Savoir-Vivre w życiu codziennym oraz w sektorze HoReCa – szkolenie
Savoir-Vivre w życiu codziennym oraz w sektorze HoReCa – szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Turystyka i hotelarstwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dedykowane jest pracownikom obiektu Arkas, którzy w swojej codziennej pracy mają bezpośredni kontakt z Gośćmi. Grupa docelowa obejmuje przede wszystkim osoby pracujące na stanowiskach recepcjonistów oraz managerów. Szkolenie jest kierowane zarówno do osób posiadających doświadczenie w branży HoReCa, jak również do osób nowozatrudnionych
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji06-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnej profesjonalnej obsługi Gości hotelowych na najwyższym poziomie w oparciu o etykietę i etykę zawodową. Uczestnicy poszerzą swoje umiejętności interpersonalne pomocne w kontaktach służbowych. Uczestnik zdobędzie wiedzę jak zachować się podczas obsługi klientów – jakich zwrotów, gestów używać w kontaktach bezpośrednich , jak radzić sobie w trudnych sytuacjach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty uczenia się na poziomie wiedzy. Uczestnicy szkolenia:- definiują etykietę towarzyską i biznesową oraz wyznaczają różnice między nimi, - charakteryzują zasady precedencji, - charakteryzują fundamenty komunikowania się z Gośćmi obiektów hotelowych – zarówno podczas obsługi bezpośredniej, jak również w korespondencji mailowej, - charakteryzują zasady komunikowania się ze współpracownikami. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Zaraz po zakończeniu projektu poznane zasady obsługi Gości będą wprowadzone w specyfikę pracy. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej i wywiad z przełożonymi uczestników po ustalonym okresie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekt uczenia na poziomie umiejętności: Uczestnicy szkolenia:- obsługują Gości w oparciu o poznane zasady w kontaktach telefonicznych, bezpośrednich, korespondencji mailowej oraz spotkaniach bezpośrednich - stworzą atmosferę pełną zaufania podczas obsługi gości obiektów hotelowych/rekreacyjnych - umiejętnie dobiorą strój i wygląd odpowiedni do zajmowanego stanowiska pracy. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Zaraz po zakończeniu projektu poznane zasady obsługi Gości będą wprowadzone w specyfikę pracy. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej i wywiad z przełożonymi uczestników po ustalonym okresie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Na poziomie kompetencji społecznych: Uczestnicy:- zdobywają większą pewność siebie, - zwiększą samodzielne działania i świadomość skutecznego prowadzenia rozmów z Gośćmi w oparciu o pierwsze wrażenie, - unikną kłopotliwych sytuacji, stworzą miłą atmosferę pracy, - zwrócą uwagę na swój styl prezentowania się w sytuacjach służbowych. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Zaraz po zakończeniu projektu poznane zasady obsługi Gości będą wprowadzone w specyfikę pracy. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej i wywiad z przełożonymi uczestników po ustalonym okresie. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie jest kierowane zarówno do osób posiadających doświadczenie w branży HoReCa, jak również do osób nowozatrudnionych.
Dla zwiększenia skuteczności szkolenia warto, aby w szkoleniu wzięło udział co najmniej 3 pracowników, ale nie więcej niż 15 osób.
Usługa ma charakter zamknięty i jest dedykowana potrzebom hotelu Arkas. Osoby będą przeszkolone w ramach 1 grupy szkoleniowej w czasie jednodniowego szkolenia.
Dla realizacji szkolenia wymagana jest sala szkoleniowa lub pokój konferencyjny mieszczący do 18 osób wyposażony w: krzesła, stół/stoliki, tablicę flipchart, papier, mazaki, projektor multimedialny.
Stanowiska komputerowe nie będą wymagane. Materiały szkoleniowe organizatora będą miały formę drukowaną lub elektroniczną i zostaną przesłane przed szkoleniem.
Usługa jest realizowana w godzinach zegarowych ( 60-minutowych).
Dzień 1
1.Czym jest Savoir-Vivre oraz komunikacja i budowanie relacji w zespole w branży gościnności
2. Zasady precedencji - pierwszeństwa
3. Pierwsze-dobre wrażenie w 3 krokach
4. Profesjonalne odbieranie telefonu, powitanie oraz mailowy savoir-vivre
5. Przedstawianie siebie oraz innych osób
- Mowa ciała, intonacja
- Wręczanie wizytówki
6. Style wyglądu i dress code w branży HoReCa
7. Etykieta przy stole i "pałeczkowy" savoir-vivre
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Czym jest Savoir-Vivre oraz komunikacja i budowanie relacji w zespole w branży gościnność | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Zasady precedencji - pierwszeństwa | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Pierwsze-dobre wrażenie w 3 krokach | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Profesjonalne odbieranie telefonu, powitanie oraz mailowy savoir-vivre | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Przedstawianie siebie oraz innych osób | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Style wyglądu i dress code w branży HoReCa | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Etykieta przy stole i "pałeczkowy" savoir-vivre | Prowadzący Jan Jakimowicz | Data realizacji zajęć 07-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jan Jakimowicz
Jego dewiza zawodowa to „Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony”!!! , a Jego życiowym motto jest: „Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz” .
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe organizatora będą miały formę skryptów: drukowaną lub elektroniczną i zostaną przesłane przed szkoleniem.
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna zwolnienia z VAT: § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi