Kurs Dietetyk w praktyce – praca z pacjentem
Kurs Dietetyk w praktyce – praca z pacjentem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
- studentów dietetyki,
- dietetyków, którzy chcieliby wzbogacić swój warsztat o praktyczną wiedzę , niezbędną w pracy z pacjentem,
- dietetyków, którzy praktykują, ale chcieliby usprawnić swoją pracę
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji11-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs Dietetyk w praktyce – praca z pacjentem przygotowuje do samodzielnej współpracy z pacjentem/ klientem w branży dietetycznej. Przygotowuje do przeprowadzania wywiadów z pacjentem, odpowiedniego dostosowania zaleceń żywieniowych, budowania relacji z pacjentem i utrzymywania motywacji u pacjentówEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1. Charakteryzuje różne metody pracy z pacjentem2. Opisuje podstawowe elementy konsultacji dietetycznej 3. Charakteryzuje i tworzy wywiad zdrowotno-żywieniowy 4. Dostosowuje indywidualne zalecenia do pacjenta 5. Wykonuje podstawowe pomiary antropometryczne | Kryteria weryfikacji Omawia różne metody pracy w pacjentemOpisuje i pracuje na podstawowych elementach konsultacji dietetycznej Prowadzi wywiad zdrowotno-żywieniowy Prawidłowo formułuje zalecenia dla pacjenta Wykonuje pomiary antropometryczne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Ramowy program szkolenia:
Praca w zawodzie po studiach?-możliwości
- regulacja zawodu dietetyka
- miejsca pracy w których może pracować dietetyk
- jak znaleźć swoje idealne miejsce pracy
Metody współpracy z pacjentem w praktyce
- Skąd się dowiedzieć jaki sposób pracy z pacjentem ( stacjonarnie/on-line/edukacja/warsztaty) jest dla nas odpowiedni?
- Czy tworzenie jadłospisów to jedyny sposób
- Jak dobrze dobrać metodę do pacjenta
Konsultacja- od czego zacząć?
- Skuteczna komunikacja z pacjentem ( Ustalanie celu, metoda SMART)
- Stawianie granic
Wywiad zdrowotno-żywieniowy w praktyce
- Analiza wywiadu
- Analiza zmian masy ciała i dodatkowych czynników,
- Analiza diety, nawyków żywieniowych i sylwetki
- Przykład
Dzienniczek żywieniowy – metoda współpracy
- Jak sformułować
- Czy warto stosować
- Jak pracować na dzienniczku
- Korzyści stosowania dzienniczka dla pacjenta i dla dietetyka
Pomiary antropometryczne
- Podstawowe pomiary antropometryczne
Dostosowanie zaleceń do pacjenta – diety redukcyjne
- Jak tworzyć spersonalizowane jadłospisy, zalecenia żywieniowe
- Jak tworzyć plany żywieniowe
- Jak przeprowadzać edukacje żywieniową
Konsultacje kontrolne
- Konsultacje kontrolne ( jak często, czy sa potrzebne)
Praktyczne podejście do diety – case study
- Omówienie jadłospisu/planu posiłków dla osoby na diecie redukcyjnej
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Dietetyk w praktyce – praca z pacjentem | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto650,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto650,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto81,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto81,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestniczy otrzymują:
- materiały szkoleniowe dla uczestników - skrypt
- zaświadczenie/certyfikat ukończenia kursu
Warunki uczestnictwa
Zalecane posiadanie podstawowej wiedzy z zakresu dietetyki
Informacje dodatkowe
Warunkiem otrzymania dofinansowania na opisane szkolenie jest spełnienie warunków przedstawionych przez Operatora, który jest dysponentem funduszy publicznych. Informacje o Operatorach dostępne sa na stronie Bazy Usług Rozwojowych https://serwis-uslugirozwojowe.parp.gov.pl/component/site/site/dofinansowania-bur/#programy-krajowe
Podana cena obejmuje szkolenie objęte dofinansowaniem w wysokości przynajmniej 70% ze środkow publicznych (zgodnie z zapisami prawodawstwa szkolenia zawodowe finansowane w min. 70% ze środków publicznych podlegają zwolnieniu z VAT na podstawie §3 ust.1 pkt 14 Rozp.Ministra Finansów z dn. 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz. U. 2013 poz. 1722 § 3 ust. 1 pkt 14). W przypadku pozyskania mniejszego dofinansowania do podanej ceny należy doliczyć 23% VAT.