Kurs - Przygotowanie i wypiekanie Pizzy wraz z egzaminem
Kurs - Przygotowanie i wypiekanie Pizzy wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
-
Funkcje:
- Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości wypieki pizzy.
- Mogą to być kucharze, właściciele restauracji lub osoby związane z branżą spożywczą.
-
Doświadczenie:
- Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w wypiekaniu pizzy, ale podstawowe umiejętności kulinarne są mile widziane.
- Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
-
Zakres zadań:
- Przygotowywanie różnego rodzaju ciasta pizzowego, dodatków, zakwasów itp.
- Zdobienie i prezentacja pizzy.
- Organizacja pracy w kuchni.
-
Wiedza i umiejętności:
- Podstawowa wiedza z zakresu wypiekania pizzy (oceniana na podstawie pretestu).
- Umiejętność łączenia smaków i tekstur.
- Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych wyrobów pizzowych.
-
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji11-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym kursu „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” jest przygotowanie uczestnika samodzielnego wykonywania pracy na stanowisku Pizzermana. W swojej pracy zajmuje się przygotowaniem składników oraz wypiekiem pizzy. Posługuje się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, technik wyrabiania i formowania ciasta, procesów dojrzewania ciasta, przygotowania sosu, procesu wypieku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Omawia zastosowanie mąki stosowanej przy produkcji pizzy | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi mąk importowanych przeznaczonych do wyrobu pizzy-omawia rodzaje i parametry mąk stosowanych do różnego typu pizzy -omawia wpływ zawartości białka, glutenu oraz stopnia wilgotności na jakość mąki -charakteryzuje wpływ glutenu na stopień ciągliwości i elastyczności różnego rodzaju ciast -wyjaśnia wpływ skrobi, maltozy i glukozy na proces wyrastania ciasta -określa warunki przechowywania i zabezpieczania mąki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Rozpoznaje rodzaje serów | Kryteria weryfikacji -posługuje się nazwami własnymi serów importowanych stosowanych przy wyrobie pizzy-wymienia sery stosowane do produkcji pizzy -określa różnice pomiędzy gatunkami serów -określa warunki przechowywania i zabezpieczania serów -dobiera odpowiedni rodzaj sera do pozostałych składników pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Omawia wykorzystanie drożdży podczas przygotowania ciasta | Kryteria weryfikacji -omawia rolę drożdży w procesie dojrzewania ciasta-wymienia cechy podstawowe drożdży suchych i świeżych -wskazuje różnice w przygotowaniu drożdży suchych i świeżych do produkcji ciasta -określa wpływ temperatury na drożdże i wyrastanie ciasta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje pomidorów | Kryteria weryfikacji -charakteryzuje odmiany pomidorów, ich właściwości i wykorzystanie w produkcji pizzy-wymienia przetwory z pomidorów wykorzystywane w produkcji pizzy -omawia sposoby wykorzystania pomidorów przetworzonych i świeżych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie i wypiekanie pizzy
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł 1.
Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności
- Omawianie zastosowania mąki stosowanej przy produkcji pizzy
- Rozpoznawanie rodzajów sera
-Omawianie wykorzystania drożdży podczas przygotowania ciast
-Rozróżnianie rodzajów pomidorów
Moduł 2.
Organizowanie stanowiska pracy
-Obsługiwanie maszyn , urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji pizzy
-Przygotowywanie stanowiska pracy
Moduł 3.
Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy
-Przygotowywanie ciasta według tradycyjnej receptury
-Przygotowywanie składników i sosów bazowych
-Przygotowywanie i wypiekanie pizzy
Moduł 4.
Doskonalenie umiejętności zawodowych
- Omawianie wizerunku pizzermana w obiekcie gastronomicznym
- Dbanie o własny rozwój zawodowy
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 32 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 28 Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 28 Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 28 Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 28 Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 12-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 28 Organizowanie stanowiska pracy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 28 Organizowanie stanowiska pracy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 28 Organizowanie stanowiska pracy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 28 Organizowanie stanowiska pracy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 13-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 28 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 28 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 28 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 28 Przygotowywanie ciasta oraz wypiekanie pizzy | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 28 Doskonalenie umiejętności zawodowych | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 28 Doskonalenie umiejętności zawodowych | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 28 Powtórzenie wiadomości | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 28 Przerwa | Prowadzący Marcin Kozicki | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 28 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Marcin Kozicki
Influencer kulinarny, którego profil na Instagramie @co_dzis_zjemy śledzi ponad 68 tyś osób. Twórca i administrator grupy „Mistrzowie pizzy & pasty„
Na szkoleniach kładzie nacisk na praktykę, ale opowiada również o procesach zachodzących podczas powstawania idealnego ciasta na pizzę włoską. Swoje doświadczenie zdobywał u najlepszych pizzaiolo na świecie między innymi u samego mistrza Giuseppe Criminisi gdzie uzyskał tytuł PIZZAIOLO PROFESJONALISTY we Włoszech. Wielokrotny uczestnik mistrzostw świata w robieniu pizzy gdzie wraz ze swoją ekipa odnosi liczne sukcesy.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (skrypt/książkę kucharską, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik szkolenia musi mieć ukończone 18 lat oraz nie może posiadać własnej działalności gospodarczej.
Egzamin wymagany - każdy uczestnik po ukończeniu kursu musi przystąpić do egzaminu.
Warunkiem rozpoczęcia kursu jest zebranie minimalnej liczby uczestników.
Informacje dodatkowe
Kurs realizowany jest w godzinach dydaktycznych (1 godzina szkoleniowa = 1 godzina dydaktyczna - 45minut)
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia