Szkolenie piekarnicze -"PIECZYWO" z Mistrzem Wiesławem Kucia
Szkolenie piekarnicze -"PIECZYWO" z Mistrzem Wiesławem Kucia
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie.
Zapraszamy początkujących piekarzy, pasjonatów piekarnictwa oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę oraz nabyć umiejętności pod okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji25-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie pozwala na samodzielne przygotowanie różnego rodzaju pieczywa, dobiera surowce i parametry do produkcji w swoim zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne rodzaje pieczywa. | Kryteria weryfikacji omawia i stosuje tradycyjne receptury | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje i wypieka wyroby piekarnicze | Kryteria weryfikacji przygotowuje dodatki do wypieków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji dobiera zakres temperatury do rodzaju wypieku | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na szkoleniu uczestnicy poznają techniki wytwarzania i wypieką:
- croissant klasyczny
- bajgle
- obwarzanki
- chleb razowy
- pain de campagne
- bagietki pszenne na zaczynie poolish
- ciabatta
- bułki wieloziarniste
- chleb z Vermont
Podczas warsztatów, kursanci będą mogli zapoznać się z różnymi technologiami produkcji ciast pszennych, żytnich oraz mieszanych.
Poznacie również technologię produkcji półproduktów takich jak biga, poolish, kwas żytni oraz kwas pszenny. Omówiony zostanie także harmonogram i zasady ich prowadzenia.
Ponad to, dogłębnie omówimy technologię wytwarzania oraz konserwowania, czy też przedłużania żywotności wyżej wymienionych zaczynów drożdżowych oraz kwasów.
Przejdziemy przez naukę obliczania temperatury dolewki wody do ciasta, tak aby uzyskać odpowiednią temperaturę ciasta, która wpływa na jakość wyrobu gotowego.
Na warsztatach w akademii poznasz tajniki fermentacji ciasta oraz jego kształtowanie z naciskiem na rzemieślnicze oraz ekonomiczne podejście do produkcji. Dowiesz się jak uzyskać dużą porowatość oraz cienką skórkę w produktach gotowych
Ponad to zapoznamy was z technologią fermentacji chłodnych (kontrolowanych) oraz przygotowaniem do wypieków oraz technologią wypieku. Jak temperatura oraz wilgotność wpływa na gotowy wyrób.
Każdy uczetsnik bedzie mial samodzielne stanowisko to praktycznych ćwiczeń.
Usługa realizowana w formule godzin zegarowych 60 min.,
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 17 Powitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, przepisami RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 17 Omówienie receptur i planu szkolenia | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 17 Przygotowanie i naważenie wszystkich składników zgodnie z recepturami | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 17 Omówienie technologi produkcji półproduktów takich jak biga, poolish, kwas żytni oraz kwas pszenny. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 17 Przygotowanie ciast na wypieki | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 17 Przygotowanie pozostałych rodzajów ciast | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 17 Formowanie wyrobów | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 17 Technologia wytwarzania oraz konserwowania, czy też przedłużania żywotności zaczynów drożdżowych oraz kwasów | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 17 Wypiek wyrobów | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 17 Przywitanie uczestników i podsumowanie dnia poprzedniego | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 17 Nauka obliczania temperatury dolewki wody do ciasta, tak aby uzyskać odpowiednią temperaturę ciasta, która wpływa na jakość wyrobu gotowego. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 17 Formowanie kolejnych wyrobów bułek, ciabat, obwarzanków i bajgli | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 17 Warzenie bajgli | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 17 Wypiekanie ostatnich produktów | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 17 Zapoznanie z technologią fermentacji chłodnych (kontrolowanych). Jak temperatura oraz wilgotność wpływa na gotowy wyrób. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 17 walidacja | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 17 Zakończenie | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 27-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto112,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto112,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
cukiernictwo - praliny, desery, monoporcje, torty, styl angielski
Od 2008 r. technolog i przedstawiciel firmy Modecor (dekoracje cukiernicze)
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej