Kuchnia staropolska z nutą nowoczesności - szkolenie
Możliwość dofinansowania
Kuchnia staropolska z nutą nowoczesności - szkolenie
Numer usługi 2024/06/19/143893/2188864
5 200,00 PLN
brutto
5 200,00 PLNnetto
162,50 PLNbrutto/h
162,50 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Przedmiotowa usługa szkoleniowa skierowana jest dla osób dorosłych pracujących, nie pracujących, uczących się które chcą podnieść swoje kompetencje, umiejętności lub kwalifikacje. Uczestnik nie musi posiadać wiedzy w zakresie niniejszego szkolenia.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji03-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Kuchnia staropolska z nutą nowoczesności - szkolenie" prowadzi do samodzielnego opanowania sztuki kuchni staropolskiej i umiejętności kulinarnych, obejmujących przygotowywanie potraw mięsnych i deserów. Uczestnicy zdobędą praktyczne doświadczenie w innowacyjnych technikach gotowania, prezentacji dań oraz łączenia smaków, poznając jednocześnie nowoczesne umiejętności pieczenia oraz wiedzę na temat zdrowych technik kulinarnych, rozwijać pasje i promować zdrowy styl życia.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Tworzy dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. | Kryteria weryfikacji określa cechy nowoczesnej kuchni polskiej | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji wykorzystuje tradycyjne receptury w nowoczesny sposób | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji łączy smaki i tekstury w kreatywny sposób | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji dobiera aromaty i przyprawy do potraw | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji układa dania na talerzu w sposób estetyczny | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Wykorzystuje wiedzę o kuchni staropolskiej we współczesnej kuchni. | Kryteria weryfikacji modyfikuje tradycyjne receptury do współczesnych gustów i potrzeb | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji wykorzystuje produkty lokalne i sezonowe w kuchni staropolskiej | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji tworzy autorskie potrawy inspirowane kuchnią staropolską | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Używa tradycyjne receptury kuchni staropolskiej. | Kryteria weryfikacji przygotowuje wybrane potrawy kuchni staropolskiej zgodnie z tradycyjnymi recepturami | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji dobiera odpowiednie techniki kulinarne do poszczególnych potraw | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje nowoczesne wersje ciast i deserów. | Kryteria weryfikacji wymienia nowoczesne techniki pieczenia, takie jak pieczenie na zakwasie i pieczenie bezglutenowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji tworzy zdrową potrawę z wykorzystaniem pełnowartościowych składników | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Tworzy własne receptury i modyfikowania istniejących przepisów zgodnie z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. | Kryteria weryfikacji wykorzystuje podstawowe zasady kulinarne i potrafi je zastosować w tworzeniu własnych receptur | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji modyfikuje istniejący przepis, aby dostosować go do swoich upodobań lub potrzeb żywieniowych | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Wykorzystuje kreatywność i innowacyjność. | Kryteria weryfikacji definiuje rodzaje składników i potrafi je wykorzystać w kreatywny sposób | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji modyfikuje istniejące przepisy zgodnie z własnymi upodobaniami | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak, dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się.
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak, dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji.
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak, dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji
Program
Program
- Wprowadzenie do kuchni staropolskiej: historia, znaczenie i charakterystyczne cechy.
- Omówienie tradycyjnych składników i technik kulinarnych używanych w kuchni staropolskiej.
- Warsztaty praktyczne: Przygotowanie podstawowych potraw z kuchni staropolskiej.
- Degustacja przygotowanych potraw i omówienie smaków, tekstur i technik przygotowania.
- Tworzenie nowoczesnych interpretacji potraw kuchni staropolskiej, eksperymentowanie z nowymi składnikami i technikami.
- Doskonalenie umiejętności wykorzystywania tradycyjnych receptur kuchni staropolskiej we współczesnych kulinariach.
- Techniki prezentacji dań: jak łączyć tradycję z nowoczesnością, aranżacja talerza i wykorzystanie dodatków.
- Nowoczesne składniki i ich właściwości - omówienie i demonstracja.
- Warsztaty praktyczne: Pieczenie zaplanowanych ciast.
- Nowoczesne przepisy na ciasta.
- Techniki dekoracyjne w pieczeniu ciast.
- Pieczenie nowoczesnych deserów.
- Zdrowe wypieki, chleby i fit desery.
- Wprowadzenie do fit pieczenia i zdrowych alternatyw.
- Pieczenie chleba bezglutenowego - warsztaty praktyczne.
- Różne rodzaje bułek i ich techniki pieczenia - warsztaty praktyczne.
- Pieczenie zdrowych deserów: Fit brownie i ciasteczka owsiane - warsztaty praktyczne.
- Nowoczesne techniki pieczenia: Sous-vide i pieczenie w niskiej temperaturze.
- Otwarta sesja pieczenia: Wykorzystanie zdobytych umiejętności.
Szkolenie trwa 32 godziny dydaktyczne po 45 minut (4 dni). Maksymalna ilość osób w grupie wynosi 20. Realizacja zadań i
ćwiczeń będzie przeprowadzona w taki sposób, aby stopniowo narastał ich stopień trudności, ale ich realizacja była w zasięgu możliwości uczestników. Szkolenie przewiduje pracę całej grupy, jak również w podziale na grupy.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 13
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Wprowadzenie do kuchni staropolskiej: historia, znaczenie i charakterystyczne cechy. | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 04-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Omówienie tradycyjnych składników i technik kulinarnych używanych w kuchni staropolskiej. | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 04-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Warsztaty praktyczne: Przygotowanie podstawowych potraw z kuchni staropolskiej. Degustacja przygotowanych potraw i omówienie smaków, tekstur i technik przygotowania | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 04-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Tworzenie nowoczesnych interpretacji potraw kuchni staropolskiej, eksperymentowanie z nowymi składnikami i technikami. | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Doskonalenie umiejętności wykorzystywania tradycyjnych receptur kuchni staropolskiej we współczesnych kulinariach. | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Techniki prezentacji dań: jak łączyć tradycję z nowoczesnością, aranżacja talerza i wykorzystanie dodatków. | Prowadzący Bartłomiej Klag | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Nowoczesne składniki i ich właściwości - omówienie i demonstracja. | Prowadzący Mateusz Osuch | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Warsztaty praktyczne: Pieczenie zaplanowanych ciast. | Prowadzący Mateusz Osuch | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Nowoczesne przepisy na ciasta. Techniki dekoracyjne w pieczeniu ciast. Pieczenie nowoczesnych deserów. | Prowadzący Mateusz Osuch | Data realizacji zajęć 11-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Zdrowe wypieki, chleby i fit desery. Wprowadzenie do fit pieczenia i zdrowych alternatyw. | Prowadzący Mateusz Osuch | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Pieczenie chleba bezglutenowego - warsztaty praktyczne. Różne rodzaje bułek i ich techniki pieczenia - warsztaty praktyczne. | Prowadzący Mateusz Osuch | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Nowoczesne techniki pieczenia: Sous-vide i pieczenie w niskiej temperaturze. Wykorzystanie zdobytych umiejętności. | Prowadzący Mateusz Osuch | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Walidacja usługi | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto162,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto162,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 2
1 z 2
Bartłomiej Klag
Doświadczony szef kuchni i właściciel renomowanej Karczmy u Klagów, dysponujący 21-letnim doświadczeniem w gastronomii. Na co dzień specjalizuje się w serwowaniu potraw z kuchni regionalnej i polskiej, wzbogacając je o elementy nowoczesności. Absolwent szkoły gastronomicznej w Nowym Sączu, odbył liczne kursy, m.in. sushi master, kurs szefa kuchni, menadżera gastronomii oraz kurs cukierniczy ze specjalizacją w bezach i nowoczesnej kuchni polskiej. Dwukrotnie uhonorowany tytułem Kucharza Roku w 2018 roku, zarówno na poziomie powiatowym, jak i wojewódzkim w Małopolsce, a także w 2019 roku zdobył tytuł Kucharza Roku na poziomie powiatowym oraz zajął drugie miejsce w województwie małopolskim. Jego nieustanne dążenie do doskonałości i pasja do kulinariów sprawiają, że jest niezwykle szanowanym ekspertem w branży gastronomicznej. Email: bartlomiejklag@icloud.com.
2 z 2
Mateusz Osuch
Kucharz z 17-letnim doświadczeniem, dla którego gotowanie jest największą pasją. Prowadząc catering dietetyczny "Doprawione" w Krakowie, nauczył się tworzyć pyszne i zdrowe posiłki, które zachwycają klientów. Obecnie dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami, organizując szkolenia kulinarne. Pomaga rozwiązywać różnorodne problemy – od podstaw gotowania, przez optymalizację czasu pracy i efektywne wykorzystanie produktów, po tworzenie nowych odsłon dań oraz pieczenie ciast i produkcję słodkich monoporcji. Jego szkolenia to coś więcej niż tylko gotowanie – to inspiracja, nowe techniki i kreatywne połączenia smaków, które zaskoczą każdego. Ciągle się szkoli i poznaje nowości w branży kucharskiej. Jest cenionym trenerem w zakresie pieczenia i gotowania. Email: mateuszosuch9@gmail.com.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Przepisy, produkty, warzywa, przyprawy.
Informacje dodatkowe
- Po szkoleniu uczestnik otrzyma zaświadczenie.
- Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej oraz zaliczenie zajęć.
- 1 godzina rozliczeniowa = 45 minut.
- Szkolenie trwa 32 godziny.
- W trakcie każdego dnia szkoleniowego trwającego więcej niż 4 godziny, uczestnicy mają prawo do co najmniej 1 przerwy, trwającej conajmniej 15 minut.
- Zapisując się na usługę wyrażasz zgodę na rejestrowanie/nagrywanie swojego wizerunku na potrzeby monitoringu, kontroli oraz w celu utrwalenia efektów uczenia się.
- Cena usługi rozwojowej nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności koszty środków trwałych przekazywanych przedsiębiorcom lub ich pracownikom, koszty dojazdu i zakwaterowania.
- Karta niniejszej usługi rozwojowej została przygotowana zgodnie z obowiązującym Regulaminem Bazy Usług Rozwojowych, w tym m in. w zakresie powierzania usług.
Adres
Adres
Lutowiska 74a
38-713 Lutowiska
woj. podkarpackie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
Kontakt
Kontakt
Zdzisław Celusta
E-mail
zdzislaw.celusta@eventun.pl
Telefon
(+48) 608 427 360