Zielone Kompetencje: Kuchnia Zero Waste
Zielone Kompetencje: Kuchnia Zero Waste
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
- dla osób które chcą nabyć wiedzę i umiejętności z zakresu wprowadzenia zasad zero waste w kuchni
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji02-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi43
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nauczenie uczestników, jak wprowadzać zasady zero waste w codziennym życiu domowym, szczególnie w kuchni. Uczestnicy zdobędą wiedzę i umiejętności, które pozwolą im minimalizować odpady, oszczędzać zasoby i przyczyniać się do ochrony środowiska.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozumie koncepcje i stosowanie zasad Zero Waste | Kryteria weryfikacji -Potrafi wymienić korzyści płynące z życia zgodnie z zasadami zero waste.-Potrafi zastosować zasady 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) w codziennym życiu kuchennym. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i Realizuje Zakupy Spożywcze Zero Waste | Kryteria weryfikacji - potrafił planować posiłki i zakupy zgodnie z zasadami zero waste oraz wybierać produkty z minimalnym opakowaniem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykorzystuje techniki skutecznego przechowywania żywności oraz przygotowania posiłków w stylu Zero Waste | Kryteria weryfikacji - stosuje techniki przedłużania świeżości produktów oraz potrafi wykorzystać ekologiczne pojemniki i opakowania-potrafi gotować i przygotowywać posiłki minimalizując marnowanie żywności, wykorzystując całe produkty. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje efektywny Recykling i Zarządzanie Odpadami | Kryteria weryfikacji - stosuje zasady skutecznego recyklingu- zarządza odpadami w domu, minimalizując odpady niepodlegające recyklingowi. - kompostuje odpady organiczne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
BLOK l
1. Wprowadzenie do tematyki szkolenia
2. Cele i struktura szkolenia
3. Historia i znaczenie ruchu zero waste
4. Korzyści ekologiczne i ekonomiczne z życia bez odpadów
5. Jak przeprowadzić audyt odpadów w swoim domu
6. Identyfikacja głównych źródeł odpadów
7. 5R: Refuse (odmawiaj), Reduce (ograniczaj), Reuse (używaj ponownie), Recycle (recyklinguj), Rot (kompostuj)
8. Jak stosować te zasady w praktyce - ćwiczenia
BLOK ll
1. Planowanie posiłków
2. Listy zakupów zero waste
3. Zakupy luzem i wybór produktów z minimalnym opakowaniem
4. Techniki przedłużania świeżości produktów - przechowywanie żywności
5. Techniki przedłużania świeżości produktów
6. Wykorzystanie ekologicznych pojemników i opakowań
7. Organizacja spiżarni w stylu zero waste
BLOK IIl
-
Kompostowanie w domu - rodzaje kompostowania (kompostowanie w domu, kompostowanie na balkonie, kompostowanie ogrodowe)
-
Jak rozpocząć kompostowanie: co kompostować, a czego unikać
-
Kompostowanie - praktyczne wskazówki i problemy do rozwiązania
-
Zasady skutecznego recyklingu oraz minimalizacja odpadów niepodlegających recyklingowi
-
Omówienie najważniejszych wniosków
-
Sesja pytań i odpowiedzi
________________________________________________________________________________________________________
BLOK IV
1. Techniki Kuchni Zero Waste
2. Wykorzystanie całych produktów: od korzenia po liście
3. Podsumowanie szkolenia
__________________________________________________________________________________________________________________
BLOK V
1. Sprawdzenie nabytej wiedzy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 34 1. Wprowadzenie do tematyki szkolenia | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 07:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 34 2. Cele i struktura szkolenia | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:45 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 34 3. Historia i znaczenie ruchu zero waste | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 34 4. Korzyści ekologiczne i ekonomiczne z życia bez odpadów | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 34 5. Jak przeprowadzić audyt odpadów w swoim domu | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 34 6. Identyfikacja głównych źródeł odpadów | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 34 7. 5R: Refuse (odmawiaj), Reduce (ograniczaj), Reuse (używaj ponownie), Recycle (recyklinguj), Rot (kompostuj) | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 34 8. Jak stosować te zasady w praktyce - ćwiczenia | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 03-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 34 1. Planowanie posiłków | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 34 2. Listy zakupów zero waste | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 34 3. Zakupy luzem i wybór produktów z minimalnym opakowaniem | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 34 4. Techniki przedłużania świeżości produktów - przechowywanie żywności | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 34 5. Techniki przedłużania świeżości produktów | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 34 6. Wykorzystanie ekologicznych pojemników i opakowań | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 34 7. Organizacja spiżarni w stylu zero waste | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 04-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 34 1. Kompostowanie w domu - rodzaje kompostowania (kompostowanie w domu, kompostowanie na balkonie, kompostowanie ogrodowe) | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 34 2. Jak rozpocząć kompostowanie: co kompostować, a czego unikać | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 34 3. Kompostowanie - praktyczne wskazówki i problemy do rozwiązania | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 34 4. Zasady skutecznego recyklingu oraz minimalizacja odpadów niepodlegających recyklingowi | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 34 5. Omówienie najważniejszych wniosków | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 34 6. Sesja pytań i odpowiedzi | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 10-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 34 1. Techniki Kuchni Zero Waste | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 34 2. Wykorzystanie całych produktów: od korzenia po liście | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 34 2. Wykorzystanie całych produktów: od korzenia po liście c.d. | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 34 3. Podsumowanie szkolenia | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 34 Przerwa | Prowadzący Paweł Sobczak | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 34 1. Sprawdzenie nabytej wiedzy | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto176,74 PLN
- Koszt osobogodziny netto176,74 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Sobczak
Od 2024r - posiada tytuł Mistrza w zawodzie kucharz.
Charakteryzuje go wszechstronność, kreatywność i otwarty umysł tak ważny przy kreowaniu potraw. Swą pasję do gotowania szczególnie realizuje w zakresie dań i potraw kuchni bankietowej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują karty pracy i check-listy, przykładowe menu na tydzień - uwzględniające zasady zero waste.
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w godzinach dydaktycznych.
Przerwy nie wliczają się w czas szkolenia.
ZAPIS NA USŁUGĘ PO WCZEŚNIEJSZEJ KONSULTACJI Z FIRMĄ SZKOLENIOWĄ