Przygotowanie i wypiekanie Pizzy wraz z egzaminem.
Przygotowanie i wypiekanie Pizzy wraz z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie z przygotowania i wypiekania pizzy jest kierowane dla osób, które chcą rozpocząć lub rozwijać karierę w branży gastronomicznej. Gotowanie to sztuka, która daje ogromną swobodę wyrażania kreatywności. Podczas szkolenia kucharskiego masz możliwość eksperymentowania z różnymi smakami, teksturami i technikami, aby stworzyć wyjątkowe potrawy. Oprócz umiejętności praktycznych, uzyskasz również wiedzę teoretyczną z zakresu gastronomii, która pozwoli prawidłowo zarządzać kuchnią. Szkolenie kulinarne to również świetna okazja do nawiązywania nowych przyjaźni i relacji.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji30-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” samodzielnie wykonuje zadania na wyznaczonym stanowisku w restauracji. W swojej pracy zajmuje się przygotowaniem składników oraz wypiekiem pizzy. Posługuje się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, technik wyrabiania i formowania ciasta, procesów dojrzewania ciasta, przygotowania sosu, procesu wypieku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Omawia zastosowanie mąki stosowanej przy produkcji pizzy | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi mąk importowanych przeznaczonych do wyrobu pizzy-omawia rodzaje i parametry mąk stosowanych do różnego typu pizzy -omawia wpływ zawartości białka, glutenu oraz stopnia wilgotności na jakość mąki -charakteryzuje wpływ glutenu na stopień ciągliwości i elastyczności różnego rodzaju ciast -wyjaśnia wpływ skrobi, maltozy i glukozy na proces wyrastania ciasta -określa warunki przechowywania i zabezpieczania mąki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Rozpoznaje rodzaje serów | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi serów importowanych stosowanych przy wyrobie pizzy-wymienia sery stosowane do produkcji pizzy -określa różnice pomiędzy gatunkami serów -określa warunki przechowywania i zabezpieczania serów -dobiera odpowiedni rodzaj sera do pozostałych składników pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia wykorzystanie drożdży podczas przygotowania ciasta | Kryteria weryfikacji -omawia rolę drożdży w procesie dojrzewania ciasta-wymienia cechy podstawowe drożdży suchych i świeżych -wskazuje różnice w przygotowaniu drożdży suchych i świeżych do produkcji ciasta -określa wpływ temperatury na drożdże i wyrastanie ciasta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje pomidorów | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje odmiany pomidorów, ich właściwości i wykorzystanie w produkcji pizzy-wymienia przetwory z pomidorów wykorzystywane w produkcji pizzy -omawia sposoby wykorzystania pomidorów przetworzonych i świeżych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie i wypiekanie pizzy
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł 1.
Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności
- Omawianie zastosowania mąki stosowanej przy produkcji pizzy
- Rozpoznawanie rodzajów sera
-Omawianie wykorzystania drożdży podczas przygotowania ciast
-Rozróżnianie rodzajów pomidorów
Moduł 2.
Organizowanie stanowiska pracy
-Obsługiwanie maszyn , urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji pizzy
-Przygotowywanie stanowiska pracy
Moduł 3.
Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy
-Przygotowywanie ciasta według tradycyjnej receptury
-Przygotowywanie składników i sosów bazowych
-Przygotowywanie i wypiekanie pizzy
Moduł 4.
Doskonalenie umiejętności zawodowych
- Omawianie wizerunku pizzermana w obiekcie gastronomicznym
- Dbanie o własny rozwój zawodowy
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 32 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (skrypt, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
Szkolenie dla osób, które ukończyły 18 lat, nie posiadające własnej działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe
Catering (przerwy kawowe i lunch) zapewnia wykonawca usługi.
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia