SZKOLENIE CUKIERNICZE - NOWOCZESNE CUKIERNICTWO, MONOPORCJE, DESERY WEGAŃSKIE
SZKOLENIE CUKIERNICZE - NOWOCZESNE CUKIERNICTWO, MONOPORCJE, DESERY WEGAŃSKIE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Marketing
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, kucharzy, osób które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji04-08-2024
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia deserów poprzez przygotowywanie ciastbazowych, kremów, dekoracji, opanowania technik cukierniczych, zarządzania czasem,
umiejętności organizacyjnych z zachowaniem standardów BHP oraz HACCP.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik posiada wiedzę z zakresu technologiiprodukcji ciast, kremów, dodatków owocowych, dekoracji; stosuje receptury oraz dobiera odpowiednie produkty i półprodukty w procesie produkcji wyrobów cukierniczych; samodzielnie tworzy ciasta i desery, odpowiednio je dekoruje. | Kryteria weryfikacji - Opisuje zaawansowane zagadnienia cukiernicze,- Rozróżnia różne rodzaje ciast, potrafi dobrać składniki o różnych smakach i teksturach oraz zestawić je. - Charakteryzuje złożone techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego, | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji - Tworzy nowoczesne ciasta – ptysie, eklery, tarty, serniki, ciasta parzonetorty, monoporcje, desery w szkle - Wykonuje ciasta i desery na bazie kremów i musów czekoladowych. - Wykonuje frużeliny owocowe - Tworzy dekoracje czekoladowe - Wykańcza wypieki , dekoruje | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Kryteria weryfikacji - Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swojąwiedzę współpracownikom, podwładnym, kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, reaguje w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Część teoretyczna:
1. Organizacja pracy na stanowisku zgodnie z obowiązującymi wymaganiami bezpieczeństwa
i higieny pracy (BHP) oraz HACCP
2. Omówienie charakterystyki nowoczesnego cukiernictwa
2. Omówienie dopasowania deserów do preferencji i ograniczeń w diecie
3. Omówienie surowców, dobierania smaków i tekstur.
4. Omówienie technik przygotowywania deserów, dekoracji, wykorzystania jadalnych
kwiatów, tworzenie deseru z uwzględnieniem kontrastów kolorystycznych, estetyki i
zachowania proporcji.
5. Candy bar i słodki stół - omówienie tworzenia oferty deserów bankietowych
Część praktyczna:
Moduł 1.
Przygotowanie ciast bazowych kruchego, parzonego i sable
Przygotowanie ciast na podstawie ciast bazowych: tartaletka z owocami sezonowymi, ptyś z
kruszonką, kremem czekoladowym i pomarańczą, ekler z solonym karmelem
Przygotowywanie dekoracji
Składanie, dekorowanie ciast i deserów
Moduł 2.
Przygotowanie frużelin owocowych, kremów czekoladowych
Przygotowanie ciast bazowych: ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, camargo
Przygotowanie ciast na podstawie ciast bazowych: torcik czarny las, monoporcja kawa z
porzeczką, tartaletka z jogurtem i jeżynami
Przygotowywanie dekoracji
Składanie, dekorowanie ciast i deserów
Moduł 3.
Bezy, serniki pieczone i na zimno
Przygotowanie ciast: mini serniczki z białą czekoladą, sernik baskijski, mini sernik w
szklance z malinami, beza pavlova z owocami, deser Eton mess z truskawką
Przygotowywanie dekoracji
Składanie, dekorowanie ciast i deserów
Moduł 4.
Przygotowywanie ciasta bazowego: Ciasto ucierane
Przygotowywanie: muffinki z kremem oreo, muffinki marchewkowe, monoporcja mini torcik
red velvet, cake pops, kolorowe magdalenki
Przygotowywanie dekoracji
Składanie, dekorowanie ciast i deserów
Moduł 5.
Ciasta, desery wegańskie i bezglutenowe
Przygotowanie: deser panna cotta w dwóch smakach, wegański deser chia, wegańska tarta
czekoladowa, ciasto migdałowe z maliną i wanilią
Przygotowywanie dekoracji
Składanie, dekorowanie ciast i deserów
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie.
Szkolenie dedykowane jest dla osób posiadających minimum 3-miesięczne doświadczenie na stanowisku cukiernika, piekarza, kucharza lub podobnym
Po zakończeniu teorii z danego modułu odbywają się ćwiczenia praktyczne.
Usługa jest realizowana w godzinach zegarowych. 1 godzina usługi = 60 minut
Szkolenie realizowane na poziomie podstawowym, nie wymaga się od uczestników uprzedniego przygotowania czy znajomości podstaw tematu
Forma prowadzenia zajęć:
wykład, ćwiczenia, dyskusje, studium przypadku.
Po zakończonej usłudze rozwojowej uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia szkolenia.
Ukończenie szkolenia rozumiane jest jako obecność na minimum 80% zajęć przewidzianych programem.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 31 Przywitanie uczestników | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 31 Omówienie harmonogramu pracy, przedstawienie charakterystyki nowoczesnego cukiernictwa. | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 31 Przygotowanie ciast bazowych: parzone, kruche, sable | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 31 Przygotowanie kremów bazowych | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 31 przerwa | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 31 Przygotowywanie ciast: tartaletka z kremem waniliowym i owocami, ptyś z kruszonką, ekler karmelowy | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 31 Omówienie harmonogramu pracy w drugim dniu | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 31 Przygotowanie ciast bazowych, bezy, biszkoptów, camargo | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 31 Przygotowanie frużelin owocowych, galaretek | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 31 Przygotowanie frużelin owocowych, dekoracji | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 31 Przerwa | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 31 Przygotowywanie ciast: torcik czarny las, monoporcja kawa z porzeczką, tartaletka z jogurtem i jeżynami | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 31 Przygotowywanie ciast: torcik czarny las, monoporcja kawa z porzeczką, tartaletka z jogurtem i jeżynami | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 31 Przygotowanie ciast bazowych, bezy, serników | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 31 Przygotowywanie ciast: beza pavlova z owocami, deser Eton mess z truskawką, Sernik na zimno, dekorowanie ciast | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 31 Przygotowanie kremów do ciast | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 31 Przerwa | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 31 Przygotowywanie ciast: beza pavlova z owocami, deser Eton mess z truskawką, Sernik na zimno, dekorowanie ciast | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 07-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 31 Omówienie harmonogramu pracy w czwartym dniu | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 08-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 31 Przygotowanie ciast bazowych, muffinki, magdalenki, ciasta ucierane | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 08-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 31 Przygotowanie bazy do cake pops | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 08-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 31 Przygotowanie kremów do ciast | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 08-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 31 Przerwa | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 08-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 31 Przygotowywanie ciast: muffinki z kremem oreo, muffinki marchewkowe, monoporcja mini torcik red velvet, cake pops, kolorowe magdalenki | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 08-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 31 Omówienie harmonogramu pracy w piątym dniu | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 09-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 31 Omówienie nietolerancji pokarmowych oraz wykluczeń produktów z diety, preferencje klientów, trendy w odżywianiu. Przedstawienie produktów wykorzystywanych do deserów wegańskich i bezglutenowych | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 09-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 31 Przygotowanie deserów wegańskich puding chia, panna cotta, przygotowanie baz do ciast | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 09-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 31 Przygotowanie galaretek, owoców, dekoracji, kremów | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 09-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 31 Przerwa | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 09-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 31 Przygotowywanie ciast: deser panna cotta w dwóch smakach, wegański deser chia, wegańska tarta czekoladowa, ciasto migdałowe z maliną i wanilią | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 09-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 31 Podsumowanie, zakończenie, rozdanie dyplomów. | Prowadzący Marzena Gościmińska | Data realizacji zajęć 16-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Marzena Gościmińska
Ale słodycze to nie jedyna pasja Marzeny. Od wielu lat interesuje się rozwojemosobistym i psychologią. Certyfikowana Trenerka Radykalnego Wybaczania i certyfikowany trener i nauczyciel Vedic Art.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt / przepisy
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Usługa prowadzona w formie hybrydowej (stacjonarnie + on-line w czasie rzeczywistym). Aby uczestniczyć w szkoleniu każdy uczestnik musi przygotować we własnym zakresie odpowiedni sprzęt, który zapewni możliwość uzyskania odpowiednich efektów uczenia się:
- PC, laptop lub telefon komórkowy z łączem internetowym (stałe lub mobilne 3G lub 4G/LTE)
- System operacyjny: macOS X z macOS 10.7 lub nowszym, Windows 10, Windows 8 lub 8.1, Windows 7, Windows Vista z SP1 lub dedykowana aplikacja mobilna z AppStore lub GooglePlay
- Wbudowany mikrofon/zestaw słuchawkowy dla osób chcących zadawać pytania głosowo (nie przez chat)
- przeglądarka internetowa Chrome lub FireFox
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi