Sztuka sushi - szkolenie
Sztuka sushi - szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dedykowane jest dla kucharzy i personelu restauracji, szefów kuchni, osób zarządzające gastronomią, które chcą doskonalić swoje umiejętności w zakresie przygotowywania sushi. Wymagany jest minimalny staż pracy wynoszący 1 miesiąc.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji04-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przekazanie uczestnikom wiedzy i umiejętności niezbędnych do profesjonalnego przygotowywania sushi, obejmujących zarówno teoretyczne aspekty tradycji japońskiej kuchni, jak i praktyczne techniki przygotowania różnych rodzajów sushi.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik omawia historię, kulturę i różnorodność rodzajów sushi oraz zna podstawowe składniki i narzędzia używane do przygotowania sushi. | Kryteria weryfikacji Opowiada o historii i kulturze sushi, różnorodności rodzajów sushi oraz wymienia podstawowe składniki i narzędzia używane do ich przygotowania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik umiejętnie wybiera, przygotowuje i przechowuje ryż do sushi. | Kryteria weryfikacji Opisuje proces wyboru, mycia, gotowania i przyprawiania ryżu do sushi oraz zasady jego przechowywania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik korzysta z różnych technik krojenia składników do sushi. | Kryteria weryfikacji Demonstruje znajomość technik krojenia składników do sushi, omawiając różne metody krojenia ryb, owoców morza i warzyw. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje nigiri sushi, stosując odpowiednie techniki. | Kryteria weryfikacji Omawia etapy przygotowywania nigiri sushi, w tym formowanie ryżu, przygotowanie ryby i składanie nigiri. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje różne rodzaje maki sushi, stosując odpowiednie techniki. | Kryteria weryfikacji Opisuje różne rodzaje maki sushi (hosomaki, futomaki, uramaki) oraz techniki ich zwijania i krojenia. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje i prezentuje sashimi. | Kryteria weryfikacji Opowiada o procesie wyboru, krojenia i prezentacji sashimi. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik definiuje zasady higieny i bezpieczeństwa pracy w kuchni sushi oraz potrafi je stosować w praktyce. | Kryteria weryfikacji Przedstawia zasady higieny i bezpieczeństwa pracy w kuchni sushi, w tym zasady pracy z surową rybą, standardy sanitarne i przechowywanie składników. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik tworzy atrakcyjne menu sushi, dostosowane do aktualnych trendów. | Kryteria weryfikacji Przedstawia przykładowe menu, uwzględniając aktualne trendy kulinarnie, preferencje klientów oraz sezonowość składników. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik definiuje nowoczesne techniki i trendy w sushi oraz stosuje je w praktyce. | Kryteria weryfikacji Omawia nowoczesne techniki i trendy w przygotowywaniu sushi, takie jak fusion sushi, używanie innowacyjnych składników i technik przygotowania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł 1: Wprowadzenie do Sushi:
- Historia i kultura sushi
- Rodzaje sushi i ich charakterystyka
- Wprowadzenie do składników i narzędzi
Moduł 2: Przygotowanie ryżu do sushi:
- Wybór odpowiedniego ryżu
- Proces mycia, gotowania i przyprawiania ryżu
- Przechowywanie ryżu do sushi
Moduł 3: Przygotowanie składników i dodatków:
- Wybór i przygotowanie ryb oraz owoców morza
- Przygotowanie warzyw i innych dodatków
- Techniki krojenia i prezentacji składników
Moduł 4: Nigiri Sushi:
- Techniki formowania ryżu
- Przygotowanie i krojenie ryb do nigiri
- Składanie nigiri sushi
Moduł 5: Maki Sushi:
- Techniki zwijania maki sushi
- Różne rodzaje maki: hosomaki, futomaki, uramaki
- Krojenie i prezentacja maki sushi
Moduł 6: Sashimi
- Wybór ryb i owoców morza do sashimi
- Techniki krojenia sashimi
- Prezentacja sashimi
Moduł 7: Higiena i bezpieczeństwo w kuchni sushi:
- Zasady higieny w pracy z surową rybą
- Bezpieczeństwo żywności i standardy sanitarno-higieniczne
- Przechowywanie składników i gotowych produktów
Moduł 8: Tworzenie menu sushi:
- Komponowanie menu sushi
- Trendy w kuchni sushi i innowacje
- Dopasowanie menu do gustów klientów
Moduł 9: Innowacje i nowoczesne trendy w sushi:
- Nowoczesne techniki i składniki w sushi
- Fusion sushi – łączenie tradycji z nowoczesnością
- Sezonowość w kuchni sushi
- Szkolenie ma charakter praktyczny i aktywizujący w celu wypracowania najkorzystniejszego podejścia praz rozwiązań dla organizacji.
- Warunki niezbędne do spełnienia, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie głównego celu: Aby osiągnąć główny cel usługi, uczestnicy muszą wziąć udział w całym szkoleniu (100% frekwencji), aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.
- Szkolenie dedykowane jest dla kucharzy i personelu restauracji, szefów kuchni, osób zarządzające gastronomią, które chcą doskonalić swoje umiejętności w zakresie przygotowywania sushi. Wymagany jest minimalny staż pracy wynoszący 1 miesiąc.
- Trener na bieżąco - w trakcie trwania usługi weryfikuje postępy i ocenia efekty uczenia. Po zakończonej usłudze zostaje przeprowadzona walidacja, oparta o założone kryteria weryfikacji efektów uczenia się, realizowana jest z zachowaniem rozdzielności funkcji.
- W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
- Usługa realizowana jest w godzinach zegarowych (1 godzina zegarowa = 60 minut).
- Przerwy wliczone są w czas trwania szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Moduł 1: Wprowadzenie do Sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Moduł 2: Przygotowanie ryżu do sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Przerwa | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Moduł 3: Przygotowanie składników i dodatków | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Moduł 4: Nigiri Sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Moduł 5: Maki Sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przerwa | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Moduł 5: Maki Sushi c.d. | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Moduł 6: Sashimi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Moduł 7: Higiena i bezpieczeństwo w kuchni sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Moduł 8: Tworzenie menu sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Przerwa | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Moduł 8: Tworzenie menu sushi c.d. | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Moduł 9: Innowacje i nowoczesne trendy w sushi | Prowadzący Michał Ciszek | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 280,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 280,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto220,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto220,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Michał Ciszek
Wielkiej Brytanii, gdzie mógł zdobywać wiedzę oraz umiejętności pod okiem najlepszych szefów Kuchni z różnych części świata m.in. Brazylii, Portugalii, Japonii oraz Polski. Zagraniczna nauka wniosła do jego doświadczenia unikalne umiejętności. Dzięki zdobytej wiedzy prowadzi szkolenia z zakresu przygotowywania sushi i kuchni japońskiej, gdzie przekazuje zarówno teoretyczne podstawy, jak i praktyczne techniki przygotowywania potraw. Jego celem jest inspirowanie innych kucharzy do odkrywania i doskonalenia swoich umiejętności w tej fascynującej dziedzinie.
Posiada co najmniej 250-godzinne doświadczenie w prowadzeniu szkoleń o podobnej tematyce dla osób dorosłych w ostatnich 60 miesiącach wstecz od dnia rozpoczęcia szkolenia.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W ramach realizacji szkolenia uczestnicy otrzymują materiały merytoryczne w formie prezentacji. Materiały wysyłane są na adresy mailowe uczestników szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Szkolenie dedykowane jest dla kucharzy i personelu restauracji, szefów kuchni, osób zarządzające gastronomią, które chcą doskonalić swoje umiejętności w zakresie przygotowywania sushi. Wymagany jest minimalny staż pracy wynoszący 1 miesiąc.
Wymagalny minimalny staż pracy na danym stanowisku wynoszący co najmniej 1 miesiąc.
Koszt szkolenia nie zawiera kosztów dojazdu, zakwaterowania oraz wyżywienia, a także kosztów środków trwałych.
Informacje dodatkowe
Usługa zwolniona z VAT na podstawie §3 ust.1 pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz.U. z 2015 r., poz.736).