Szkolenie cukiernicze: wegańskie monoporcje, ciasta i desery
Szkolenie cukiernicze: wegańskie monoporcje, ciasta i desery
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych deserów w formie monoporcji.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji27-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do wykonywania samodzielnie nowoczesnych sztukowych ciastek- monoporcji w wersji wegańskiej, ich składania, dekorowania i odpowiedniej ekspozycji w witrynie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne rodzaje monoporcji | Kryteria weryfikacji charakteryzuje etapy tworzenia monoporcji w odniesieniu do konkretnego rodzaju | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje i tworzy monoporcje wegańskie | Kryteria weryfikacji dobiera składniki i metody wytwarzania poszczególnych monoporcji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Zasady pracy z wegańskimi zamiennikami produktów odzwierzęcych wykorzystywanych w cukiernictwie.
- Omówienie mąk bezglutenowych używanych do wypieku bezglutenowych, wegańskich biszkoptów oraz ciasta kruchego.
- Wypiek wegańskiego biszkoptu na bazie puree owocowego oraz cista kruchego.
- Wykonanie wegańskiego ciasta brownie z wykorzystaniem ciecierzycy.
- Wykonanie wegańskich musów oraz kremów ( namelaka, chuntilly, frangipane, ganache).
- Wykorzystanie naturalnych aromatów, przypraw oraz świeżych ziół do wzbogacenia smaków musów oraz kremów.
- Zasady pracy z agar agar, pektyną NH przy stabilizacji musów oraz aquafabą i białkiem ziemniaczanym.
- Przygotowanie wegańskiej, białej czekolady na bazie mleka ryżowego.
- Wykonanie wegańskiej bezy z aguafaby z dodatkiem kamienia winnego oraz bezy z białka ziemniaczanego z dodatkiem ksantany.
- Sporządzenie wegańskiego ”białego sera” z orzechów nerkowca.
- Wykorzystanie „resztek” żywności do przygotowania deserów w myśl zasady „zero waste”.
- Składanie monoporcji oraz ciast musowych.
- Wyłożenie ciasta kruchego pod wypiek
- Wykonanie dekoracji z zatemperowanej czekolady, wegańskiej polewy nappage oraz mirror glaze.
- Walidacja
- Zakończenie
Szkolenie odbywa się w trybie godzin zegarowych od 8:00 do 16:00.
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników maksymalnie 15 min.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych monoporcji wegańskich. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Smaki wykonywanych monoporcji:
- Nowojorski sernik – PIECZONY – wiśnia/ kokos
- Makaroniki – brzoskwinia/ tonka
- Tort musowy – czarny sezam/pistacja/malina
- Tartaletka – orzech laskowy/jeżyna
- Monoporcja – wanilia/limonka/truskawka
- Deser słoiczkowy – wegańskie tiramisu
Część praktyczna prowadzona jest w małych grupach, maxymalnie 3 osobowych.
Warunkiem nabycia kwalifikacji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (100 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z monoporcjami (odpowiednio niska temperatura, odpowiednie blaty robocze, piec konwekcyjno-parowy oraz zamrażarka szokowa).
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji monoporcji.
Ostatecznym potwierdzeniem jego kompetencji i nabytych umiejętności jest końcowa prezentacja własnoręcznie wykonanych produktów: wszystkich monoporcji oraz ich dekoracji.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt -monoporcje do oferty swojej firmy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Wprowadzenie: omówienie zasad BHP , urządzeń oraz surowców potrzebnych do wegańskiej produkcji cukierniczej; | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Przygotowanie ciast wegańskich | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Omówienie mąk bezglutenowych | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Wykonanie musów, kremów, żelek | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Zapoznanie z surowcami wegańskimi i zamiennikami stosowanymi w cukiernictwie wegańskim; | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 28-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Składanie wegańskich monoporcji, ciast, deserów | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Wykonanie oraz wypiek bezy wegańskiej | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Kremy i masy serowe do serników wegańskich | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Omówienie barwników w cukiernictwie wegańskim; zasady pracy z agar-agar, pektyną NH, aquafabą | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Zasady temperowania czekolady | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Temperowanie czekolady wegańskiej i wykonanie dekoracji czekoladowych | Prowadzący Anna Ligęza | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Zakończenie, Dekorowanie wszystkich przygotowanych wypieków i ich prezentacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 700,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 700,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto106,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto106,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Anna Ligęza
Doświadczenie gastronomiczne zdobywała kończąc Liceum Zawodowe z uzyskanym tytułem kucharza zawodowego. Pracowała również w restauracjach w Polsce i za granicą.
Ze Szkołą Artystyczną związana już od kilku lat, aktywnie uczestniczyła w dziesiątkach kursów i szkoleń w Szkole i w innych placówkach szkolących.
Od kilku lat zadeklarowana wegetarianka, skąd wzięło się zapewne zainteresowanie cukiernictwem wegańskim, bezglutenowym i zdrowym
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi