Profesjonalna obsługa bankietowa z elementami savoir-vivre – szkolenie
Profesjonalna obsługa bankietowa z elementami savoir-vivre – szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Turystyka i hotelarstwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dedykowane jest pracownikom obiektu Arkas, którzy w swojej codziennej pracy zajmują się obsługą bankietów oraz dla managerów/właścieli hoteli i restauracji. Grupa docelowa obejmuje przede wszystkim osoby pracujące na stanowiskach kelnerów, pracowników obsługi bankietów, managerów F&B, ale także pozostałych pracowników bezpośrednio zajmujących się obsługą bankietową Gości. Szkolenie jest kierowane zarówno do osób posiadających doświadczenie w branży HoReCa, jak również do osób nowozatrudnionych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji06-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnej profesjonalnej obsługi bankietowej w restauracji, przygotowania sali, budowania pozytywnych relacji z Gośćmi.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty uczenia się na poziomie wiedzy. Uczestnicy- definiują zasady profesjonalnej obsługi bankietowej, kelnerskiej i przygotowania sali restauracyjnej - definiują zasady savoir-vivre w restauracji i etykiety kelnerskiej, - rozróżniają rodzaje serwisów, - definiują fundamenty budowania relacji z Gośćmi. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej i wywiad z przełożonymi uczestników po ustalonym okresie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekt uczenia na poziomie umiejętności: Uczestnicy: obsłużą Gości restauracji wg najwyższych standardów kelnerskich, skutecznie zwiększą obroty restauracji w oparciu o profesjonalną obsługę, wprowadzają poznane zasady budowania relacji w kontaktach z Gośćmi, odbiorą skargi i zażalenia Gości oraz przeprowadzą proces reklamacji, umiejętnie zbudują dobre pierwsze wrażenie na zajmowanym stanowisku | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej i wywiad z przełożonymi uczestników po ustalonym okresie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekty uczenia na podstawie kompetencji społecznych: Uczestnicy: zbudują świadomość skutecznego prowadzenia rozmów i odpowiadania na skargi, zdobywają większą pewność siebie poprzez świadomość swoich zalet i zasad obsługi zyskują łatwość osiągania celów zawodowych i osobistych, zwiększą samodzielne działania na stanowisku, unikną kłopotliwych sytuacji, stworzą miłą atmosferę pracy. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej i wywiad z przełożonymi uczestników po ustalonym okresie | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie jest kierowane do osób posiadających doświadczenie w branży HoReCa, w wyjątkowych przypadkach mogą wziąć udział osoby nowo zatrudnione.
Dla zwiększenia skuteczności szkolenia warto, aby w szkoleniu wzięło udział co najmniej 3 pracowników, ale nie więcej niż 15 osób.
Usługa ma charakter zamknięty i jest dedykowana potrzebom hotelu Arkas. Osoby będą przeszkolone w ramach 1 grupy szkoleniowej w czasie jednodniowego szkolenia.
Dla realizacji szkolenia wymagana jest sala szkoleniowa lub pokój konferencyjny mieszczący do 15 osób wyposażony w: krzesła, stół/stoliki, tablicę flipchart, papier, mazaki, projektor multimedialny. Część warsztatowa będzie przeprowadzona w restauracji hotelowej.
Stanowiska komputerowe nie będą wymagane. Materiały szkoleniowe organizatora będą miały formę drukowaną lub elektroniczną i zostaną przesłane przed szkoleniem.
Usługa jest realizowana w godzinach zegarowych ( 60-minutowych).
Dzień 1
1. Od czego zależy sukces restauracji.
2. Cechy i wygląd profesjonalnego Kelnera, zakazy dla kelnera oraz etykieta kelnerska.
3. Zasady savoir-vivre w życiu codziennym i restauracji.
4. Kierunki poruszania się oraz czynności wykonywane przez Kelnera z prawej i z lewej strony Gościa
5. Zasady noszenia i podawania zastawy stołowej, napojów oraz dań.
6. Rodzaje serwisów w restauracji.
7. Budowanie relacji z Gośćmi i współpracownikami oraz komunikacja w restauracji.
8. Rozwiązywanie trudnych sytuacji w trakcie obsługi bankietowej:
- rozmowy z „wymagającymi” Gośćmi,
- wyznaczanie Gościom granic w dobrym tonie.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Od czego zależy sukces restauracji. | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Cechy i wygląd profesjonalnego Kelnera, zakazy dla kelnera oraz etykieta kelnerska | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Zasady savoir-vivre w życiu codziennym i restauracji. | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Kierunki poruszania się oraz czynności wykonywane przez Kelnera z prawej i z lewej strony Gościa | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Zasady noszenia i podawania zastawy stołowej, napojów oraz dań. | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Rodzaje serwisów w restauracji | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Budowanie relacji z Gośćmi i współpracownikami oraz komunikacja w restauracji. | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Rozwiązywanie trudnych sytuacji w trakcie obsługi bankietowej | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 08-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jan Jakimowicz
Jego dewiza zawodowa to „Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony”!!! , a Jego życiowym motto jest: „Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz” .
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe organizatora będą miały formę skryptów: drukowaną lub elektroniczną i zostaną przesłane przed szkoleniem.
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna zwolnienia z VAT: § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi