Kurs kelnersko-barmański
Kurs kelnersko-barmański
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy restauracji i hotelu, właściciele firm
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników4
- Data zakończenia rekrutacji11-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi36
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem naszego szkolenia jest wprowadzenie i ugruntowanie światowych standardów związanych z Obsługą Gości w restauracji, oraz wzrost obrotów przedsiębiorstwa- restauracji. Podczas szkolenia, uczestnicy nauczą się prawidłowej i profesjonalnej obsługi Gości w restauracji, zaczynając od podstaw savoir vivre w dniu codziennym i w restauracji, aż po część zaawansowaną, czyli poznanie psychologii: potrzeby Gości, typy Gości w restauracji, budowanie relacji z Gośćmi dorosłymi i najmłodszymi.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje techniki sugestywnej sprzedaży | Kryteria weryfikacji Potrafi wykorzystać metody sugestywnej sprzedaży w rozmowie z Gościem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Zna mocne strony karty menu i restauracji w której pracuje | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Buduje relacje z Gośćmi i współpracownikami | Kryteria weryfikacji Komunikaty do Gości i współpracowników są jasne i czytelne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Potrafi zrobić dobre wrażenie na Gościu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Zna zasady pracy na stanowisku kelnerskim | Kryteria weryfikacji Potrafi wymienić cechy wyglądu i ubioru kelnera | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Potrafi wymienić wyposażenie kelnera | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Zna zasady obsługi kelnerskiej | Kryteria weryfikacji Potrafi obsłużyć Gościa zgodnie z obowiązującymi standardami (prawa/lewa strona) serwis dań i napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Samodzielnie prowadzi serwis wina przy Gościu | Kryteria weryfikacji Potrafi przeprowadzić serwis wina zgodnie z obowiązującymi standardami | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje nowe propozycje drinków | Kryteria weryfikacji samodzielnie na podstawie receptur przygotowuje podstawowe wersje nowych drinków w restauracji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Dekoruje w ciekawy sposób przygotowywane drinki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
ETAP I- 12 godzin dydaktycznych
Organizacja restauracji:
- Od czego zależy sukces restauracji
- Początek dnia w restauracji
Organizacja pracy na stanowisku Kelner:
- Wygląd zewnętrzny kelnera
- Cechy profesjonalnego kelnera
- Zakazy dla kelnera
- Wyposażenie kelnera
Przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi Gości:
- Rozkładanie obrusu +ćwiczenia praktyczne
- Serwety płócienne, flizelinowe i papierowe +ćwiczenia praktyczne
- Zastawa stołowa, sztućce
ETAP II- 12 godzin dydaktycznych
Zasady obsługi
- Zasada noszenia zastawy (taca i talerze) +ćwiczenia praktyczne
- Prawidłowe nakrycie stołu +ćwiczenia praktyczne
- Znaczenie ułożenia sztućców
- Kierunek obsługi kelnerskiej +ćwiczenia praktyczne
- Protokół dyplomatyczny
- Kolejność obsługi Gości
- Rodzaje serwisów
- System notowań
ETAP III- 12 godzin dydaktycznych
Podstawy miksologii:
1. Charakterystyka napojów alkoholowych
- napoje bezalkoholowe, piwo, cydry, wina, wódki whisky/ey
2. Miksologia
- podstawy miksologii
- klasyfikacja napojów mieszanych
- ingrediencje
3. Charakterystyka napojów mieszanych
4. Ćwiczenia
- przygotowanie szkła
- garnirowanie drinków
- krustowanie szkła
- stosowanie miar,
- kolejność czynności
- zastosowanie receptur
- metody miksowania (szklanica barmańska, shaker, blender, )
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Organizacja pracy kelnera i przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi Gości | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 12-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Organizacja pracy kelnera i przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi Gości | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 12-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Zasady obsługi | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 13-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Zasady obsługi | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 13-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Podstawy miksologii: | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 14-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 07:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Podstawy miksologii: | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 14-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 04:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto138,89 PLN
- Koszt osobogodziny netto138,89 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jan Jakimowicz
Hotelach, Restauracjach
Kilkuletnie doświadczenie na stanowisku "Kierownik Gastronomii" w hotelach 4 gwiazdkowych. Od trzech lat właściciel i Trener Firmy Szkoleniowej.
Uczestnik Kursów Krakowskiej Szkoły Restauratorów. Ukończone kursy Sommelierski, Mistrza Kelnerstwa, Menagera Restauracji
Prowadzący warsztaty kelnerskie w Szkołach, Hotelach, Restauracjach.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników szkolenia
Informacje dodatkowe
Uczestnicy otrzymają certyfikaty za udział w minimum 80% części szkolenia
Metody pracy: Szkolenie prowadzone w forimie praktycznej z elementami teorii. 50% Praktyka / 50 % Teoria
Metody ewaluacji:Dyskusja i ankieta podsumowująca szkolenie
Wsparcie po szkoleniu: Właściciele i uczestnicy mają wsparcie Trenera do 3 miesięcy po zakończonym
szkoleniu
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe
W harmonogramie uwzględniono przerwy.
1 godzina= Godzina dydaktyczna
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi