Szkolenie "System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności oparty na normie FSSC 22000".
Szkolenie "System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności oparty na normie FSSC 22000".
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dla:
- Managerów ds. Jakości i Bezpieczeństwa Żywności - odpowiedzialnych za wdrażanie i utrzymanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Kierowników Produkcji - odpowiedzialnych za nadzorowanie procesów produkcyjnych zgodnie z wymaganiami normy FSSC 22000
- Pracowników Działów Technologii Żywności - zaangażowanych w projektowanie i doskonalenie procesów produkcyjnych w kontekście bezpieczeństwa żywności.
- Audytorów Wewnętrznych - przeprowadzających audyty wewnętrzne w celu zapewnienia zgodności z normą FSSC 22000.
- właścicieli i Kadry Zarządzającej Firm z Branży Spożywczej - chcących zrozumieć wymagania normy FSSC 22000 i jej wpływ na działalność firmy.
- Pracowników Działu Kontroli Jakości - odpowiedzialnych za weryfikację i monitorowanie zgodności procesów produkcyjnych z wymaganiami bezpieczeństwa żywności.
- Osób Odpowiedzialnych za Zgodność z Regulacjami Prawnymi - dbających o zgodność działań firmy z obowiązującymi przepisami i standardami bezpieczeństwa żywności.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji18-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym szkolenia jest zdobycie wiedzy na temat struktury i kluczowych wymagań normy FSSC 22000 oraz poznanie wszystkich elementów systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg FSSC 22000, w tym: ISO 22000, programów warunków wstępnych (PRP) oraz dodatkowych wymagań FSSC 22000.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik pozna zasady analizy ryzyka zagrożeń bezpieczeństwa żywności | Kryteria weryfikacji case study - piekarnia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik określa i tworzy standardy operacyjne HACCP, niezbędne do pracy własnej i innych | Kryteria weryfikacji praca samodzielna - tworzenie instrukcji higieny stanowiska | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się bierze odpowiedzialność za doskonalenie działań i procesówangażuje się w pracę zespołową | Kryteria weryfikacji praca w grupie- próbne audity wewnętrzne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Cel biznesowy
Zapoznanie się z wymaganiami zarządzania bezpieczeństwem żywności to dla organizacji zmniejszenie ryzyka i dzięki ustanawieniu i utrzymywaniu ponadstandardowych reżimów czystości pozwoli na zwiększenie ilości klientów o 20% w stosunku do roku poprzedniego.Zwiększenie Konkurencyjności:
Umożliwienie organizacji uzyskania certyfikatu FSSC 22000, co podnosi jej prestiż i wiarygodność na rynku.
Poprawa pozycji konkurencyjnej dzięki spełnieniu międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności.
Minimalizacja Ryzyka:
Redukcja ryzyka związanego z incydentami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności poprzez wdrożenie skutecznych procedur i działań zapobiegawczych.
Ograniczenie możliwości wystąpienia kosztownych wycofań produktów z rynku i utraty zaufania konsumentów.
Poprawa Efektywności Operacyjnej:
Zwiększenie efektywności procesów produkcyjnych poprzez lepsze zarządzanie zasobami i procesami.
Redukcja strat i marnotrawstwa dzięki skutecznemu zarządzaniu bezpieczeństwem żywności.
Spełnienie Wymagań Klientów i Regulacji Prawnych:
Zapewnienie zgodności z wymaganiami klientów oraz przepisami prawa dotyczącymi bezpieczeństwa żywności.
Zwiększenie satysfakcji klientów poprzez dostarczanie bezpiecznych i wysokiej jakości produktów.
Ochrona Marki i Reputacji:
Ochrona marki i reputacji firmy poprzez zapobieganie kryzysom związanym z bezpieczeństwem żywności.
Budowanie zaufania konsumentów i partnerów biznesowych dzięki transparentnym i skutecznym działaniom na rzecz bezpieczeństwa żywności.
Optymalizacja Kosztów:
Redukcja kosztów związanych z incydentami żywnościowymi, wycofywaniem produktów i roszczeniami prawnymi.
Efektywne zarządzanie zasobami i procesami, co prowadzi do obniżenia kosztów operacyjnych.
Promowanie Kultury Bezpieczeństwa Żywności:
Zwiększenie zaangażowania pracowników w kwestie bezpieczeństwa żywności poprzez szkolenia i rozwój kompetencji.
Tworzenie kultury organizacyjnej, w której bezpieczeństwo żywności jest priorytetem na wszystkich poziomach.
Usprawnienie Komunikacji Wewnętrznej i Zewnętrznej:
Poprawa komunikacji wewnętrznej w firmie poprzez lepsze zrozumienie i implementację procedur FSSC 22000. Zwiększenie przejrzystości i efektywności komunikacji z partnerami biznesowymi, klientami i regulatorami.
Efekt usługi
Wiedza:
- zna zasady analizy zagrożeń bezpieczeństwa żywności
- rozróżnia zagrożenia biologiczne, chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne
- rozumie drzewko deyzyjne HACCP
Sposób weryfikacji - Przeprowadzenie testów wiedzy przed i po szkoleniu w celu oceny przyrostu wiedzy uczestników
umiejętności:
- wyszukuje dedykowane dla żywnosci akty prawne
- potrafi weryfikowac system HACCP
- tworzy nadzorowane dokumenty systemu ISO 22000
Sposób weryfikacji - stworzenie Instrukcji higieny stanowiska
Postawy Społeczne:
- bierze odpowiedzialność za doskonalenie działań i procesów
- angażuje się w pracę zespołową
Sposób weryfikacji - udzial uczestnika w próbnych auditach wewnętrznych
Metoda potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi
Ocena uczestnika przez trenera
- obserwacja w warunkach rzeczywistych
- stworzenie Instrukcji higieny stanowiska
- udzial uczestnika w próbnych auditach wewnętrznych
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Cel główny usługi:
Zwiększenie kompetencji uczestników w zakresie wdrażania i zarządzania systemem bezpieczeństwa żywności zgodnym z normą FSSC 22000.
Dzień 1: Wprowadzenie do FSSC 22000 i przegląd wymagań
Zakres tematyczny:
- Wprowadzenie do systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Struktura i kluczowe elementy normy FSSC 22000
- Przegląd ISO 22000, PRP i dodatkowych wymagań FSSC 22000
-
Jednostki czasu:
- 8 godzin lekcyjnych (1 godzina lekcyjna = 45 minut)
- Przerwy: 2 x 15 minut,
-
Warunki organizacyjne:
- Grupy 5-osobowe
- Sala wykładowa z projektorem
- Materiały szkoleniowe i podręczniki
Dzień 2: Wdrożenie systemu FSSC 22000
Zakres tematyczny:
- Krok po kroku: Wdrażanie FSSC 22000 w organizacji
- Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka
- Opracowanie i wdrażanie programów warunków wstępnych (PRP)
-
Jednostki czasu:
- 8 godzin lekcyjnych
- Przerwy: 2 x 15 minut,
-
Warunki organizacyjne:
- Grupy 5-osobowe
- Sala warsztatowa z miejscami do pracy grupowej
- Flipcharty i materiały do ćwiczeń
Dzień 3: Zarządzanie dokumentacją i audyty wewnętrzne
Zakres tematyczny:
- Zarządzanie dokumentacją i zapisami
- Planowanie i przeprowadzanie audytów wewnętrznych
- Wykorzystanie narzędzi IT do zarządzania dokumentacją
-
Jednostki czasu:
- 8 godzin lekcyjnych
- Przerwy: 2 x 15 minut,
-
Warunki organizacyjne:
- Grupy 5-osobowe
- Sala komputerowa z samodzielnymi stanowiskami komputerowymi
- Oprogramowanie do zarządzania dokumentacją i audytami
Dzień 4: Analiza przypadków i ćwiczenia praktyczne
Zakres tematyczny:
- Analiza przypadków wdrożenia FSSC 22000
- Praktyczne ćwiczenia: Identyfikacja niezgodności i działania korygujące
- Prezentacja najlepszych praktyk
-
Jednostki czasu:
- 8 godzin lekcyjnych
- Przerwy: 2 x 15 minut,
-
Warunki organizacyjne:
- Grupy 5-osobowe
- Sala warsztatowa z miejscami do pracy grupowej
- Flipcharty i materiały do ćwiczeń
Dzień 5: Przygotowanie do audytu certyfikacyjnego
Zakres tematyczny:
- Przygotowanie do audytu certyfikacyjnego FSSC 22000
- Współpraca z jednostką certyfikującą
- Najczęstsze problemy i błędy podczas audytów
-
Jednostki czasu:
- 8 godzin lekcyjnych
- Przerwy: 2 x 15 minut,
-
Warunki organizacyjne:
- Grupy 5-osobowe
- Sala wykładowa z projektorem
- Materiały szkoleniowe i podręczniki
Dzień 6: Walidacja i doskonalenie systemu FSSC 22000
Zakres tematyczny:
- Walidacja działań i procesów w systemie FSSC 22000
- Kontrola i monitorowanie wskaźników KPI
- Ciągłe doskonalenie i utrzymanie systemu
-
Jednostki czasu:
- 8 godzin lekcyjnych
- Przerwy: 2 x 15 minut,
-
Warunki organizacyjne:
- Grupy 5-osobowe
- Sala warsztatowa z miejscami do pracy grupowej
- Materiały do analizy KPI i dokumentacji walidacyjnej
Walidacja efektów szkolenia:
- Testy wiedzy: Przed i po szkoleniu
- Ćwiczenia praktyczne i analizy przypadków: Ocena umiejętności na podstawie zadań wykonywanych podczas szkolenia
- Projekty wdrożeniowe: Indywidualne projekty oceniane przez trenera
- Audyty próbne: Symulacje audytów wewnętrznych oceniane przez instruktora
Podział funkcji osób zaangażowanych:
- Główny trener: Prowadzenie wykładów, ćwiczeń praktycznych, ocena projektów
- Osoba Walidująca: potwierdzenie, że szkolenie spełniło swoje cele i że uczestnicy zdobyli niezbędne umiejętności i wiedzę do skutecznego wdrożenia i zarządzania systemem FSSC 22000.
Warunki organizacyjne:
- Liczba grup: 5 grup po 5 osób
- Stanowiska komputerowe: 1 samodzielne stanowisko komputerowe na uczestnika (w dniu 3)
- Materiały szkoleniowe: Podręczniki, skrypty, materiały do ćwiczeń, dostęp do oprogramowania
- Przerwy: Przerwy są wliczone w harmonogram, dwie krótkie przerwy po 15 min.
-
Ten program zapewnia kompleksowe i praktyczne podejście do nauki FSSC 22000, dostosowane do potrzeb uczestników i spełniające założone cele edukacyjne i biznesowe.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 36 Wprowadzenie do FSSC 22000 i przegląd wymagań | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 36 Struktura i kluczowe elementy normy FSSC 22000 | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 36 Przegląd ISO 22000, PRP i dodatkowych wymagań FSSC 22000 | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 36 Ćwiczenia praktyczne. Praktyczne zastosowanie wiedzy z poprzednich sesji | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 19-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 36 Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka. • Metody identyfikacji zagrożeń | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 36 Ocena ryzyka i zarządzanie ryzykiem. • Metody oceny ryzyka | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 36 Analiza krytycznych punktów kontrolnych (CCP). Przykłady CCP | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 36 Ćwiczenia praktyczne. Praktyczne zastosowanie wiedzy. | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 26-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 36 Zarządzanie dokumentacją i audyty wewnętrzne | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 11-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 36 Wymagania dotyczące dokumentacji w FSSC 22000 | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 11-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 36 Audyty wewnętrzne: Planowanie i przeprowadzanie | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 11-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 11-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 36 Planowanie audytów wewnętrznych i Techniki audytu i raportowanie wyników | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 11-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 36 Analiza przypadków i ćwiczenia praktyczne | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 36 Wdrożenie FSSC 22000. Analiza krok po kroku. Dyskusja w grupach. | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 36 Identyfikacja zagrożeń. Praktyczne ćwiczenia. Prezentacja wyników | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 36 Ćwiczenia praktyczne z audytów wewnętrznych Symulacja audytu wewnętrznego Analiza wyników i raportowanie | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 36 Przygotowanie do audytu certyfikacyjnego. Wymagania audytów certyfikacyjnych. Planowanie audytu | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 36 Współpraca z jednostką certyfikującą. Dokumentacja audytowa. Proces certyfikacji | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 36 Walidacja działań i procesów. Metody walidacji w systemie FSSC 22000. | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 36 Food Defense i Food Fraud. | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 09-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 36 Ciągłe doskonalenie systemu FSSC 22000. | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 36 Monitorowanie wskaźników KPI | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 36 Narzędzia i techniki doskonalenia | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 36 przerwa | Prowadzący Ida Kamińska | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 36 Podsumowanie i sesja pytań i odpowiedzi. Walidacja szkolenia. Test wiedzy. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto8 640,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto8 640,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto180,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto180,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Ida Kamińska
Doświadczona konsultantka i trenerka. W ostatnich 2 latach poprowadziła 240 h szkoleń o podobnej tematyce. Wdrożyła Systemy BRC i IFS w kilkunastu firmach. - wdrażanie i prowadzenie dokumentacji systemów zarządzania ISO 9001, 14001, 22000 ,50001, BRC, IFS, HACCP, VDA, ZKP zakładowa kontrola produkcji
- uczestnictwo na auditach prowadzonych przez jednostki certyfikujące,
- prowadzenie auditów,
- pełnienie funkcji pełnomocnika,
- szkolenia pracowników dot. wymagań systemów, norm, auditorów wew.
- szkolenia z narzędzi jakościowych, FMEA, 8D, diagram Ishikawy, 5why, standaryzacja stanowisk pracy i innych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wersja elektroniczna materiałów szkoleniowych.
METODY STOSOWANE PODCZAS SZKOLENIA
Wykład z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
Analiza studium przypadku.
Dyskusja moderowana.
Praca indywidualna z omówieniem.
Autoanaliza.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem Uczestnictwa jest:
- zakwalifikowanie się do programu "Kierunek - Rozwój", przeznaczonego dla osób dorosłych, które z własnej inicjatywy chcą się szkolić, nabywać nowe kompetencje lub kwalifikacje oraz mieszkają, pracują lub uczą się na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.
- oraz podpisanie umowy z operatorem i otrzymanie nr ID wsparcia.
- Podpisanie Umowy szkoleniowej z CDJ Sp. z o.o.
- Zarezerwowanie bonów u Operatora
- Zapoznanie się z Instrukcją rozliczania Usług zrealizowanych za pośrednictwem bonów w projekcie Kierunek – Rozwój dla Uczestnika
Informacje dodatkowe
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach Projektu Kierunek – Rozwój
Po zakończeniu udziału w usłudze rozwojowej - szkoleniu uczestnik otrzyma zaświadczenie o jej ukończeniu. Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć usługi rozwojowej.W przypadku finansowania ze środków publicznych w przynajmniej 70% - cena netto=brutto. Stawka vat zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 29 ustawyovat. W przypadku fi nansowania poniżej 70% ze środków publicznych, doliczony zostanie vat 23% do ceny netto.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi