Kurs Kucharz Małej Gastronomii z elementami zielarstwa
Kurs Kucharz Małej Gastronomii z elementami zielarstwa
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Ten kurs jest idealny dla osób, które:
- Chcą rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem i poznać podstawowe techniki kulinarne.
- Nie mają dużego doświadczenia w kuchni, ale chcą nauczyć się przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki.
- Chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat różnych gatunków warzyw, owoców i ziół.
- Pragną poznać zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
- Szukają inspiracji i nowych pomysłów na codzienne posiłki.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji30-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie podstawowych umiejętności kulinarnych.Poznanie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
Nauka przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków.
Poznanie różnych gatunków warzyw, owoców i ziół.
Zdobycie inspiracji i nowych pomysłów na codzienne posiłki.
Otrzymanie certyfikatu ukończenia kursu.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik zna i rozumie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.Uczestnik potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i urządzeniami kuchennymi. Uczestnik zna podstawowe techniki kulinarne. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w zajęciach teoretycznych.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Zaliczenie testu wiedzy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Uczestnik zna różne gatunki warzyw i owoców.Uczestnik zna i stosuje różne techniki obróbki wstępnej warzyw i owoców. Uczestnik potrafi przygotować potrawy z warzyw i owoców. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w zajęciach teoretycznych.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Samodzielne przygotowanie sałatki lub surówki. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Uczestnik zna różne ziół.Uczestnik zna i stosuje różne techniki obróbki ziół i ich zastosowanie. Uczestnik potrafi przygotować napary i herbatki. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w zajęciach teoretycznych.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Samodzielne przygotowanie herbatek, naparów z ziół. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Uczestnik zna różne rodzaje zup i ich charakterystykę.Uczestnik zna i stosuje różne techniki przygotowywania zup. Uczestnik potrafi przygotować wywary i bazy do zup. Uczestnik zna różne rodzaje sosów i ich charakterystykę. Uczestnik zna i stosuje różne techniki przygotowywania sosów. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w zajęciach teoretycznych.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Samodzielne przygotowanie zupy i sosu. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Uczestnik zna różne rodzaje ciast i deserów.Uczestnik zna i stosuje różne techniki przygotowywania ciast i deserów. Uczestnik potrafi piec ciasta i desery. Uczestnik zna i stosuje różne techniki dekorowania ciast i deserów. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w zajęciach teoretycznych.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Samodzielne przygotowanie ciasta lub deseru. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Uczestnik zna zasady kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.Uczestnik zna korzyści zdrowotne i ekologiczne diety wegetariańskiej i wegańskiej. Uczestnik potrafi planować posiłki w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Uczestnik potrafi samodzielnie przygotowywać pyszne i zdrowe potrawy bezmięsne. | Kryteria weryfikacji Aktywny udział w zajęciach teoretycznych.Poprawne wykonanie ćwiczeń praktycznych. Samodzielne przygotowanie dania wegetariańskiego lub wegańskiego. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęFundacja EDU ACTIVE
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoFundacja My Personality Skills
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Temat 1: Wprowadzenie do kuchni
Część teoretyczna:
- Poznanie kuchni i jej wyposażenia.
- Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
- Organizacja pracy w kuchni.
- Poznawanie podstawowych technik kulinarnych.
Część praktyczna:
- Zapoznanie się z wyposażeniem kuchni i narzędziami kulinarnymi.
- Ćwiczenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni.
- Przygotowanie prostego posiłku z wykorzystaniem poznanych technik kulinarnych.
Temat 2: Wprowadzenie do zielarstwa. Zbiór i suszenie ziół.
Część teoretyczna:
- historia zielarstwa
- znaczenie ziół w medycynie naturalne
- podstawowe zasady zielarstwa
- budowa i funkcje roślin leczniczych
- najlepsze terminy zbioru ziół
- metody zbioru, suszenie i przechowywanie ziół
- atlas ziół leczniczych
- właściwości różnych rodzajów herbatek ziołowych
Część praktyczna:
- nauka rozpoznawania ziół
- dawowanie ziół
- przygotowywanie naparów i herbatek
- inne zastosowanie ziół (np. okłady, kompresy kąpiele)
Temat 3: Obróbka warzyw i owoców
Część teoretyczna:
- Poznawanie różnych gatunków warzyw i owoców.
- Techniki obróbki wstępnej warzyw i owoców.
- Metody gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia warzyw i owoców.
- Przygotowywanie sałatek, surówek, dipów i sosów.
Część praktyczna:
- Ćwiczenia z rozpoznawania różnych gatunków warzyw i owoców.
- Nauka technik obróbki wstępnej warzyw i owoców.
- Przygotowanie potraw z warzyw i owoców z wykorzystaniem różnych metod gotowania.
- Degustacja przygotowanych potraw.
Temat 4: Zupy i sosy
Część teoretyczna:
- Rodzaje zup i ich charakterystyka.
- Techniki przygotowywania różnych rodzajów zup.
- Przygotowywanie wywarów i baz do zup.
- Zagęszczanie zup.
- Rodzaje sosów i ich charakterystyka.
- Techniki przygotowywania różnych rodzajów sosów.
Część praktyczna:
- Przygotowanie różnych rodzajów zup z wykorzystaniem różnych technik.
- Nauka zagęszczania zup.
- Przygotowanie różnych rodzajów sosów.
- Degustacja przygotowanych zup i sosów.
Temat 5: Ciasta i desery
Część teoretyczna:
- Rodzaje ciast i deserów.
- Techniki przygotowywania ciast i deserów.
- Pieczenie ciast i deserów.
- Dekorowanie ciast i deserów.
Część praktyczna:
- Przygotowanie różnych rodzajów ciast i deserów.
- Nauka technik dekorowania ciast i deserów.
- Degustacja przygotowanych ciast i deserów.
Temat 6: Kuchnia wegańska i wegetariańska
Część teoretyczna:
- Filozofia i zasady kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
- Korzyści zdrowotne i ekologiczne diety wegetariańskiej i wegańskiej.
- Piramida żywienia dla wegetarian i wegan.
- Planowanie posiłków w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Część praktyczna:
- Przygotowanie pysznych i zdrowych potraw wegetariańskich i wegańskich.
- Degustacja przygotowanych potraw.
Dodatkowe informacje:
- Szkolenie prowadzone jest w trybie godzin dydaktycznych (45 minut).
- Czas trwania szkolenia: 40 godzin dydaktycznych (plus dodatkowo przerwy).
- Szkolenie będzie prowadzone w grupach maksymalnie 12 osobowych.
- kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych
- Podczas szkolenia przeprowadzane będą regularne weryfikacje postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się poprzez ankiety i testy.
- Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych. EGZAMIN MY PERSONALITY SKILLS - składa się z części pisemnej, zawierającej 40 pytań zamkniętych z czterema wariantami odpowiedzi. Aby otrzymać wynik pozytywny należy odpowiedzieć poprawnie na 12 pytań, czyli uzyskać 30%. Egzamin jest oceniany przez podmiot prowadzący walidację .
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto140,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto140,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto180,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto180,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto180,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto180,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Książka kucharska "Kurs gotowania Marka Łebkowskiego" ,
Naczynia
Warunki uczestnictwa
Informujemy, że planowany kurs zostanie zorganizowany w momencie zebrania się odpowiedniej liczby uczestników.
Każdy z uczestników musi mieć ukończone 18 lat w chwili zapisania się na szkolenie.
Informacje dodatkowe
Terminy i godziny zajęć ustalone będą w porozumieniu z uczestnikami.
Szkolenie jest skoncentrowane na praktyce, dlatego uczestnicy będą mieli wiele okazji do ćwiczenia swoich umiejętności i zdobywania doświadczenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- Udogodnienia dla osób ze szczególnymi potrzebami