Kurs dietetyki - zasady planowania żywienia w gastronomii.
Kurs dietetyki - zasady planowania żywienia w gastronomii.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs 'Dietetyka" przeznaczony dla osób indywidualnych pracujących w branży gastronomcznej lub medycznej, usług fitness oraz dla pracowników firm branży gastronomicznej, medycznej, usług fitness.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji11-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs dietetyki przygotowuje uczestnika do tworzenia planów żywieniowych bez skomplikowanych obliczeń i programów. Uczestnik dowie się, jak zasady racjonalnego żywienia oraz właściwości składników pokarmowych wpływają dobroczynnie na wygląd i samopoczucie. Uczestnik dowie się jak zadbać o zdrowie swoje i najbliższych; zdobyć lub poszerzyć umiejętności doradztwa w zakresie odżywiania i dietetyki, poznać lub pogłębić wiedzę i umiejętności w zakresie odżywiania i dietetyki.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posiądzie znajomość zasad planowania żywienia i metod postępowania dietetycznego w żywieniu. | Kryteria weryfikacji Bieżąca weryfikacja poziomu uzyskanej wiedzy przez uczestnika w oparciu o zadawane przez trenera pytania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Nabędzie wiedzę o problemach związanych z odżywianiem, będzie umiał wychwycić niepokojące symptomy w tym zakresie. | Kryteria weryfikacji Bieżąca weryfikacja poziomu uzyskanej wiedzy przez uczestnika w oparciu o zadawane przez trenera pytania | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Będzie korzystał wyłącznie z obiektywnych źródeł informacji naukowej krytycznie oceniając ich wyniki przy rozstrzyganiu i opiniowaniu problemów z zakresu żywienia | Kryteria weryfikacji Opracowanie uczestnika | Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Rozpoczynamy od przywitania i przedstawienia uczestników i prowadzącego. Omawiamy program każdego dnia. Szkolenie skalda się z części teoretycznej (wykład prezentacja multimedialna oraz materiały drukowane) oraz cześć praktyczna - wspólne przygotowywanie posiłków za zachowaniem zasad HACCP i higieny.
1 godzina szkolenia = 45 minut
Dzień 1: Charakterystyka Składników Pokarmowych
9:00 - 9:30 - Wprowadzenie do tematyki dietetycznej w kontekście gastronomicznym
9:30 - 11:00 - Podstawowe Składniki Odżywcze: Węglowodany
- Jakie węglowodany są najważniejsze w diecie restauracyjnej?
- Praktyczne wskapzówki dotyczące wykorzystania węglowodanów w różnych daniach
11:00 - 11:15 - Networking i wymiana doświadczeń
11:15 - 12:45 - Białka: Klucz do Zrównoważonej Diety
- Jak wybierać i przygotowywać źródła białka?
- Rola białka w menu restauracyjnym
12:45 - 13:45 - Przerwa obiadowa: Smaczne i Zdrowe dania w praktyce
13:45 - 15:15 - Tłuszcze: Harmonia Między Smakiem a Zdrowiem
- Jak wybierać odpowiednie tłuszcze do gotowania?
- Zasady zdrowego stosowania tłuszczów w kuchni restauracyjnej
15:15 - 15:30 - Podsumowanie Dnia 1: Najważniejsze wnioski i pytania
Dzień 2: Zalecenia Dietetyczne w Problemach Zdrowotnych
9:00 - 10:30 - Dieta w Chorobach Układu Pokarmowego
- Jak dostosować menu restauracyjne do potrzeb osób z chorobami układu pokarmowego?
- Praktyczne wskazówki dotyczące diet przy wrzodach i zespołach jelita drażliwego
10:30 - 10:45 - Wymiana doświadczeń i strategii
10:45 - 12:15 - Dieta w Chorobach Metabolicznych i Kardiologicznych
- Jak wspierać zdrowie serca i zarządzać cukrzycą w menu restauracyjnym?
- Zalecenia dietetyczne dla osób z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu
12:15 - 13:15 - Przerwa obiadowa: Kulinarna inspiracja i degustacje
13:15 - 14:45 - Dieta w Chorobach Nerek i Przewlekłych Stanach Zdrowotnych
- Jak zaspokoić potrzeby żywieniowe osób z przewlekłą chorobą nerek i innych schorzeń?
- Optymalizacja menu restauracyjnego pod kątem specjalnych diet
14:45 - 15:00 - Relaks i wymiana pomysłów
15:00 - 15:30 - Podsumowanie Dnia 2: Kluczowe wnioski i dalsze pytania
Dzień 3: Zasady Racjonalnego Żywienia
9:00 - 10:30 - Zasady Kompozycji Posiłków w Restauracji
- Jak budować zdrowe i atrakcyjne menu?
- Wpływ bilansu energetycznego na jakość potraw
10:30 - 10:45 - Praktyczne rozmowy i analizy
10:45 - 12:15 - Żywienie w Różnych Grupach Wieku i Stylach Życia
- Jak dostosować menu do potrzeb dzieci, osób dorosłych i seniorów?
- Znaczenie aktywności fizycznej i innych czynników w żywieniu
12:15 - 13:15 - Przerwa obiadowa: Kulinarne doświadczenia i integracja
13:15 - 14:45 - Praktyczne Aspekty Racjonalnego Żywienia w Restauracji
- Analiza jadłospisów i adaptacja przepisów
- Przykłady dobrych praktyk w restauracyjnym żywieniu
14:45 - 15:15 - Podsumowanie Szkolenia: Dzielenie się wiedzą i rozdanie Certyfikatów
- Refleksje na temat zdobytej wiedzy
- Wręczenie certyfikatów uczestnictwa i zakończenie szkolenia
Liczba godzin kursu: 24h dydaktycznych, co stanowi ok 19h zegarowych.
Kawa i herbata, woda jest dostępna przez cały czas. Sala jest wyposażona w niezbędne urządzenia.
Podczas szkolenia przewidziane są przerwy ujęte w harmonogramie, dostosowane będą do tempa pracy uczestników szkolenia oraz ich potrzeb.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 19 Wprowadzenie do tematyki dietetycznej w kontekście gastronomicznym | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 19 Podstawowe Składniki Odżywcze: Węglowodany. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 19 Networking i wymiana doświadczeń | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 19 Białka: Klucz do Zrównoważonej Diety. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 19 Przerwa obiadowa: Smaczne i Zdrowe dania w praktyce. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 19 Tłuszcze: Harmonia Między Smakiem a Zdrowiem. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 18-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 19 Zalecenia Dietetyczne w Problemach Zdrowotnych. Dieta w Chorobach Układu Pokarmowego | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 19 Wymiana doświadczeń i strategii. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 19 Dieta w Chorobach Metabolicznych i Kardiologicznych | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 19 Przerwa obiadowa: Kulinarna inspiracja i degustacje. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 19 Dieta w Chorobach Nerek i Przewlekłych Stanach Zdrowotnych. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 19 Relaks i wymiana pomysłów | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 19 Podsumowanie Dnia 2: Kluczowe wnioski i dalsze pytania. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 19-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 19 Zasady Kompozycji Posiłków w Restauracji | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 19 Praktyczne rozmowy i analizy | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 19 Żywienie w Różnych Grupach Wieku i Stylach Życia | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 19 Przerwa obiadowa: Kulinarne doświadczenia i integracja. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 19 Praktyczne Aspekty Racjonalnego Żywienia. | Prowadzący Jolanta Przytuła | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 19 Walidacja Szkolenia: Dzielenie się wiedzą i rozdanie Certyfikatów. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto166,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto166,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jolanta Przytuła
Przez cały okres zatrudnienia brała aktywny udział w układaniu programów, planowaniu i przygotowaniu materiałów do zajęć dydaktycznych, prowadziła ćwiczenia z przedmiotów: Kwalifikowana pierwsza pomoc, Żywność na przekroju życia, Żywność wygodna, Ekologia w gospodarstwie domowym oraz wykłady z przedmiotu Etykieta i komunikacja społeczna. Nadal prowadzi szkolenia z pierwszej pomocy we współpracy z komórkami BHP i OP oraz Centrum Wsparcia i Rozwoju, wg autorskiego programu, dla pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego i Zespołu Szkół Rolniczych w Poznaniu.
Permanentnie podnosi kwalifikacje i poszerza wiedzę poprzez ukończenie dodatkowych studiów podyplomowych, kursów i szkoleń
Szereg publikacji Naukowych m.in.Encyklopedia Sztuki Kulinarnej, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2023 oraz Kuchnia polska dla początkujących. Mój niezbędnik, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2013. W ostatnich 2 latach przeszkoliła ponad 300 osób w ilości 240 h.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Organizator zapewnia materiały szkoleniowe, takie jak: skrypt, notatnik, długopisy. Do dyspozycji uczestników są także materiały: Prezentacja i artykuły.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest :
1. Posiadanie profi lu Uczestnika w Bazie Usług Rozwojowych – BUR
2. Zapisanie się na wybraną usługę przez wysłanie zgłoszenia na adres mejlowy d.piotrowska@cdj.poznan.pl – temat:Dofi nansowanie BUR
3. Posiadanie ważnego numeru ID wsparcia: lub prosimy o kontakt telefoniczny 505 111 545.
4. Przed zapisem na szkolenie prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy w celu sprawdzenia dostępności wolnych miejsc.
cdj@post.pl kom. 505 111 545
Informacje dodatkowe
Po zakończeniu szkolenia, trener ocenia umiejętności i zaangażowanie uczestników (wymagane jest min.80% frekwencji na zajęciach).
Uczestnicy otrzymują Świadectwo Ukończenia kursu.
Cena nie zawiera kosztów wyżywienia, noclegu i transportu.
Dla podmiotów uczestniczących w usłudze, które otrzymają dofi nansowanie min. 70%, koszt szkolenia jest zwolniony z podatku VAT(podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług orazwarunków stosowania tych zwolnień: § 3 ust. 1 pkt 14).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi