wymaganych dokumentów.
Przystąpienie do studiów podyplomowych uwarunkowane jest zawarciem umowy.
Link do zapisu online: https://irk.pans.wloclawek.pl/irk/irk/strony/logowaniekandydat.html
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Zajęcia realizowane są na platformie MS Teams w czasie rzeczywistym (synchronicznie).
W zajęciach uczestniczysz w weekendy (soboty i niedziele), zgodnie z ustalonym harmonogramem zjazdów.
Techniczne wymagania do zajęć:
- komputer (z wbudowanymi lub podłączonymi głośnikami i mikrofonem),
- dostęp do Internetu,
- słuchawki (opcjonalnie),
- kamera umieszczona w laptopie/komputerze.
Adres
Adres
- ul. Energetyków 30
- ul. Mechaników 3
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami