Kurs Kucharz
Kurs Kucharz
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs skierowany jest do osób chcących rozpocząć pracę w gastronomii i rozwinąć swoje umiejętności kulinarne. Udział w kursie przyczyni się do podniesienia kompetencji.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji06-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nabycie przez uczestników wiedzy przygotowującej do pracy w zakładzie gastronomicznym. Udział w szkoleniu przyczyni się do poszerzenia kompetencji uczestnika oraz poszerzenia umiejętności praktycznych i teoretycznych niezbędnych do pracy na stanowisku kucharz.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się EFEKTY UCZENIA SIĘW zakresie wiedzy: 1. Przepisy BHP, PPOŻ oraz HACCP 2. Strukturę organizacyjną zakładu gastronomicznego 3. Technologię gastronomiczną i towaroznawstwo 4. Zasady organizacji przyjęć okolicznościowych 5. Nowoczesne trendy w gastronomii W zakresie umiejętności: 1. Obsługiwać urządzenia i maszyny 2. Sporządzać przekąski, zupy i sosy 3. Sporządzać dania z wykorzystaniem mięsa i ryb 4. Stosować nowoczesne trendy w gastronomii W zakresie kompetencji społecznych: 1. Poszerzanie i udoskonalanie zdobytej wiedzy i umiejętności 2. Ocena posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności 3. Analiza i wyciągnięcie wniosków ze zdobytej wiedzy i umiejętności | Kryteria weryfikacji Przeprowadzenie weryfikacji na podstawie opracowanych kryteriów oceny przed i po zakończeniu wsparcia udzielanego danej osobie poprzez egzamin wewnętrzny (PRE test i POST test) - pozytywna ocena z egzaminu stanowi podstawę do wydania uczestnikowi kursu zaświadczenia o jego ukończeniu i potwierdzająca nabycie kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Tematyka kursu:
1. Przepisy BHP, PPOŻ. i zasady systemu HACCP w gastronomii
2. Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego
3. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
4. Obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych
5. Organizacja przyjęć okolicznościowych
6. Sporządzanie przekąsek
7. Sporządzanie zup, podział na kremy i buliony
8. Sporządzanie sosów: podział na gorące, zimne, dipy
9. Sporządzanie dań z: drobiu, wieprzowiny, wołowiny
10. Sporządzanie dań z ryb, podział na morskie i słodkowodne
11. Nowoczesne trendy w gastonomii
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Przepisy BHP, PPOŻ. i zasady systemu HACCP w gastronomii | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 09-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 09-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 09-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 09-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Organizacja przyjęć okolicznościowych | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 09-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 Sporządzanie przekąsek | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 10-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Sporządzanie zup, podział na kremy i buliony | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 10-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Sporządzanie dań z: drobiu, wieprzowiny, wołowiny | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 11-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Sporządzanie dań z ryb, podział na morskie i słodkowodne | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 12-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Sporządzanie sosów: podział na gorące, zimne, dipy | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 12-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Nowoczesne trendy w gstronomii | Prowadzący Lucyna Haluch | Data realizacji zajęć 13-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto60,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto60,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Lucyna Haluch
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe z zakresu szkolenia pomocne w przygotowaniu się do egzaminu wewnętrznego.
Informacje dodatkowe
Kurs zostanie zorganizowany, gdy zebrana zostanie odpowiednia liczba uczestników szkolenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami