Kelner Mistrzem Sprzedaży. Jak zwiększyć sprzedaż i zdobyć zaufanie Gości.
Kelner Mistrzem Sprzedaży. Jak zwiększyć sprzedaż i zdobyć zaufanie Gości.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Sprzedaż
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy na stanowisku: kelner, menadżer, dyrektor operacyjny restauracji.
Pracownicy przedsiębiorstrwa: START TRAVEL SP ZO.O.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji14-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia „Kelner Mistrzem Sprzedaży. Jak zwiększyć sprzedaż i zdobyć zaufanie Gości." jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego i efektywnego stosowania technik zwiększających sprzedaż, wyprzedzania potrzeb klientów oraz do poprawy swojego warsztatu kelnerskiego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się stosuje techniki zwiększające sprzedaż, buduje dobre relacje z klientami, rozumie typy gości oraz dostosowuje do typu klienta | Kryteria weryfikacji -stosuje techniki sprzedaży zwiększające sprzedaż oraz charakteryzuje prawidłową sprzedaż-omawia jak ważna jest prawidłowa komunikacja w procesie sprzedaży -umiejętnie poleca produkty -umiejętnie doradza produkty z karty -zadaje prawidłowo skonstruowane, właściwe pytania -rozpoznaje z wyprzedzeniem potrzeby gości -bierze odpowiedzialność za wykonywaną pracę | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się prawidłowo obsługuje gości stosując poznane techniki | Kryteria weryfikacji -omawia rolę kelnera przy obsłudze-prawidłowo wykonuje pierwszy kontakt z gościem -stosuje sugestywną sprzedaż -stosuje elementy gościnności -radzi sobie w trudnych sytuacjach przy obsłudze | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Czym jest dla mnie sprzedaż
2. Jak zostać doradcą kulinarnym dla swoich Gości
3. Rola komunikacji w procesie sprzedaży
4. Umiejętne polecanie
- algorytm 1-1-1
- algorytm 3-2-3
5. Umiejętne doradzanie
- sprzedaż aperitifów, drinków autorskich
- sprzedaż jedzenia
- sprzedaż win
-sprzedaż kaw, herbat, deserów
6. Cross selling np. sprzedaż produktów lokalnych
7. Sztuka zadawania właściwych pytań
- pytanie otwarte/zamknięte
- dopasowanie właściwych pytań do różnego rodzaju Gości
8. Rozpoznawanie i wyprzedzanie potrzeb Gości
Ćwiczenia:
- obsługa Gości krok po kroku
- przygotowanie stanowiskowe
- sugestywna sprzedaż (narzędzia, techniki, 323,111, jednodaniowi, pytający, zdecydowani)
- polecanie, prezentowanie i omawianie dań
- food pairing
- sprzedaż alkoholi i drinków
- elementy gościnności w obsłudze i kontakcie z Gośćmi
- sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach
- „Trudny Gość” i trudne sytuacje
Zajęcia będą realizowane metodami interaktywnymi pozwalającymi uczestnikom na ćwiczenie umiejętności. Metody szkoleniowe: wykłady, ćwiczenia, praca w grupach, zadania indywidualne na forum grupy, dyskusje, „burze mózgów”.
Zajęcia prowadzone są w godzinach dydaktycznych zgodnie z harmonogramem - 20 godzin dydaktycznych.
Walidacja efektów usługi odbędzie się z wykorzystaniem testu.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 1. Czym jest dla mnie sprzedaż 2. Jak zostać doradcą kulinarnym dla swoich Gości | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 15-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 3. Rola komunikacji w procesie sprzedaży | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 15-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 4. Umiejętne polecanie | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 15-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 5. Umiejętne doradzanie | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 15-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 6. Cross selling np. sprzedaż produktów lokalnych 7. Sztuka zadawania właściwych pytań | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 16-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 8. Rozpoznawanie i wyprzedzanie potrzeb Gości | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 16-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Ćwiczenia: obsługa Gości krok po kroku przygotowanie stanowiskowe | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 16-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 sugestywna sprzedaż (narzędzia, techniki, 323,111, jednodaniowi, pytający, zdecydowani) polecanie, prezentowanie i omawianie dań food pairing sprzedaż alkoholi i drinków | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 16-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 elementy gościnności w obsłudze i kontakcie z Gośćmi sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach „Trudny Gość” i trudne sytuacje | Prowadzący Rafał Pasenik | Data realizacji zajęć 16-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Podsumowanie szkolenia, walidacja. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 16-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto160,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto160,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Rafał Pasenik
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:
- Skrypt szkoleniowy
- Certyfikat ukończenie szkolenia
Informacje dodatkowe
Po szkoleniu uczestnik z minimalną 80% obecnością uzyska zaświadczenie ukończenia usługi rozwojowej.
Szkolenie będzie się odbywało w trybie stacjonarnym. W każdym dniu szkoleniowym jest przewidziana przerwa minimum 15 minutowa. Minimum jedna przerwa po 4 godzinach zajęć. Częstotliwość przerw dopasowana będzie do indywidualnych potrzeb grupy.
Zastosowane zostanie zwolnienie z podatku VAT dla Uczestników, których poziom dofinansowania wynosi co najmniej 70% (na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (tekst jednolity Dz.U. z 2020 r., poz. 1983).