Szkolenie barmańskie z elementami tworzenia oraz wykorzystywania składników home made
Szkolenie barmańskie z elementami tworzenia oraz wykorzystywania składników home made
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Przedsiębiorcy i pracownicy pubów, którzy chcą pozyskać rozwiązania i propozycje w zakresie przygotowywania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wykorzystywania składników home made oraz unowocześniania i ustandaryzowania pracy za barem.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników9
- Data zakończenia rekrutacji22-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnego działania w zakresie sporządzania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych, według gotowych receptur oraz na podstawie autorskich receptur i składników home made a także unowocześniania i ustandaryzowania pracy za barem.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik po zakończonej usłudze posługuje się wiedzą dotyczącą:- alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków, - sprzętu barmańskiego. | Kryteria weryfikacji Uczestnik po zakończonej usłudze:- charakteryzuje i rozróżnia typy alkoholi, - charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych, - omawia sprzęt barmański. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik po zakończonej usłudze:- przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole, - przygotowuje produkty home made oraz tworzy nową kartę koktajli. | Kryteria weryfikacji Uczestnik po zakończonej usłudze:- wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych, - omawia i dobiera szkło do typu napoju, - omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju, - wymienia i charakteryzuje produkty home made, - omawia nową kartę napojów i koktajli. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik po zakończonej usłudze: - charakteryzuje zasady obsługi gości. | Kryteria weryfikacji Uczestnik po zakończonej usłudze:- omawia zasady etyki w pracy barmana, - stosuje zasady komunikacji interpersonalnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
W trakcie usługi szkoleniowej zostaną podjęte następujące zagadnienia umożliwiające zdobycie i usystematyzowanie przewidzianych w usłudze zasobów wiedzy, umiejętności i społecznych kompetencji w zakresie profesjonalnej i ustandaryzowanej obsługi barmańskiej:
- Zapoznanie uczestników z celami i metodami prowadzenia usługi szkoleniowej, a także jej zakładanymi efektami oraz ustalenia wspólnych zasad;
- Co nieco o profesji barmana, charakterystyka pracy w klubie;
- Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim, omówienie typów szkła oraz obowiązujących miar;
- Ergonomia miejsca pracy - czyli jak pracować szybciej i wygodniej;
- „Którą whisky Pan poleci” czyli kilka słów o towaroznawstwie;
- „Czy tylko smak się liczy?” Co decyduje o sukcesie koktajlu;
- „Dusza koktajlu” czyli wpływ lodu na koktajl;
- „W shakerze czy bez?” Czyli podstawowe techniki mieszania koktajli, omówienie ich wypływu na koktajl, zasad wykonania oraz różnice efektów;
- „Co powinien znać każdy barman”, czyli omówienie i wykonanie klasycznych koktajli (Whisky Sour, Old Fashioned, Manhattan, Boulevardier , Mint Julep, Vodka Sour, Moscow Mule, Espresso Martini, Cosmopolitan, Sex on the beach, Pornstar Martini, Krwawa Mery, Gimlet, Tom Collins, Gin basil smash, Breakfast Martini, Negroni, White Lady, Americano, Milano Torino, Negroni Sbagliato, Mojito, Daiquiri, Papa doble, Old Cuban, Pina colada, Mai Thai, Dark and Stormy, Margarita, Tequila Sunrise, Paloma, Long Island Iced Tea, Aperol Spritz, Hugo Spritz, Bellini, Mimoza i wiele innych);
- Tworzenie produktów home made z wykorzystaniem technik kulinarnych;
- Wykorzystanie produktów home made w koktajlach - panel tworzenia nowej karty koktajli;
- „Jak sprzedać najdroższy koktajl w karcie?” - metody podniesienia sprzedaży w klubie;
- Wstęp do free pouringu - czyli nauka nalewania odpowiednich porcji bez użycia miarki barmańskiej;
- „Jak pracować efektownie za barem i wyglądać jak profesjonalista” – panel praktyczny z ćwiczeniami profesjonalnych nalań oraz pracy ze sprzętem barmańskim;
- Egzamin;
- Walidujący test taoretyczny.
Usługa szkoleniowa jest realizowana w godzinach zegarowych.
W ramach usługi przewidziano dwie 15-minutowe przerwy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 16 Zapoznanie uczestników z celami i metodami prowadzenia usługi szkoleniowej, a także jej zakładanymi efektami oraz ustalenia wspólnych zasad | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 16 Profesja barmana - charakterystyka pracy w klubie | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 16 Zapoznanie ze sprzętem barmańskim, omówienie typów szkła oraz obowiązujących miar | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 16 Ergonomia miejsca pracy - czyli jak pracować szybciej i wygodniej | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 16 „Którą whisky Pan poleci?”, czyli kilka słów o towaroznawstwie | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 16 „Czy tylko smak się liczy?” - czyli co decyduje o sukcesie koktajlu | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 16 Dusza koktajlu, czyli wpływ lodu na koktajl | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 16 „W shakerze czy bez?” - czyli podstawowe techniki mieszania koktajli, omówienie ich wypływu na koktajl, zasad wykonania oraz różnice efektów | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 23-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 16 Omówienie i wykonanie klasycznych koktajli | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 24-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 16 Tworzenie produktów home made z wykorzystaniem technik kulinarnych | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 24-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 16 Wykorzystanie produktów home made w koktajlach - panel tworzenia nowej karty koktajli | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 24-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 16 „Jak sprzedać najdroższy koktajl w karcie?” - metody podniesienia sprzedaży w klubie | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 16 Wstęp do free pouringu - czyli nauka nalewania odpowiednich porcji bez użycia miarki barmańskiej | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 16 „Jak pracować efektownie za barem i wyglądać jak profesjonalista” – panel praktyczny z ćwiczeniami profesjonalnych nalań oraz pracy ze sprzętem barmańskim | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 16 Egzamin | Prowadzący Roger Kowalski | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 16 Walidujący test teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-09-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto890,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto723,58 PLN
- Koszt osobogodziny brutto49,44 PLN
- Koszt osobogodziny netto40,20 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Roger Kowalski
prowadzenia baru. Wcześniej wieloletni barman, szef baru
jednego z najlepszych klubów w Polsce. Posiada
doświadczenie z zakresu prowadzenia szkoleń barmańskich o
tematyce koktajli, prowadzenia baru, pracy w stylu working flair.
Jego szkolenia wyróżniają się naciskiem na praktyczne
zastosowanie przedstawianej wiedzy.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Prezentacja trenera, praca warsztatowa.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa w usłudze szkoleniowej jest poprawne zarejestrowanie przez przedsiębiorcę usługi poprzez system Bazy Usług Rozwojowych.
Ankieta oceniająca szkolenie na koniec usługi (element obligatoryjny).
Informacje dodatkowe
W przypadku zajęć trwających dłużej niż 4h w ciągu dnia, przewidziana jest przynajmniej jedna przerwa 15 minutowa.
Forma wsparcia po zakończonej usłudze: możliwość dodatkowych konsultacji w formie mailowej i telefonicznej.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi